NORGESVENN:  Sebastian Coe og Bislett var en sterk kombinasjon. Her fra verdensrekorden på 1000 meter en sommerkveld i 1981 med 2.12.18. Nå sliter Coe med viktigere oppgaver.  FOTO: Erik Berglund/Scanpix/Aftenposten.
NORGESVENN: Sebastian Coe og Bislett var en sterk kombinasjon. Her fra verdensrekorden på 1000 meter en sommerkveld i 1981 med 2.12.18. Nå sliter Coe med viktigere oppgaver. FOTO: Erik Berglund/Scanpix/Aftenposten.Vis mer

Noen må stå opp mot jukset

Og denne gangen er dessverre vår gamle helt bare feig.

NORSKE sportsentusiaster har alltid regnet Sebastian Coe som vår mann. Det var jo hos oss denne velpleide, spinkle og klassiske engelske skoleløperen satte flere av de rekordene som bygget karrieren som til slutt gjorde ham til en britisk Lord.

Samtidig bygget han vår forståelse av Bislett som ett av friidrettens helligeste steder; stadion der det meste var mulig når det gjaldt mellomdistanse og lange løp bare fordi de nordiske sommerkveldene var så deilig lyse og svale.

Og vi som så på var så naive....

NÅR vi nå tre, fire tiår seinere i hvert fall vet litt mer , er det ikke prestasjonene bak Sebastian Coes egne rekordløp som står for fall. Han kom fra et sportsmiljø som selv på det dystre 1970-tallet ikke var totalt mørklagt av dop. Desto mer skuffende at han som kandidat til å overta som president i det internasjonale Friidrettsforbundet (IAAF) ikke står opp nettopp for retten til å konkurrere rettferdig som en ren utøver.

Foreløpig har Coe tenkt mest på hvordan han skal bli valgt på IAAF-kongressen i Beijing om tre uker. Annerledes går det ikke an å forstå den uttalelsen som kom denne uka om medienes dekning av friidrettens blodarkiv.

- Uansett hvordan media fikk tak i dette materialet, viser bruken av denne databasen enten en utrolig uvitenhet eller en grad av ondskap om blodverdier som ikke kan utlegges på denne måten, sa Sebastian Coe.

MED NYE ØYNE:  Lord Sebastian Coe som politiker og presidentkandidat til IAAF føler han må ta hensyn også til de kulturene som vil at dopet skal fortsette. Det er uklokt. FOTO:AFP/ Justin Tallis.
MED NYE ØYNE: Lord Sebastian Coe som politiker og presidentkandidat til IAAF føler han må ta hensyn også til de kulturene som vil at dopet skal fortsette. Det er uklokt. FOTO:AFP/ Justin Tallis. Vis mer

Det er muligens en smart politisk tale når representanter for klodens 214 friidrettsnasjoner snart samles for å slå tilbake mot all verdens kritikere, men neppe klokt om du vil stoppe sportens selvødeleggende dopingmisbruk.

FOR der det absolutt går an å være kritisk til måten dette blodmaterialet er blitt offentliggjort på, er det bare dumt å bruke anledningen til å gå i forsvar på friidrettens vegne.

Det gjør Coe:

- Dette er en krigserklæring mot min sport, fortalte han pressebyrå AP, og kom med en billig utlegging om at friidretten tross alt var bedre enn de andre store idrettsgrenene. Som om dopingkampen egentlig dreide seg om å konkurrere med andre verstinger i svindelklassen.

Det forteller om en kommende president som på tross av høy nok alder ennå ikke er moden for å ta tak i det grunnleggende problemet ved all dopingmisbruk innen idrett; at jukset i praksis blir godtatt.

DET er her det ikke er noen sammenheng mellom IAAF sin posisjon som en pioner innen blodpass, og de fripassene som sporten samtidig har gitt til dopere i sin egen "Hall of Fame". Eller til sesongens Golden League-felt på 100 meter som er spekket med misbrukere fordi straffene har vært for korte, og denne idrettens seinest i fjor nominerte en av sine mest kjente forbrytere til "Årets Navn".

