Nomade med klubbfølelse

Anders Myrvold (29) har spilt ishockey i 20 klubber verden rundt. Men klubbfølelsen hans ligger på Ikea.

 • Stem på Klubben i ditt hjerte.

  FURUSET (Dagbladet): Inntil 1998 lå nemlig Furuset IFs gamle ishall, hvor Myrvold nærmest er oppvokst, akkurat der hvor det gigantiske varehuset i dag rennes ned av folk tidlig og seint. Ikea sikret seg tomta med en sliten ishall mot å gi klubben en ny og moderne ishall like ved Furuset T-bane.

  Og det er her - i Furuset Forum - Anders Myrvold nå sitter og snakker om sitt kjærlighetsforhold til klubben der han startet på ishockeyskole bare fem år gammel.

  Før han rakk å spille en eneste A-kamp for klubben satte Myrvold som 15-åring kursen mot Färjestad i Sverige. Bodde alene og satset alt på ishockey.

  Siden har Anders latt det gå sport i å skifte klubb.

  Rastløs


  -  Jeg har hele tida forsøkt å gjøre noe ekstraordinært. Ikke mange nordmenn hadde spilt i Sverige da jeg dro dit i 1990. Det samme med juniorligaen i USA seinere, sier Anders Myrvold.

  Drømmen var å spille i verdens hardeste hockeyliga, NHL, og dit kom han allerede i en alder av 20.

  Siden har den hardtspillende backen stort sett havnet i ulike farmerlag, men også fått med seg rundt 45 kamper blant de store gutta i NHL. Og allerede har han lagt seg opp nok penger for resten av livet.

  -  Jeg har vært veldig rastløs og hele tida trodd at det er grønnere på den andre siden. Jeg kunne aldri valgt den samme ruta en gang til. Det har vært veldig slitsomt, sier Anders

  Da den ventede streiken i NHL brøt ut, signerte han kontrakt med Vålerenga, som dermed ble hans 20. klubb.

  Men selv om 29-åringen i snitt har hatt mer enn én arbeidsgiver i året siden 15-årsalderen, så har ingen av klubbene klart å tilrive seg en like stor plass i skedsmoguttens hjerte som moderklubben Furuset IF.

  «Lagfølelse»


  -  I proffverdenen er klubbdrift mer forretning enn forening. Som proff spiller man mer for lagfølelsen enn klubbfølelsen . Det er de som har den beste lagfølelsen som vinner, for de samarbeider best, sier Anders Myrvold.

  Oppvekståra i Furuset var derimot noe helt annet. Der dreide alt seg om klubben , og drømmen om en vakker dag å bli god nok for A-laget. Der hvor klubbprofiler som Bjørn «Botta» Skaare, Sigurd Thinn, Petter Salsten, Ole-Eskild Dahlstrøm og Tommy Jakobsen rula på isen.

  Sju NM-gull


  -  Jeg husker godt at vi i tenåra gikk i ishallen for å se A-laget trene. Det var stort for oss. Og ofte skulle vi trene like etter dem. I denne nye hallen har ikke de store Furuset-profilene spilt. Sportslig er det en helt annen verden nå, selv om jeg håper og tror at klubben igjen kan bli stor i Norge.

  Klubb: Furuset IF.

  Stiftet: 10. januar 1914.

  Antall medlemmer: Ca. 2000.

  Idretter: Ishockey, fotball, håndball, tennis og allidrett.

  Klubbens hockeygruppe så dagens lys i 1934, og som en av ti klubber var de med å danne Norges ishockeyforbund i 1934. Klubbens første NM-gull kom i 1949.

  Sterk rivalisering


  Da Anders vokste opp, var hegemoniet et oppgjør mellom Furuset og Vålerenga. Rivaliseringen var helt enorm, og det var mye følelser i bildet.

  -  Jeg husker at Vålerenga ville ha meg på guttenivå. Da ble pappa - som også var sentral i Furusetmiljøet - kvalm og uvel. Tenk hvilket svik det ville vært å gå til erkefienden. Spillerne i de to klubbene ville ikke ha noe med hverandre å gjøre.

  Derfor er det kanskje et lite paradoks at han i dag spiller for nettopp erkefienden fra barndommen?

  -  Det er litt annerledes nå, for Furuset er dessverre ikke noe topplag lenger. Men jeg er like glad i klubben for det. Og se ikke bort fra at jeg avslutter karrieren med et par sesonger i Furuset.

 • Stem på Klubben i ditt hjerte.
PÅ HJEMMEBANE: Anders Myrvold (29) har aldri spilt kamp i nye og moderne Furuset Forum og han har aldri spilt en A-kamp for Furuset. Likevel er det Furuset som er klubben i hjertet til mannen som har spilt for 20 klubber verden rundt siden han reiste ut av Norge som 15-åring. En drakt med Myrvold på ryggen har fått en sentral plass i Furusets nye ishall. Det viser at kjærligheten er gjensidig.