- Noen som vedder på at jeg ikke blir like god igjen?

Rørt over all støtte og hjelp. Nå skal Lund Svindal spise juleribbe.

CLARION AIRPORT HOTELL (Dagbladet.no): En samlet alpinverden gjorde grimaser da kongen Aksel Lund Svindal falt stygt og skadet seg i Beaver Creek for elleve dager siden.

På intensivavdelingen på sykehuset i Vail har Svindal blitt operert i ansiktet og for dype kutt i skinka.

I dag landet pasienten på norsk jord igjen.

Og litt over klokka 11 i formiddag møtte en smilende alpinkonge det norske pressekorpset og snakket ut om fallet, tida som pasient og planene framover.

- Har ikke sett fallet

- Nå er jeg tilbake! Det er veldig deilig, sier en smilende Lund Svindal på pressekonferansen.

- Det går veldig bra og det har gått mye raskere enn det legene hadde trodd. Samtidig har det vært store operasjoner, så jeg trenger tid for å bli frisk. Ansiktet har blitt veldig mye bedre, men jeg så ikke pen ut de første dagene, sier alpinesset.

- Jeg har ikke hatt krefter til å lese aviser eller å se på tv, så jeg har ikke sett fallet selv, fortsetter Lund Svindal.

25-åringen er i god norsk alpin-tradisjon kjent for sin stoiske ro.

- Noen som vedder på at jeg ikke blir like god igjen?

Sjokk-fallet i USA var ikke noe unntak i så måte.

- Du tror ikke du skal tryne helt til det ikke går lenger. På slutten blir det litt reflekser for å lande så trygt som mulig. Jeg tenkte på knærne og leggene, de klassiske alpinskadene, og det var heldigvis i orden, sier Lund Svindal.

- Men jeg så jo at det var en del blod omkring. Jeg trodde fortsatt det var gått mest ut over ansiktet, jeg hadde ikke mulighet til å kjenne at det kuttet i skinka var så dypt som det var, sier Aksel.

Før han begynner å snakke om tidligere kollega Lasse Kjus.

Gått ned ti kilo

- Jeg husker jeg var liten tenåring og «Kjusern» (Lasse Kjus, journ.anm) tryna i Kitzbuhel. Han kom med solbriller og sa bare «I\'ll be back!». Den formen var ikke jeg i nærheten av. Men det var jo et spektakulært fall, når jeg først skulle skade meg, smiler Aksel.

Lund Svindal veide sine 100 kilo før fallet. Nå er ti prosent svunnet bort.

- Jeg gikk på vekta for fire dager siden og jeg har mista ti kilo. Tror jeg har holdt meg der. De ti kiloene skal tilbake, sier Svindal.

- Noen som vedder på at jeg ikke blir like god igjen?

Fallet satte en støkk i flere enn norske ski-entusiaster. I tida etter fallet har Aksel blitt rent ned på sykehuset av medlidende konkurrenter.

- Det har vært så mye besøk at det har nesten vært litt i overkant. Det har vært masse besøk fra fulle lag og de aller beste, det har vært kult å se. Jeg ringte til pappa rett etter fallet og sa at det var ingenting å komme til USA for, bare et lite tryn. Men det var fint han var der da jeg våkna, innrømmer Lund Svindal.

En rørt 25-åring takket alle som hadde hjulpet ham på sykehuset og alle hjelp og støtte han har fått fra konkurrenter og skiforbundet.

Stresser ikke med comeback

Lege Ola Rønsen sier det er vanskelig å anslå hvor lang tid det kan ta før Aksel er tilbake i bakken, men tror det vil ta 3-4 uker før muskelmassen er tilbake etter at han får startet opp trening igjen.

- Om jeg mister 30 renn i år er ikke så farlig, og jeg vinner nok neppe verdenscupen. Da er det mange andre som ikke skal gjøre jobben sin. Jeg gidder ikke spekulere i om når jeg kan være tilbake. Nå skal jeg ta det med ro fram til jul, og forhåpentligvis få i meg litt juleribbe, sier Aksel til Dagbladet.no.

Men at han skal tilbake er det liten tvil om. På toppen av pallen.

- Jeg har trua på meg sjøl. Jeg vet hva jeg har gjort for å bli så god, og ser ikke noen som helst grunn til at jeg ikke skal komme dit igjen. Hvis det er noen andre her som gjør det, kan vi ta noen veddemål på bakrommet etterpå, sier en smilende Aksel, tross alt.

OFFENSIV AKSEL: Det har vært elleve tøffe dager for Aksel Lund Svindal, men han er rørt over all støtte han har fått. Og lurte på om det fantes pressefolk som turte å vedde på at han ikke blir like god igjen som han har vært. Foto: Bjørn Sigurdsøn/Scanpix
OFFENSIV AKSEL: Det har vært elleve tøffe dager for Aksel Lund Svindal, men han er rørt over all støtte han har fått. Og lurte på om det fantes pressefolk som turte å vedde på at han ikke blir like god igjen som han har vært. Foto: Bjørn Sigurdsøn/Scanpix Vis mer
SKADEN:</B> Aksel Lund Svindal får hjelp etter å ha skdet seg stygt i Beaver Creek, USA, for elleve dager siden.
<B>HULKEN:</B> Aksel Lund Svindal er i bedring etter å ha vært skikkelig mørbanket etter det stygge fallet i Beaver Creek for elleve dager siden.