NORGE - ASERBAJDSJAN 2-0: Norge spilte uvanlig god fotball da de tok imot Aserbajdsjan i VM-kvalifiseringen på Ullevål. Helt i spissen var Joshua King. Bilder fra TV Norge. Vis mer

Norge-Aserbajdsjan i VM-kvaliken

Noen som savner Carew? Nå er Joshua King bedre

Bournemouth-spissen har bedre landslagsstatistikk.

Norge-Aserbajdsjan 2-0 (1-0):

ULLEVAAL STADION (Dagbladet): Denne saken skal først og fremst handle om VM-kvalikkampen mellom Lars Lagerbäcks Norge og Robert Prosineckis Aserbajdsjan.

Men først et lite innblikk i hvor norsk landslagsfotball sto åtte minutter før avspark i kveld. Da måtte nemlig speakeren på nasjonalarenaen piske i gang publikum for å få dem med på å synge «Alt for Norge», ei låt fra 1994.

Interessen var «så där» som Lagerbäck ville sagt, fra de 8599 på tribunen.

Ikke et vondt ord om verken låta eller den gylne generasjonen fra 90-tallet, men storhetstida føltes ganske perifer akkurat der og da.

Og 85. plassen på FIFA-rankingen (seks bak motstander Aserbajdsjan) føltes like dønn ærlig som høstlufta over Ullevaal.

Men det er en grunn til at fotballen kalles for det vakre spillet. Den har blant annet en tendens til å overraske.

LEGENDE: John Carew. Foto: NTB Scanpix
LEGENDE: John Carew. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Norsk kosekveld

Greit, verken 85. plassen eller 79. plassen vartet opp med ståpelsfotball i kveld, men det ble etter hvert ganske så hyggelig å være norsk på Ullevaal i kveld.

Etter en tam og overraskende lite aggressiv start, handlet det meste nemlig om hvor mye Norge skulle vinne etter at Joshua King - banens beste - satte inn straffesparket han selv skaffet etter en halvtimes spill.

Etter kampen etterlyste Eurosport-ekspert Bengt Eriksen en Joshua King som lå enda høyere opp i banen. Det var Romsås-gutten enig i.

- Lars sa til meg i pausen at jeg ble for dyp. I Bournemouth spiller jeg i tierrollen der jeg skal komme i bakrom fra dypet. Av og til så glemmer jeg meg litt. Jeg må lære meg å «switche» når jeg kommer på landslagssamlinger, sa en munter King til Eurosport etter kampen.

Lagerbäcks gutter spilte seg nemlig bedre og bedre, og Aserbajdsjan, som før matchen hadde en ørliten sjanse til å bli nummer to i gruppa, så ut som... Aserbajdsjan.

Live-published photos and videos via Shootitlive

Et fotballag som verken er eller skal være i nærheten av Norge nivåmessig.

Det ble riktignok med to norske scoringer på sju målsjanser, men Lars Lagerbäck tar helt sikkert med seg mye positivt fra i kveld.

1) Han fikk sin første seier som norsk landslagssjef og 2) Gutta hans var i perioder ganske gode.

Den beste av dem alle var Joshua King, og Bournemouth-spissen fikk i tillegg pyntet på statistikken sin i kveld.

Med scoringen gikk han opp på åtte landslagsmål på 29 kamper, og han har dermed et snitt på 0,28 mål per kamp. Det betyr at han faktisk har vært mer effektiv i Norge-trøya enn en mann han er blitt sammenliknet mye med, nemlig John Carew.

Norge-legenden fra Lørenskog scoret nemlig 24 ganger på 91 kamper, og har dermed et snitt på 0,26.

Det skal selvsagt legges til at Carew gjorde veldig mye mer på topp enn å score mål.

Startet bra

Norge i en 4-4-2-formasjon (Jarstein; Svensson, Nordtveit, Skjelvik, Aleesami; Moi Elyounoussi, Berge, Johansen, Dæhli; Sørloth, King) festet allerede tidlig et slags grep på kampen.

Og da høyreback Jonas Svensson dro til på en volley fra hjørnet av sekstenmeteren etter godt norsk spill på motsatt side, så det ut som om det kunne bli ganske artig likevel.

NORSKHELT: Her gratuleres Joshua King av lagkompisene etter å ha satt inn 1-0 til Norge på straffe i kveld. Foto: Bjørn Langsem
NORSKHELT: Her gratuleres Joshua King av lagkompisene etter å ha satt inn 1-0 til Norge på straffe i kveld. Foto: Bjørn Langsem Vis mer

Tempoet innledningsvis var av det bedagelige slaget, men etter kvarteret leverte plutselig Norge klikk-klakk-fotball, men avslutningen fra Moi Elyounoussi fra litt spiss vinkel i boksen gikk et godt stykke utenfor.

Aggressiviteten fra Tsjekkia-kampen i juni var i lange perioder fraværende blant de norske gutta, men etter halvtimen fikk vi godt betalt for det lille overtaket.

Joshua King skaffet oss nemlig straffe. Premier League-stjerna ble nemlig sparket knallhardt i mellomgulvet (?) av Badavi Hüseynov etter å ha jaktet en høy ball inn sekstenmeteren til Aserbajdsjan.

Straffen tok han selv, på lærebokvis - hardt helt nede i keepers venstre hjørne - og vipps, så ledet vikingene 1-0.

TV-redning

Fem minutter seinere kunne det blitt tomålsledelse, men keeper Kamran Agayev slo avslutningen fra Elyounoussi til corner med definisjonen på en TV-redning.

Norge fortsatte kjøret inn mot pause, og etter 40 minutter burde det definitivt stått 2-0, men King trakk seg på en merkelig måte fra muligheten til å sette inn sitt andre da Alexander Sørloth la fint inn fra venstre etter en smart norsk frisparkvariant.

Norge hadde uansett fått ny selvtillit etter goalen - og bortsett fra to nestenarbeidsuhell signert henholdsvis to ryggende midtstoppere og et hårreisende utspill fra Rune Almenning Jarstein - var det ganske moro for de med norske sympatier på Ullevaal.

Moi Elyounoussi burde satt inn 2-0 etter drøyt 50 minutter etter en herlig skuddfinte i boksen, men avslutningen gikk - utrolig nok - høyt over fra sju-åtte meter.

Etter en times spill kom endelig goalen som hadde ligget i lufta lenge, men Norges 2-0-mål ble ikke av det vakre slaget.

Haitam Aleesami, som var strålende etter pause, la hardt inn fra venstre, og foran kassa var Aserbajdsjan-kaptein Rashad Sadygov uheldig og satte ballen i sitt eget nett.

Norge kjørte på og hadde nok en ball i nettet - signert innbytter Tarik Elyounoussi, som nå skal spille sammen med halve aserbajdsjanske landslaget i FK Qarabag - men målet ble korrekt annullert for offside.

FK Qarabag møter Chelsea, Atletico Madrid og Roma i gruppespillet i Champions League. Det kunne Tarik Elyounoussi meddele etter kampen at han hadde fått med seg.

- Det blir en drøm som går i oppfyllelse, rett og slett. Jeg har alltid hatt lyst til å spille i Champions League. Dette kan være både den første og siste gangen jeg får oppleve det, sa Elyounoussi til Eurosport etter kampen.

- De ønsket meg faktisk velkommen ute på banen i dag.

Norge kontrollerte deretter inn til en helt fin 2-0-seier, og gikk dermed forbi nettopp Aserbajdsjan i VM-kvalikens gruppe C.

Jo Inge Berget kom inn for Mats Møller Dæhli mot slutten, mens Omar Elabdellaoui kom inn for Jonas Svensson.

Helt på tampen ble Aserbajdsjans Badavi Hüseynov utvist etter sitt andre gule.