Nora Mørk herjet i VM-opptakten

Scoret ni mot Russland.

 VISTE VM-FORM:  Nora Mørk.
Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
VISTE VM-FORM: Nora Mørk. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpixVis mer

Nora Mørk scoret på bestilling. Torsdag startet håndballjentene veien mot VM med 26-26 mot Russland.

Noen av Mørks scoringer var de reneste raketter. Ballen blåste inn i nettet bak russerne. Hun løp inn 26-26 med et minutt igjen. Norge sto for et voldsomt sjansesløseri etter pause.

Hjemmelaget vant forsvarskampen overlegent og løp så russerne helt øre i perioder av 1. omgang. Norge gikk fra 1-3 til 8-3 på fem-seks minutter.

Seks av målene kom på halv- eller kontringer. 7-3 var et straffekast tvunget fram etter, ja akkurat, en kontring.

Men så startet trøbbelet. Norge rotet forferdelig med ballen og avslutningene en lang stund. Det ga 9-10 etter 22 minutter og 13-13 ved pause. En stilling som burde vært unødvendig mot en såpass ordinær utgave av Russland.

I etablert angrep er status omtrent samme som før: Norge må ofte jobbe ganske hardt for å score fra distanse. Veronica Kristiansen var et av unntakene der.

Løke er stadig verdens beste strekspiller i angrep. Hun lekte seg innimellom med Russland.

Sterkt Utprøving av spillere og konstellasjoner ga som ventet en varierende norsk kamp. Åpningen av 2. omgang var horribel forsvarsmessig (15-18 etter fem minutter).

Mye skal likevel til om ikke Norge slår Russland i VM-åpningen lørdag neste uke.

Midtforsvaret blir ekstremt viktig i VM. Mari Molid, Pernille Wibe og Veronica Kristiansen tar jobben.

- Mari (178 cm) og Pernille (183) får i første rekke hovedansvaret i forsvar sammen med Veronica (175). De skal sy sammen et godt midtforsvar i 6-0. De må ta store deler av trykket som kommer der, sier landslagssjef Thorir Hergeirsson til NTB.

- De to førstnevnte er robuste og kloke forsvarsspillere. De leser spillet bra. De er sterke og har den minimumshøyden som er påkrevd.

Gammel plan Norges keeper- og forsvarsspill har vært basis for den eventyrlige suksessen siden gjennombruddet i 1986. Den samme oppskriften kommer opp også denne gangen

Torsdag var de uvanlig få redninger av Kari Aalvik Grimsbø og Silje Solberg. Sistnevnte var svak og fikk bare 21 minutter på banen etter pause. Grimsbø kom inn igjen.

På sidelinjen kjeftet Jevgenij Trefilov på sine russiske elever, akkurat som tidligere. Han har unge jenter å jobbe med nå, og Russland er langt unna nivået som ga VM-triumfer i 2001, 2005, 2007 og 2009.

Fem spillere er borte fra EM-troppen (norsk gull) i fjor. Tre av dem var meget sentrale: Ida Alstad, Karoline Dyhre Breivang, Linn-Kristin Riegelhuth Koren

De norske jentene er på jakt etter sin tredje VM-tittel (1999 og 2011 hittil).

Lørdag møter Norge Nederland, mens Sverige venter søndag.

(NTB)

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram