HAR KLART DET: Vadim Demidovs Real Sociedad klarte 2-2 mot Barcelona i september, og slo Leo Messi og co. 2-1 i april. Det er altså ikke umulig, selv om Barca nå har gått 24 kamper uten tap.Foto: SCANPIX/AP/Alvaro Barrientos
HAR KLART DET: Vadim Demidovs Real Sociedad klarte 2-2 mot Barcelona i september, og slo Leo Messi og co. 2-1 i april. Det er altså ikke umulig, selv om Barca nå har gått 24 kamper uten tap.Foto: SCANPIX/AP/Alvaro BarrientosVis mer

Nøkkelen til å slå Barcelona: Score to ganger

Athletic Bilbao klarte det nesten i går.

(Dagbladet): Athletic Bilbao var en Javi Martinez-tabbe unna å påføre Barcelona sesongens første tap i går kveld, da Marco Bielsas mannskap ledet 2-1 til langt ut i overtiden av La Liga-oppgjøret.

Dermed røk ikke Barcelonas rekke på 24 obligatoriske kamper uten tap, men Athletic gjorde i det minste noe som ser ut til å være nøkkelen for å senke katalanerne: De scoret to ganger.

Tall Dagbladet har fått av Optaspesialisten viser nemlig at av de fattige tolv tapene Barcelona har gått på siden august 2008, har ti av dem kommet når motstanderen har klart å score to mål eller mer.

- Det tyder på at mange lag kanskje ser an oppgaven på en litt gal måte når de forsøker å forsvare seg til poeng mot Barcelona. Kanskje ligger nøkkelen heller i å angripe Barcelonas svake punkter helhjertet, sier Grant Andersen i Optaspesialisten.

- Barcelona etterlater seg enorme rom, kanskje spesielt bak de offensive backene. Tør man å slå ballen inn i de rommene, med en klar strategi og kontringsvilje i høyt tempo, er de sårbare. Poenget er at det er svært vanskelig å vinne 1-0 mot Barcelona. De scorer gjerne minst to mål uansett. Derfor er det veldig vanskelig å bare legge seg lavt og håpe på et mål på en dødball for eksempel. Man må være bevisst på å angripe deres svake punkter gjennom hele kampen, sier han.

Overbefolker mellomrommet
Andersen trekker fram AC Milans første halvtime på Camp Nou i september som et godt eksempel, der spesielt lynraske Alexandre Pato den første delen av kampen gjorde det svært vanskelig for Barca-forsvaret.

Samtidig løste italienerne en annen avgjørende oppgave: De demmet opp for Barcelonas gjentatte utnyttelse av mellomrommet mellom forsvarsledd og midtbaneledd, et element landslagssjef Egil Drillo Olsen tidligere har trukket fram:

- Barcelona fyller opp mellomrommet med fra 2-3 mann til faktisk 5-6 spillere i perioder, og dette skaper voldsomme problemer for de fleste lag. Den bakre fireren må nemlig plutselig forholde seg til opptil flere spillere i full fart mot dem, i stedet for å kunne rykke ut og sette spissene til motstanderen i offside, sier landslagssjefen.

- Når Barca-spillerne kommer inn i mellomrommet stikker alltid minst en, gjerne flere, av de spillerne som ikke har ballen i mellomrommet skrått inn bak backfireren. Når de kommer forfra på den måten, blir det mye vanskeligere å sette dem i offside.

Grant Andersen mener Barcelonas høye antall avslutninger mål er et godt bevis for at taktikken fungerer - de avslutter nemlig ofte fra innenfor sekstenmeteren.

- Milan-spillerne var veldig bevisste på dette. Hver gang Barcelona prøvde å tre folk gjennom i mellomrommet, senket de seg etter og fulgte løpene. På den måten vant de ballen og kunne sette i gang raske kontringer, sier han.

- Barcelona spiller forferdelig mange pasninger, og det gjør at de ikke mister ballen. Men balltrillingen har kun til hensikt å lure spillere inn i mellomrommet mellom midtbanen og forsvaret til motstanderen, mener Andersen.

Klassespillere kan avgjøre uansett
Stilen er skreddersydd for å lure soneforsvarslagene, som gjerne ligger i to firere og sliter med å dekke mellomrommet.

Og hvis den bakre fireren rygger for å fange opp løpene som kommer, skaper de bare rom for avslutninger fra rundt 16 meter - der spillere som Leo Messi, Xavi og Andres Iniesta flere ganger har vist at de er i stand til å score fra.

- Det er selvfølgelig problemet uansett hva man gjør for å stoppe Barcelona, at de har spillere med individuelle ferdigheter som kan avgjøre kampen til deres fordel uansett, sier Optaspesialisten-Andersen.

Det var mer enn fem år siden sist Athletic hadde slått Barcelona (20. mai 2006) i La Liga, og de klarte det altså ikke i går heller.

De sprakk imidlertid Barca-nullen: Ander Herrera ble den første til å score på Victor Valdes etter at katalanerne hadde holdt buret reint i ni kamper på rad.

TI AV TOLV: Barcelonas tolv siste tap i La Liga og Champions League. Ti av tolv har kommet etter to baklengs eller mer.Kilde: Oddstips- og statistikkleverandør Optaspesialisten
TI AV TOLV: Barcelonas tolv siste tap i La Liga og Champions League. Ti av tolv har kommet etter to baklengs eller mer.Kilde: Oddstips- og statistikkleverandør Optaspesialisten Vis mer