TYDELIGERE Sergej Bubka; Coes utforder til presidentvervet, har vært tydeligere i sin kritikk av friidrettens dopingutfordring. Her på plass med Sanya Richards og Yelena Isinbayeva da de delte pengepremien på 7 millioner kroner fra sammenlagtseieren i Golden League for åtte år siden; fra en periode der altså sporten sitter med en omfattende materiale av mistenkelige blodprøver . FOTO: AP/Herbert Knosowski.
TYDELIGERE Sergej Bubka; Coes utforder til presidentvervet, har vært tydeligere i sin kritikk av friidrettens dopingutfordring. Her på plass med Sanya Richards og Yelena Isinbayeva da de delte pengepremien på 7 millioner kroner fra sammenlagtseieren i Golden League for åtte år siden; fra en periode der altså sporten sitter med en omfattende materiale av mistenkelige blodprøver . FOTO: AP/Herbert Knosowski. Vis mer

Slik virker det som om det er for mange av friidrettens rettskafne lederne er redd for å fornærme; eller mer presist:

•• Det er tilsynelatende et mindretall av friidrettsnasjoner som ønsker å rydde opp.

Med 214 medlemsland i IAAF er den politiske makten hos kulturene som godtar misbruk.

EN sport med så utfordrende global styring minner om fotballens problemer når det gjelder maktmisbruk og korrupsjon. Fortsatt har vår vestlige kultur stor innflytelse over de største idrettene i kraft av sponsorpenger og TV-avtaler, men det krever modig ledelse å bruke denne innflytelsen til å sikre en renest mulig sport.

Det er der Sebastian Coe foreløpig har sviktet. Mens Sergej Bubka; hans fremste konkurrent om presidentvervet har erkjent friidrettens ekstreme dopingtrøbbel og foreslått større økonomisk satsing for å unngå opphopning av uanalysert blodmateriale, spiller altså Coe på samholdet.

Slik blir det i anledning presidentvalget friidretten mot alle andre, men over tid noe ganske annet:

 ÆRER DOPREGIMER:  Seinest i fjor høst tok IAAF opp utøvere fra det gamle dopregimet i Øst-Tyskland til friidrettens Hall of Fame. Å gjøre stas på Heike Drechsler og Marita Koch står i sterk kontrast til friidrettens påståtte pionerarbeid mot doping. FOTO: AP/Lionel Cironneau.
ÆRER DOPREGIMER: Seinest i fjor høst tok IAAF opp utøvere fra det gamle dopregimet i Øst-Tyskland til friidrettens Hall of Fame. Å gjøre stas på Heike Drechsler og Marita Koch står i sterk kontrast til friidrettens påståtte pionerarbeid mot doping. FOTO: AP/Lionel Cironneau. Vis mer

•• Friidretten mot seg selv.

ESTEN O. SÆTHER OM LEKKASJENE FRA BLODARKIVET TIL DEN INTERNASJONALE FRIIDRETTEN:

En selfie av en råtten sport: http://www.dagbladet.no/2015/08/03/sport/friidrett/doping/40434602/

Se hva Russland putter i løperjentene sine: http://www.dagbladet.no/2015/08/04/sport/friidrett/russland/doping/40447961/

Mønsterelev fra Svindelskolen: http://www.dagbladet.no/2015/08/05/sport/friidrett/doping/olga_kaniskina/40455092/

Alltid plass til en doper til: http://www.dagbladet.no/2015/08/06/sport/friidrett/doping/hall_of_fame/40469727/   

HVILKEN HELT?  Dobbelt dopingdømte Justin Gatlin har fått prege sesongens sprintfelt spekket med gamle misbrukere. Er det bildet av en sport som ønsker å rydde opp? FOTO:AP Photo/Claude Paris.
HVILKEN HELT? Dobbelt dopingdømte Justin Gatlin har fått prege sesongens sprintfelt spekket med gamle misbrukere. Er det bildet av en sport som ønsker å rydde opp? FOTO:AP Photo/Claude Paris. Vis mer