MER ENN ET SELVMÅL:  Moldes 1 - 0 ledelse etter 44 sekunder var ikke fullt så tilfeldig som den så ut. FOTO: Svein Ove Ekornesvåg / Scanpix.
MER ENN ET SELVMÅL: Moldes 1 - 0 ledelse etter 44 sekunder var ikke fullt så tilfeldig som den så ut. FOTO: Svein Ove Ekornesvåg / Scanpix.Vis mer

Noen minutters magi

Det var langt mellom høydepunktene hos Molde, men likevel nok av dem til å tro at dette er seriemesterne.

DE IVRIGSTE supporterne i landets beste fotballdistrikt kan sikkert diskutere om Moldes seier skyldtes den rekordtidlige glippen til den unge Aalesund-keeperen Sten Grytebust. Der og da ble en ukes oppkjøring i byene og noen timers folkefest på Color Line Stadion til en så kjapp forklaring av Moldes kvaliteter at denne lille Solskjær-magien var vrien å få med seg:

•• For Molde tok egentlig ledelsen på en av serielederes klareste kvaliteter.

Den forklaringen er det greit å huske på når gullsjansene i Tippeligaen helst forklares med at alle konkurrentene har så mange feil.

DET har Ole Gunnar Solskjær Molde også. I denne kampen er det ellers mye negativt ta tak i på spillergjennomgangen. Det gjør nok også den nye treneren, men mest av alt ser han sesongen under ett:

•• Da er det ingen tvil om at utviklingen til spillergruppa er positiv.

Etter hjemkomsten til klubbens store sønn har mange sutret om at den raske suksessen skyldes Moldes økonomiske ressurser. Det blir for stusslig. Nå nærmer Molde seg seriemesterskapet først og fremst gjennom den framgangen som spillere og trenerne sammen har fått til på treningsfeltet.

DET er akkurat der dette ledermålet blir mer enn en tilfeldig keepertabbe. Situasjonen ble skapt fordi gjestene øyeblikkelig tok tak i Aalesunds vonde opplevelse fra sist torsdag og utnyttet den usikkerheten som alltid ligger i et lag som kommer rett fra en total utspilling.

Langt på vei avgjorde Joshua Gatt denne kampen ved å angripe Jo Nymo Matland med full kraft, og Aalesunds venstre flanke falt for Joshua som hans noe eldre navnebror visstnok raste inn i Jeriko. Det er er denne kraften som kjennetegner fotballspillere i medgang og fotballag som er trygge på seg selv. Til sammen gir sånt fort et seriemesterskap.

SÆRLIG fordi Gatt sin knallåpning bare var ett av flere eksempler på det konsentrerte offensive trykket som Solskjær har fått inn i laget sitt. Det beste kom midt i den perioden da Aalesund dominerte banespillet, og ga 2 - 0:

•• Et hælspark og en kattemyk vending fra David Claude Angan til Jo Inge Berget, før Angan fikk tilbake ballen i stor fart ute på kanten og kunne dra i gang den opprullingen av hjemmeforsvaret som Magne Hoseth fullførte med et skudd mot hjørnet der ballen kom fra.

På fire, fem sekunder lyktes det meste av det Solskjær har jobbet med i angrepsspillet; blikket for motstandrens ubalanse, det store tempoet i pasningsspillet og den helt bevisste avslutningen.

Ikke minst det siste. For den aldrende målkongen må selve scoringen være ett av sesongens høydepunkt. Tidvis både putrer og koker det i hodet på kjekkasen Magne Hoseth, men her var tanken klar. Ved å skyte tilbake mot lengste stolpe ble målmannen sjanseløs.

DET var definitivt ikke Aalesund. En periode i andre omgang skapte hjemmelaget muligheter i hvert eneste angrep, og felte bare seg selv på laber innleggskvalitet eller treige avslutninger. Det var da det var lett å se at dette Molde-laget fortsatt bare er i utvikling.

Egentlig gjør disse svakhetene tabellplasseringen desto mer imponerende. Ole Gunnar Solskjær har ikke spillere til å holde motstanderne på avstand gjennom hele kamper, men han har fått utviklet ferdigheter til å dra inn flust av poeng likevel.

David Claude Angan er et bra eksempel på den framgangen. I Lyn driblet Angan mest rundt seg selv og hos Hønefoss var han en del av en angrepsrekke som mest utmerket seg ved å sløse vilt med sjansene. Denne sesongen har han vokst til å bli en medspiller.

I fotball er det helst den kvaliteten det dreier seg om, og det er i ferd med å gjøre Ole Gunnar Solskjærs lag til Moldes første seriemestere.