EFFEKTIVE: Sigurd Rushfeldt ga Tromsø ledelsen halvveis ut i første omgang. Det var en scoring som kom etter at Vålerenga hadde dominert innledningsvis.Foto: Digitalsport
EFFEKTIVE: Sigurd Rushfeldt ga Tromsø ledelsen halvveis ut i første omgang. Det var en scoring som kom etter at Vålerenga hadde dominert innledningsvis.Foto: DigitalsportVis mer

Nok en seier for effektive Tromsø

Vålerenga sløste med sjansene.

||| TROMSØ (Dagbladet): Tromsø - Vålerenga 2-1.

Serieleder Tromsø var nok en gang dødelig effektive da de tok i mot Vålerenga til toppkamp hjemme på Alfheim Stadion. Etter scoringer av Sigurd Rushfeldt og Helge Haugen kunne hjemmelaget sikre seg en viktig trepoenger i toppen av Tippeligaen.

Det er man selvfølgelig fornøyd med i Tromsø-leiren.

- Vi har den nødvendige flyten og da får man godt betalt. Det er en svært gunstig kamputvikling for oss, mener Tromsø-trener Per Mathias Høgmo.

Vinner på dårlig dag
Det var nemlig Vålerenga som stod frem som det beste laget rent spillemessig. Bortelaget skapte flere store målsjanser. Likevel var det serieleder Tromsø som kunne juble for poengene.

- Vi vinner på en dårlig dag, innrømmer Tromsøs første målsscorer Sigurd Rushfeldt.

Det var selvfølgelig også Martin Andresen opptatt av etter kampen.

- Vi er selvfølgelig skuffet over resultatet. Vi leverer en spillemessig veldig god kamp. Spesielt er første omgangen god, mener Andresen.

VIF best i gang
For det var bortelaget som kom best i gang på Alfheim. Etter ti minutter åpnet Luton Shelton sjansestatistikken med en god heading til
høyre for Marcus Sahlman i Tromsø-målet. Det skulle vise seg å bli en av mange redninger fra en glimrende svenske bakerst hos hjemmelaget.

Like etter ble Sahlman riktig nok reddet av sin høyre stang. Etter fint Vålerenga-spill havnet ballen hos Moa, som klinte ballen rundt
Sahlman, men noen få centimeter unna den scoringen bortelaget fortjente.

Vålerenga fortsatte å kjøre store deler av førsteomgangen. Fellah, Moa og Shelton hadde alle gode skuddmuligheter fra distanse, men ingen klarte å få det forløsende målet.

Og mens bortelaget sløste med sjansene var Tromsø effektive. Et nydelig innlegg fra Remi Johansen fant Mo Ahamed på bakerste stolpe.

Avslutningen gikk i stolpen, men returen fant Sigurd Rushfeldt. Storscoreren gjorde ingen feil og i det 24. spilleminutt var hjemmelaget i ledelsen.

Effektivt TIL
Tromsø kunne være strålende fornøyd med å gå til pause med ledelse. Statistikken viste at Vålerenga skapte like mange sjanser i første omgang, som alle de andre lagene som hadde gjestet Alfheim i år til sammen.

- Vi var bevisst på at vi skulle ta tak i kampen. Første omgangen er veldig, veldig bra, forteller Martin Andresen.

Andre omgang startet forbløffende lik den første. Vålerenga gikk rett i angrep og fikk en stor sjanse da innbytter Zajic kom seg fri inne i Tromsøs sekstenmeter, men avslutningen ble blokkert av hjemmelagets forsvarsmur.

Like etter viste Tromsø igjen sin dødelige effektivitet. Remi Johansen la inn fra høyre og fant en umarkert Helge Haugen. Bergenseren gjorde ingen feil og doblet hjemmelagets ledelse. En sjelden scoring fra den løpssterke midtbanespilleren. Haugen har ikke scoret siden august 2008.

SJELDEN MÅLSCORER: Helge Haugen (t.v.) er ikke akkurat kjent som noen stor målscorer, men mot Vålerenga ble det sjelden uttelling for bergenseren.Foto: Rune Stoltz Bertinussen / Scanpix
SJELDEN MÅLSCORER: Helge Haugen (t.v.) er ikke akkurat kjent som noen stor målscorer, men mot Vålerenga ble det sjelden uttelling for bergenseren.Foto: Rune Stoltz Bertinussen / Scanpix Vis mer

- Det var utrolig gøy å få det første målet på Alfheim. Det er et fantastisk innlegg som treffer meg. Jeg har lært det av Sigurd (Rushfeldt), fleiper Haugen etter kampen.

Scoringen ga hjemmelaget selvtillit. Først ble George Mourad spilt fint gjennom av Johansen, men alene med Hirschfeld klarte han aldri å få ordentlig kontroll på ballen. Like etter kom Tom Høgli seg fint fri på høyresida, men innlegget nådde aldri frem til en umarkert Mourad inne i boksen.

Vålerenga fortsatte å ha ballen mye og til slutt fikk de endelig uttelling. Innbytter Bengt Sæternes fikk stå helt alene på bakerste stolpe på en av bortelagets mange cornere. Etter mye og frem tilbake kunne han enkelte sette inn en fortjent redusering.

Nærmere kom aldri Vålerenga og Tromsø kunne for sjette gang i år gå seirende av banen hjemme på Alfheim Stadion.

Gullkandidat
Tromsø er nå tre poeng foran Rosenborg i gullkampen. Med nok en knapp hjemmeseier viser «Gutan» klare gullkvaliteter.

- Det at vi vinner på en dårlig dag er bra. Vi nekter å tape, mener Sigurd Rushfeldt.

Nå satser man alt på at man skal beholde ledelsen inn i VM-pausen som starter neste helg.

- Vi har en viktig kamp mot Godset før ferien. Med seier har vi et godt utgangspunkt foran høsten, mener matchvinner Helge Haugen.