- Nora er tidenes gullkjøp

Trenerne plukker ut årets kometer.

DET SISTE LØFTET: Nora Mørk er bare 18 år, men har allerede markert seg i eliteserien. Nå skal hun ta det siste steget. Foto: TORBJØRN BERG
DET SISTE LØFTET: Nora Mørk er bare 18 år, men har allerede markert seg i eliteserien. Nå skal hun ta det siste steget. Foto: TORBJØRN BERG Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

|||(Dagbladet.no) Nora Mørk, merk deg navnet. Et stort flertall av eliteserietrenerne Dagbladet har snakket med tror hun blir årets komet i norsk håndball.

Den keivhendte back- og kantspilleren er ingen nykommer, hun har markert seg allerede - men hun er ung. Hun er bare 18 år gammel og spås en lysende framtid.

Og for en sommer hun har hatt. Først ble hun hentet til regjerende seriemester Larvik og så ble hun kåret til U19-EMs beste spiller da Norge tok gull.

LARVIKS NYE STORSTUE: Nora Mørk viser fram Arena Larvik, et anlegg klubben håper vil løfte LHK til nye høyder. Foto: TORBJØRN BERG
LARVIKS NYE STORSTUE: Nora Mørk viser fram Arena Larvik, et anlegg klubben håper vil løfte LHK til nye høyder. Foto: TORBJØRN BERG Vis mer

- Nora er det største gullkjøpet vi noen gang har gjort i LHK, sier Karl Erik Bøhn til Dagbladet.

Debuterte som 16-åring
18-åringen debuterte for Bækkelaget bare noen dager etter at hun fylte 16. Deretter gikk turen til Aalborg, hvor hun nesten ikke fikk spille siden de har 17-årsgrense i Danmark. Hjemme i Norge ble det korte opphold i BSK og Njård, før Larvik sikret seg den lukrative underskriften før sommeren.

- At en 18-åring har kommet inn i Larvik-laget og dominert sånn, det har vel ikke skjedd siden Tonje Larsen og Kristine Duvholt Havnås kom til klubben, sier Bøhn.

U19-GULL: Nora Mørk, nummer to øverst fra venstre, ble kåret til U19-EMs beste spiller da Norge tok gull i august. Foto: EPA
U19-GULL: Nora Mørk, nummer to øverst fra venstre, ble kåret til U19-EMs beste spiller da Norge tok gull i august. Foto: EPA Vis mer

Nora selv tar skrytet og oppmerksomheten med knusende ro.

- Det er selvfølgelig morsomt, men jeg tenker mest på å få så mye spilletid som mulig og å utvikle meg videre. Det er veldig inspirerende å komme på trening i Larvik, for det er jo nesten bare landslagsspillere her, sier hun til Dagbladet.

Linn-Kristin Riegelhuth dro til København i sommer, og inn kom Nora Mørk og Linn Jørum Sulland. Begge er i utgangspunktet bakspillere, og Bøhn sier han kommer til å bruke Nora både på backplass og på kanten.

ÅRETS KOMET

Dagbladet har fått alle klubbene til å plukke ut en ung spiller de har spesielt tro på denne sesongen. Trenerne fikk ikke lov til å velge egne spillere.

Tore Johannessen, Tertnes-trener:

- Nora Mørk (Larvik). Hun har alt som skal til og scorer mye fra distanse, tross høyden. Hun har også vist at hun har goalgetteregenskaper også på et dårligere lag. Dette er en type alle lag har bruk for og jeg mener hun er sjelden vare i damehåndballen. Hun er aggressiv på mål, hele tida.

Dalibor Sedjak, Njård-trener:
- Nora Mørk. En keivhendt spiller med målteft. Hun er uredd og har et godt håndballhode, og i et så godt lag som Larvik vil hun komme enda mer til rette. Det er rett og slett opp til henne selv hvor god hun vil bli.

Magnus Boman, assisterende Gjerpen-trener:
- Amanda Kurtovic (Nordstrand). Jeg tror hun tar et ekstra steg i år. Hun har nå ett år bak seg på dette nivået og har trent bra i forsesongen. Hun vet hva som venter henne og vil være forberedt på det. Hun har prestert veldig bra på U19-landslaget.

Esil Berg-Andreassen, Gjøvik og Vardal-trener:
- Linn Gossé (Tertnes). Jeg tror hun får en god sesong i Tertnes og jeg tror hun vil blomstre etter miljøskiftet (kom fra Stabæk, red.anm). Hun har veldig god skuddteknikk og bra spenst, og nå også litt mer rutine.

August Johansson, Levanger-trener:
- Stine Bredal Oftedal (Stabæk). Hun er en veldig lovende midtback. Jeg synes hun ser godt trent ut og hun har veldig god fysikk, er god i gjennombrudd og har et godt stegskudd.

Håvard Mamelund, Stabæk-trener:
- Nora Mørk. Nå har hun kommet til et enda bedre lag og da vil hun skinne enda mer. Selv om hun ikke er en typisk bakspiller, med tanke på høyden, er hun god også der. Hun har bra fysikk og scorer mye uten å bruke for mye baller.

Peder Langfeldt, Kristiansand Vipers:
- Nora Mørk. Hun har et enormt potensiale. Hun har finter, skudd, spilleforståelse og det lille ekstra. Selv om hun ikke er så høy scorer hun mye bakfra - hun har et stort register.

Jørn Lyberg, sportslig leder i Storhamar:
- Nora Mørk. Hun vil dominere mye, også på et så godt lag. Jeg mener hun har noe som flere spillere skulle ønske de hadde. Hun har en voldsom vilje og guts, og har en evne til å være god når det betyr som mest.

Geir Oustorp, Byåsen-trener:
- Maja Jakobsen (Storhamar). Hun har gjort det veldig bra til nå og vil bli enda bedre. Jeg synes hun viser god framgang og er en keivhendt bakspiller som vil bli veldig god.

Jens Steffensen, Nordstrand-trener:
- Nora Mørk. Hun er veldig engasjert og har store kvaliteter framover. Samtidig er det viktig at hun får tid på seg til å lære, for unge stortalenter er ofte vant til at det går litt av seg selv. Hun må også leve med forventningene som raskt skapes.

Karl Erik Bøhn, Larvik-trener:
- Stine Bredal Oftedal. Hun er sterk, hurtig og har god kontakt med linja. Hun har også et veldig godt spill. Favorittspilleren min utenfor Larvik.

Valery Putans, Selbu-trener:
- Nora Mørk og Amanda Kurtovic. Dette er to spennende typer, de har store tekniske og taktiske ferdigheter, god innstilling - de har alt. De har alle kvaliteter som skal til for å komme på seniorlandslaget, det er bare et spørsmål om tid.

- Jeg regner med det blir mest kantspill, og det er helt gret - selv om jeg ikke har spilt så mye der tidligere. Jeg er mer komfortabel på backplass, men jeg jobber med å bli enda bedre på kanten. Spesielt når det gjelder innhopp og oppstart i kontra har jeg en del å hente, sier Mørk.

Ber om tålmodighet
Landslagstrener Thorir Hergeirsson understreker at det er viktig at talentene fra U19-gullaget får lov til å utvikle seg i riktig tempo - og han vil derfor vente litt før han drar dem opp på seniorlandslaget.

- Jeg synes ikke det skal legges for stort press på de i 90-gjengen ennå, samtidig tror jeg de kan vise seg fram denne sesongen. Flere av dem har jo markert seg i eliteserien allerede, sier Hergeirsson til Dagbladet.

SERIESTARTEN

FØRSTE SERIERUNDE
I dag:

Gjøvik og Vardal - Levanger, 16.00
Njård - Nordstrand, 18.00
Selbu - Byåsen, 18.00
Gjerpen - Stabæk, 18.00
Kristiansand Vipers - Tertnes, 18.00
Storhamar - Larvik, 19.00

Selv om de er ferske junioreuropamesterne, advarer Hergeirsson dem mot å tro at det skal gå av seg selv framover.

- Veien fra juniortoppen til seniortoppen er lang og kronglete. De må jobbe godt i dag, i morgen og framover.

Nora Mørk er forberedt på å jobbe hardt og hun tenker ikke på voksenlandslaget ennå.

SLIK GIKK DET FORRIGE SESONG

1. Larvik 43 poeng
2. Byåsen 41
3. Tertnes 30
4. Storhamar 26
5. Nordstrand 26
6. Stabæk 25
7. Våg 20
8. Gjerpen 20
9. Njård 16
10. Levanger 9
11. Toten 6
12. Bækkelaget 0
Storhamar ble trukket to poeng før sesongstart.

- Nei, men jeg har jo ambisjoner om å bli god nok. Kanskje om noen år - jeg har jo ikke akkurat dårlig tid, sier hun.

Les også: Byåsen håper på fordel i ny Larvik-hall

Sjekk lista: Larvik-jentene banker Rosenborg

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer