Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Nøkkelen er å takle publikumstrykket

Landsem forbereder spillerne på fulle VM-tribuner.

LADER OPP: F.v.: keeper Ingrid Hjelmseth, landslagssjef Eli Landsem og utespiller Isabell Herlovsen. De norske spillerne får uvante forhold med fulle tribuner under VM i Tyskland.Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix
LADER OPP: F.v.: keeper Ingrid Hjelmseth, landslagssjef Eli Landsem og utespiller Isabell Herlovsen. De norske spillerne får uvante forhold med fulle tribuner under VM i Tyskland.Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix Vis mer

Nøkkelen til VM-suksess for det norske kvinnelandslaget i fotball kan ligge i evnen til å takle det enorme publikumstrykket.

Mesterskapet går i Tyskland, og Norge spiller sin første kamp mot Ekvatorial Guinea 29. juni. Målet for de norske spillerne er å kjempe om gullet.

- Det blir stort å komme til Tyskland, for det er enorm interesse rundt mesterskapet. Det kommer til å bli veldig mange tilskuere på tribunene i hver eneste kamp, og vi må være bevisste på at vi klarer å utnytte det store publikumspresset på en positiv måte, sier landslagssjef Eli Landsem til NTB.

Hun er ikke redd for at alt levenet på tribunene under kampene skal bli for mye for en del av de mer urutinerte spillerne hun har i troppen.

- Nei, jeg har ingen grunn til å tro det, for vi har en fin samling av unge og eldre spillere i troppen, og vi har med mange som har mesterskapserfaring fra før. Derfor føler jeg meg trygg på at vi skal kunne takle både publikumspresset og de andre lagene på en grei måte, forteller hun.

Ekstra tenning - Jeg får ekstra tenning av å spille for mange tilskuere. Jeg kan vel si det slik at jo flere, jo bedre, sier kaptein Ingvild Stensland til NTB. Hun sier at det er med noen unge og til dels urutinerte spillere i troppen, og for noen av dem kan det kanskje bli problemer å takle publikumstrykket, men hun regner ikke med at det generelt sett skal bli noe stort problem.

- I et VM kan alt skje, for det er med bare gode lag. Vi må tro at vi kan være best hver gang, og for å få til det må vi være på topp både fysisk og mentalt, sier Stensland.

Hun har slitt med skade i ryggen og vært gjennom en operasjon for noen måneder siden, men åtte timers trening og behandling på Toppidrettssenteret de siste 14 ukene har gjort henne kampklar.

- Jeg må innrømme at jeg har slitt en del, men nå er jeg friskmeldt og klar. De siste ukene har jeg også følt på kroppen at noe stort er på gang. Jeg merker at jeg har den sammen følelsen nå som jeg hadde i 2007, da jeg var med i VM for første og eneste gang hittil, sier hun.

- Selvtilliten er bra. Vi har en fin miks i gruppen, og det er bra trykk på treningene våre. Alt ligger til rette for at det skal gå bra, og som en siste finpuss er det veldig viktig at vi får med to kamper mot Tyskland og USA like før VM starter, sier Stensland.

Mye skader Eli Landsem sier til NTB at oppladningen til mesterskapet i Tyskland har vært preget av mange skadde spillere i vinter. Fortsatt sliter Lise Klaveness og Lene Storløkken så mye at de ikke kan bli med til VM.

Landsem holdt av to plasser i tilfelle de skulle bli klare, men slik gikk det ikke. Ingrid Ryland (Arna Bjørnar) og Runa Vikestad (Kolbotn) ble tatt ut i stedet.

- Storløkken og Klaveness tapte kampen mot klokka. Det betyr at to erfarne og rutinerte spillere ikke kan bli med, og det er trist, men på den annen måte står to nye og sulte spillere med mye entusiasme klare til å steppe inn, sier Landsem. Hun kan fortelle at forberedelsene og oppkjøringen til mesterskapet er gått etter planen.

- Vi har ligget på Nadderud i treningsleir den siste uken. Det har vært knallhardt trening, som har vært nødvendig for virkelig å stå godt rustet når mesterskapet starter, men de siste ti dagen før kampen mot Ekvatorial Guinea kommer vi til å slippe opp og starte med å samle overskudd, sier landslagssjefen til NTB.

Siste VM-finpuss mot Tyskland og USA
Landsem satser på en siste VM-finpuss mot to av de aller største favorittene, vertsnasjonen Tyskland og USA.

Allerede tirsdag til uken reiser troppen til Mainz for å møte tyskerne i treningskamp torsdag. Deretter går turen til Østerrike, der det blir lukket trening og kamp mot det amerikanske VM-laget.

Deretter blir det å reise hjem.

— Jeg kommer til å gi jentene tre dagers treningsfri før avreisen til VM og åpningskampen mot Ekvatorial Guinea, sier Eli Landsem til NTB. Hun forteller at VM-jentene kommer til å få beskjed om å holde seg helt borte fra fotballen de tre dagene — både fysisk og mentalt.

— Hva vet du om Ekvatorial Guinea som dere møter først?

— Ikke så veldig mye, men jeg har fire kamper med dem på video. Det er et fysisk tøft lag med robuste spillere.

— Er det et lag du frykter?

— He-he, nei jeg frykter ingen, men vi må ikke ta lett på åpningskampen, for Ekvatorial Guinea er nok bedre enn det mange tror, sier Eli Landsem til NTB.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media