OL i Tokyo

Nord-Korea dropper OL i Tokyo

Nord Korea har bestemt seg for å ikke delta i årets sommer-OL.

DROPPER OL: DE Nord-koreanske utøverne blir ikke å se under årets sommer-OL. Foto: AP
DROPPER OL: DE Nord-koreanske utøverne blir ikke å se under årets sommer-OL. Foto: AP Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Nord-Korea vil ikke delta i de kommende olympiske sommerlekene i Tokyo, opplyser landets sportsdepartement med henvisning til risikoen for koronavirus.

Nord-Korea blir dermed det første landet som uteblir fra de utsatte lekene i Japan som følge av frykt for smittespredning.

Beslutningen om å si nei til OL-deltakelse framkommer på en nettside som styres av Nord-Koreas sportsdepartement. Der heter det at landet ikke vil delta i de 32. olympiske lekene «for å beskytte deltakerne fra den globale helsekrisen forårsaket av covid-19».

De olympiske lekene starter i Tokyo 23. juli, ett år forsinket på grunn av koronapandemien. Arrangørene har jobbet hardt med å etablere smitteverntiltak som skal gi nødvendig trygghet rundt arrangementet.

Forbud mot utenlandske tilskuere er et av grepene som er tatt.

Ingen offisiell beskjed

De japanske OL-arrangørene responderte på nyheten om Nord-Koreas fravær med en kort uttalelse.

«Vi fortsetter med å forberede lekene ved å jobbe tett med aktuelle organisasjoner, slik at utøvere fra hvert land og region kan vise sine beste prestasjoner», heter det der.

Samtidig opplyser OL-komiteen i landet at det foreløpig ikke har kommet noen offisiell beskjed fra Nord-Korea om at landet uteblir fra lekene.

Den sørkoreanske regjeringen beklager på sin side Nord-Koreas beslutning om ikke å delta. I en uttalelse vises det til at sommerlekene at man hadde håpet å benytte lekene til å bringe fredsprosessen og samarbeidet på den koreanske halvøya et steg videre.

Ingen rapporterte tilfeller

Sør-Korea og Nord-Korea brukte vinter-OL i Pyeongchang i 2018 til å nærme seg hverandre tross politiske utfordringer. Nord-Korea sendte 22 utøvere, blant dem et kvinnelag i ishockey, til lekene i nabolandet for tre år siden.

Journalister, artister og representanter for myndighetene var også en del av delegasjonen.

Til tross for Tokyo-arrangørenes arbeid med strenge smitteverntiltak, er det fortsatt bekymring rundt at de kommende sommerlekene kan bidra til ytterligere spredning av koronaviruset. Smittetallene i Japan, kombinert med en tidkrevende vaksinasjonsprosess, bidrar til det.

Nord-Korea er et av få land som ikke har rapportert noen smittetilfeller under pandemien, men observatører antar at viruset også har gjort seg gjeldende der.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer