Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Nok en bryterjente går ut mot forbundet: - Vi har aldri fått anerkjennelse

Maja Gunvor Erlandsen opplevde å bli glemt og oversett av forbundet. Selv etter at hun var europamester.

STØTTER SIGNE: Maja Gunvor Erlandsen har opplevd det samme som Signe Marie Fidje Store, og står nå fram med sin historie. Foto: Privat
STØTTER SIGNE: Maja Gunvor Erlandsen har opplevd det samme som Signe Marie Fidje Store, og står nå fram med sin historie. Foto: Privat Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Signe Marie Fidje Store gikk hardt ut mot Norges Bryteforbund etter at hun for snart to uker siden kvalifiserte seg til OL i Rio. Til Dagbladet sa brytertalentet at hun vurderer å bytte statsborgerskap fordi hun føler forbundet prøver å ødelegge for henne.

Forbundet på sin side mener det hele er en provokasjon fra Store, og at Tana-jentas påstander ikke er seriøse.

Nå får Store støtte av tidligere EM-mester Maja Gunvor Erlandsen (26), som går ut på Facebook og deler liknende erfaringer som kvinnelig norsk toppbryter:

«Siden Signe har "tatt en for laget" og gått ut for å fronte en viktig sak, tenker jeg at det blir for dumt å la henne stå der alene. Så derfor ønsker jeg å dele noen av mine opplevelser fra da jeg var aktiv på landslaget. Dette er noen av de episodene jeg husker godt, men det beskriver ikke den daglige kampen vi jentene kjente på. Det kjipeste var egentlig hvordan våre resulteter ble vurdert. Om vi vant kamper eller stevner, så var det fordi motstanderen var søppel og om vi tapte, så var det fordi vi jentene var så dårlig å bryte. Vi opplevde stadig at guttene fikk anerkjennelse for de jevne kampene mot de beste i verden, men det var ingen (fra forbundet) som fulgte oss på stevne.»

Erlandsen fortalte det samme til NRK da hun valgte å legge opp som følge av konflikten i 2012. 

Til Dagbladet utdyper Maja hvorfor hun akkurat nå velger å gå ut med sin historie.

- Det er lett å skylde på bare den ene som sier fra. Det er jo ikke Signe som skal være syndebukken, sier Maja Gunvor Erlandsen (26).

Bryterpresidenten ønsker ikke lese innlegget Presidenten i Norges Bryterforbund, Tom Holmen, har ikke lest Erlandsens innlegg selv, men har hørt snakk om det, torsdag kveld. Han ønsker ikke å diskutere Erlandsens påstander. Holmen ønsker heller ikke å lese innlegget, da Dagbladet ber ham om å svare på påstandene til Maja Gunvor Erlandsen.

- Det er helt irrelevant å ta en diskusjon på hva som har skjedd tidligere. Jeg kjenner godt til Maja, og hun bruker den samme retorikken i innlegget som hun alltid har gjort, sier Holmen.

Forbundet står fortsatt på at de ikke driver forskjellsbehandling, da spesielt med tanke på hvor mye utøverne har måttet betale. Holmen forteller at de har dokumentert alt hele veien, og at de har brukt like mye penger på jentene og guttene. Han sier den økonomiske delen handler om resultater man har fått.

- Hovedbildet er sånn at de som er best, får mest. Vi har hatt en kjempesatsing på jentesiden over lang tid, og har fått en heltidsansatt trener fra Sverige, tross få jenter. Når det gjelder opplevelsen Maja hadde blant annet i Kina, står vi hele tiden bak det vi har gjort tidligere, sier Holmen.

EUROPEISK MESTER: Maja Gunvor Erlandsen tok EM-gull i 2012 i 72-kilosklassen. Foto: Alexandar Djorovic / SCANPIX
EUROPEISK MESTER: Maja Gunvor Erlandsen tok EM-gull i 2012 i 72-kilosklassen. Foto: Alexandar Djorovic / SCANPIX Vis mer

- Det blir skrevet og sagt at dere ikke har anerkjent jentene, hva tenker du om det?

- Jeg mener vi har anerkjent når folk har oppnådd gode resultater. Maja hadde ingen internasjonale resultater å vise til før EM, men fikk sin anerkjennelse da hun vant EM, og så la hun opp etter det, sier Holmen.

Svensk trener reagerte I innlegget skriver Maja videre om en tur til VM i Moskva i 2010, da hun representerte Norge som eneste kvinnelige utøver. Noen dager før hun skulle reise fikk hun vite at forbundet ikke hadde akkreditert trener til henne. Heldigvis var tilfeldigvis hennes trener fra hun var 14-16 år til stede. Han ble da akkreditert, slik at Maja kunne konkurrere.

Maja forteller også om hvordan hun opplevde manglende støtte etter at hun ble europamester og skulle kvalifisere seg til OL i London i 2012. Da reiste hun som eneste kvinne med herrelandslaget til Kina, men forbundet hadde glemt å kjøpe flybilletter til henne. Hun måtte derfor reise alene uten resten av landslaget.

«Jeg møtte stadig de mannlige bryterne i gangene på hotellet da de kom tilbake fra handleturer, uten at de hadde invitert meg med. Til slutt fikk jeg spørsmål fra treneren til det svenske herrelandslaget om det gikk bra med meg. Han hadde lagt merke til at jeg gikk så mye alene og at det ikke virket som om de norske gutta inkluderte meg.

Det var forøvrig han svenske treneren som varmet opp med meg til stevnet, for det ville ikke de norske bruke tiden sin på. På det stevnet var jeg sekunder unna å nå drømmen om OL, men etter stevnet visste jeg ikke om det verste var at jeg ikke hadde kvalifisert eller om det verste var at jeg måtte være enda en uke alene på reise med gutta», skriver Maja i innlegget.

- Aldri fått anerkjennelse Maja Gunvor Erlandsen føler forbundet ikke anerkjenner de kvinnelige bryterne.

- Vi har aldri fått anerkjennelse. Om vi vant hadde forbundet alltid en forklaring på hvorfor vi gjorde det, og om vi tapte var det litt sånn «ja, der tapte de igjen». Det er veldig vanskelig å vinne alt i bryting, det er det nesten aldri noen som gjør. Da jeg slutta tok jeg poeng på de absolutt beste i verden, sier Erlandsen.

Signe Store, som først delte erfaringene fra brytermiljøet, uttalte til Dagbladet at hun vurderer å bytte land. Selv vurderte Erlandsen å flytte for å trene i et annet land, men ikke å bytte statsborgerskap.

- Jeg turte ikke det. Men om Signe vil bytte land, så har jeg full forståelse for det. Aller helst vil man jo representere sitt eget land. Samtidig vil man jo ha anerkjennelse for jobben man gjør. Det er nok det man kjenner mest på, at man aldri har fått det.

- Rettferdiggjør det de har gjort På spørsmål om hun tror forbundet kan endre seg i framtida, er hun sikker på at de ikke vil gjøre nettopp det.

- Mitt inntrykk er at de ikke ser det selv, at de hver gang klarer å rettferdiggjøre det de har gjort og at de ikke tar selvkritikk. Dette er ingen nyhet for de som har noe med kvinnebryting å gjøre, sier Erlandsen

Hun presiserer at hun viser til egne opplevelser i innlegget, men at hovedproblemet er at klager fra jenter ikke har blitt tatt seriøst, og da heller har blitt gjort til et problem.

SAVNET ANERKJENNELSE: Erlandsen følte hun ikke fikk anerkjennelse nok av bryterforbundet i sin karriere. Her etter EM-gullet i 2012. Foto: Alexandar Djorovic / SCANPIX
SAVNET ANERKJENNELSE: Erlandsen følte hun ikke fikk anerkjennelse nok av bryterforbundet i sin karriere. Her etter EM-gullet i 2012. Foto: Alexandar Djorovic / SCANPIX Vis mer

- Jeg tror ikke alle har vært klare over alt jeg har skrevet og fortalt, men det jeg tror ikke det er sjokkerende for de som kjenner problematikken.

- Må ta lærdom Erlandsen synes Holmen og bryterforbundet må ta lærdom av alt som har skjedd, og innrømme at de har gjort feil.

- Det hadde letta på bekymringene til mange om de innrømmet feil og om de hadde sagt at de ville gjøre det bedre. Når det gjelder anerkjennelse, hva er riktig mengde? Man skal ikke trenge å måtte bli europamester for å bli lagt merke til, sier den tidligere bryteren.

Selv om hun har lagt opp, og ikke har tenkt seg en videre karriere innenfor bryting, sitter hun igjen med gode minner.

- Sporten har gitt meg så utrolig mye. Jeg sitter igjen med mye positivt fra brytingen, sier Tana-jenta.

GODE RESULTATER: Erlandsen har gode resultater, men det aller største er nok EM-gullet der hun slo ukrainske Kateryna Burmistrova (i rødt). Foto: AP Photo/Darko Vojinovic
GODE RESULTATER: Erlandsen har gode resultater, men det aller største er nok EM-gullet der hun slo ukrainske Kateryna Burmistrova (i rødt). Foto: AP Photo/Darko Vojinovic Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!