HAR SPILT MEST: Cristina Neagu har vært på banen mest av alle spillere som er klare for semifinale. Til slutt gikk det galt. Foto: NTB Scanpix
HAR SPILT MEST: Cristina Neagu har vært på banen mest av alle spillere som er klare for semifinale. Til slutt gikk det galt. Foto: NTB ScanpixVis mer

Cristina Neagu spilte mest - ble skadd:

- Noen må stoppe denne galskapen

Tallenes tale: Skadde Cristina Neagu har spilt mest av alle på semifinalelagene.

NANCY (Dagbladet): Romanias storskytter Cristina Neagu (28) må etter all sannsynlighet se tilbringe EM - og de nesten månedene - på sidelinja etter en stygg kneskade i går.

I sluttminuttene mot Ungarn tråkket bakspilleren feil og smalt i gulvet. Neagu ble båret av banen med store smerter. Igjen på banen sto sjokkerte lagvenninner.

Dagbladet har sett nærmere på spilletida til de fire semifinalelagene. Tallene viser at Neagu har vært mest på banen av samtlige spillere hos Romania, Nederland, Frankrike og Russland. Neagu knuser faktisk konkurrentene i spilletid.

  • Frankrike: Béatrice Edwige, 263 min.
  • Nederland: Martine Smeets, 277 min. (keeper Tess Wester 307 min., men ikke like stor belastning som målvakt)
  • Russland: Darja Dmitrijeva, 266 min.
  • Romania Cristina Neagu, 335 min.

Tallene viser at Neagu har spilt rundt 60 minutter - én hel kamp - mer en de mestspillende hos rivalene.

Før EM slo Norges tidligere landslagskaptein Gro Hammerseng-Edin alarm om belastninger og skader i håndballen. Temaet ble igjen en snakkis i EM etter at Norge - og flere andre - måtte spille to kamper på under ett døgn. NRKs kommentatorer Kenneth Gabrielsen og Patrick Rowlands kalte det «rovdrift på spillerne».

Romania og Neagu spilte kamp tirsdag klokka 18 og ny kamp onsdag klokka 18 - og verdens beste håndballspiller ble til slutt fraktet av banen på båre.

- Forferdelig, sier Stine Bredal Oftedal til Dagbladet om Neagus skade.

I det norske laget er det Veronica Kristiansen som har spilt mest med 263 minutter. Det er også over én hel kamp mindre enn Neagu.

Norges landslagssjef Thorir Hergeirsson ønsket ikke å kaste seg inn i debatten om tett kampprogram da Dagbladet stilte ham spørsmålet i går kveld.

- Veldig trist, sier landslagssjef Thorir Hergeirsson til Dagbladet om Neagu-skaden.

- Er det for få timer mellom kampene?

- Jeg synes det gikk fint for oss. Vi må gjøre en evaluering etter mesterskap og levere forslag til hva vi mener må forbedres, sier Hergeirsson.

- Noe som må forbedres?

- Det er forbedringspotensial i mesterskapet. Både hos spillere, ledere og organisasjonen. Vi får finne ut hva som er viktig, sier Hergeirsson.

Norge er slått ut av håndball-EM, men skal spille plasseringskamp om 5.-6.-plass mot Sverige i morgen klokka 14. I stedet er det Nederland og Romania som spiller semifinaler.

Tårer

Men for Romania blir det en kamp med blandede følelser, uten stjernespiller Cristina Neagu. Spillere og ledere hos Romania - og gårsdagens motstander Ungarn - ønsker nå at det tas grep.

- Det var mange følelser, sier Cristina Laslo - Romanias nummer 13 - til Dagbladet.

- Jeg sto på banen det skjedde (Neagu-skaden). Det er vanskelig å snakke om … Det er en stygg greie som dommerne må slå hardere ned på. Det er så stor belastning og mange kamper. Noe må gjøres, sier Laslo.

Stjernespiller Pintea sto med tårer i øynene da hun møtte pressen.

- Det er fryktelig. Jeg vet ikke hvor alvorlig det er, sier en gråtkvalt Crina-Elena Pintea til Dagbladet.

Cristina Laslo legger til:

- Dette er ikke håndball! sier Laslo.

- Neagu blir overfalt, gang på gang. Noen må stoppe denne galskapen. Det er ingen god håndballkamp. Men vi må verne om spillerne. Dette er ikke håndball! sier Laslo til Dagbladet.

Ledere forbanna

Romanias trener Ambros Martín gikk til et knallhardt angrep på håndballtoppene i går.

- Noen må gjøre noe med belastningen på spillere. Noen må gripe inn, raste Martin på pressekonferansen.

- Jeg bryr meg ikke om vi kommer til semifinalen eller ikke. En spiller er skadet, sa han.

Ungarns trener, Kim Rasmussen, var eitrende sint han også. Han slo hardt mot Det europeiske håndballforbundet (EHF) fordi spillerne må ut i Champions League rett før mesterskap. Også Rasmussen var kritisk til kampprogrammet i EM, skriver NTB.

Slo alarm før EM

NRK-kommentator og tidligere Vipers-trener Kenneth Gabrielsen uttalte seg svært kritisk tidligere i EM. Han slaktet kampoppsettet med to kamper på 18 timer.

- Det er uverdig og burde ikke vært akseptabelt på toppnivå. Jeg mener 48 timer mellom kamper er et minimum, sa Gabrielsen til Dagbladet.

Tidligere landslagskaptein Gro Hammerseng-Edin tok opp temaet rett før EM-start.

- Alarmen går fordi jeg opplever at den totale belastningen på disse spillerne over tid er for stor, skrev Hammerseng-Edin i et blogginnlegg hos TV 2.

- Noen få klarer å håndtere det, men ikke særlig mange. Det koster å være verdens beste. (...) Debatten må reises. Hvordan finne løsninger for å sørge for at det er en forsvarlig totalmengde over tid? Både når de står midt i det, og hvordan sikre at flest mulig går ut av håndballkarrieren med helsa i behold? skrev Hammerseng-Edin.

I dag er det spillefri i EM. Fredag spiller Norge - Sverige om 5.-plassen i EM. Semifinalene Nederland - Frankrike og Romania - Russland spilles også fredag.