FØRST I PYONGYANG: Pal Csernai avbildet i sin siste sesong som Hertha Berlin-trener i 1990/91. Året etter reiste han til Nord-Korea for å lede landslaget der nede. Foto: Bongarts/GettyImages
FØRST I PYONGYANG: Pal Csernai avbildet i sin siste sesong som Hertha Berlin-trener i 1990/91. Året etter reiste han til Nord-Korea for å lede landslaget der nede. Foto: Bongarts/GettyImagesVis mer

Nord-Korea har hatt europeisk trener før: «Det satt politi med våpen bak begge målene»

Ungarske Pal Csernai ble behandlet som en gud.

(Dagbladet): Norsktyske Jørn Andersen er i ferd med å bli ansatt som landslagstrener i fotball i Nord-Korea, det var nyheten som slo ned som en bombe i går.

Faktisk har Nord-Korea hatt europeisk trenerhjelp før.

Pal Csernai, ungarsk trenerlegende med bakgrunn i storklubber som Bayern München, Benfica og Fenerbahce, hadde nettopp sluttet som sjef for Hertha Berlin i 1991 da han på en tennisklubb i Sveits møtte en forretningsmann med kontakter i Nord-Korea.

Csernai døde i 2013, men i et intervju med Associated Press fra 2010 fortalte han historien om de innholdsrike årene på innsiden av diktaturet.

Laguttak på rekordtid Ungareren, som på den tiden nærmet seg 60-årsalderen, gikk med på å reise til Pyongyang til tross for skepsisen han hadde til det totalitære regimet. Han ledet et par treninger og var med på noen kamper i Beijing. Til slutt gikk han med på å undertegne en seks måneders kontrakt.

I 15. etasje på et hotell som bare hadde varmtvann én dag i uka fikk han tildelt en personlig manager, en tolk, en sjåfør, og en oppgave: Sett sammen et lag til den første treningskampen mot USA i Washington noensinne.

- De sa jeg hadde tre uker på meg, men allerede etter to uker ville de ha navnene så de kunne ordne med visum, forteller Csernai i intervjuet med AP.

Han hadde valgt ut 18 spillere fra det nordkoreanske landslaget og OL-landslaget. Men:

- Når alt kom til alt fikk jeg bare lov til å ta med 16 stykker, for to av plassene var holdt av til det hemmelige politiet.

USA-triumf Geir Helgesen leder Nordisk avdeling for Asiastudier ved Københavns Universitet og er ekspert på Nord-Korea.

Han uttalte til Dagbladet i går at Jørn Andersen fortjener ros for å ha tatt på seg oppdraget med å lede landslaget, og beskriver livet i Pyongyang slik:

- Diplomater kaller gjerne utplassering til Nord-Korea for «hardship», altså et ord man bruker om steder der det ikke er så lystig og hyggelig. Det er et spesielt sted å havne, og det er langt mellom dansehallene og kinoene med franske og italienske filmer. Samtidig er ikke Pyongyang noen ørken, det er en storby, som selvfølgelig likevel er ekstremt «koreansk».

MERITTERT: Her feirer Pal Csernai seriemesterskapet med Bayern München i 1980. Foto: NTB Scanpix
MERITTERT: Her feirer Pal Csernai seriemesterskapet med Bayern München i 1980. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Tiden som fulgte i 1991 ble i hvert fall blant de mest spesielle i Pal Csernais lange fotballiv. Treneren fikk utbetalt hele lønna i starten av hver kontraktsperiode - i kontanter - og bar tusenvis av dollar med seg rundt i en sportsbag. Den la han i et av målene når laget trente.

- Jeg ba alltid keeperen passe på bagen, men jeg tviler på at noen hadde mistanke om hva som faktisk lå i den, beskriver Csernai overfor AP.

Under hver eneste kamp og trening, satt bevæpnet sivilpoliti ved midtbanen og bak begge målene.

Han brukte treningsmetoder han hadde hatt suksess med i Bayern, og forvandlet en uorganisert samling spillere til et fungerende lag. Mens den nordkoreanske hovedtreneren og hans folk satt på tribunen og røyket, var Csernai selv med på øvelsene, minnes han.

19. oktober 1991 vant Nord-Korea treningskampen mot USA 2-1 (se Youtube-klippet fra kampen her). Csernai forteller at han ble behandlet som en «liten gud» etterpå. Nå ble japanske baller importert til spillerne, laget fikk nye drakter, og treneren selv ble innlosjert på et nytt hotell med varmt vann tilgjengelig hver eneste dag.

- Dette var ikke bare en kamp, det var politikk for dem. Alt endret seg, forteller Csernai.

Ble skremt Og laget fortsatte å gjøre det bra: I kvalifiseringen til VM i nettopp USA i 1994 åpnet Nord-Korea med syv seire og ett tap.

Csernai forteller at spillerne frydet seg over suksessen og over muligheten til å reise Asia rundt, belønningen for prestasjonene var utenlandsk valuta de kunne bruke til å hamstre «luksusvarer» som nylonstrømper og klokker.

Men motstanden i neste kvalifiseringsrunde i Doha ble for tøff. Pal Csernais siste kamp som trener var 3-0-tapet for Sør-Korea - som sendte naboen i sør til VM.

Csernai var ønsket videre som trener, men han reiste aldri tilbake til Nord-Korea fra Doha. Han følte seg mer og mer presset av regimet til å anta nordkoreansk statsborgerskap, og det skremte ham.

- De begynte å snakke med meg om politikk. De ga meg flyveblader med beskrivelser av partisystemet og de kommunistiske prinsippene. Det spilte inn da jeg reiste rett hjem til Munchen og avsluttet det kapittelet i livet mitt for godt, forteller Pal Csernai.

Skiller seg klart fra andre samfunn Nå er det Jørn Andersen sin tur.

Norges ambassadør til Sør- og Nord-Korea, Jan Grevstad, sier Jørn Andersen står helt fritt til å ta på seg denne jobben om han ønsker det.

- Andersen møter ingen formelle hindringer, i form av internasjonale sanksjoner. Alle privatpersoner har muligheten til å gjøre det samme. Det er mange nordmenn som har reist til Nord-Korea på eget initiativ, sier Grevstad til Dagbladet, og ønsker ikke å vurdere om hvorvidt det er problematisk at norsktyskeren tar på seg en slik jobb.

- Jeg ønsker ikke å kommentere hans valg. Det er en beslutning han selv må stå for, sier ambassadøren.

- Hvordan er det å leve som nordmann i Nord-Korea?

- Det nordkoreanske samfunnet skiller seg klart fra andre samfunn i regionen. Jeg regner med at han har tatt med det i vurderingen, sier Jan Grevstad.

Nord-Korea har deltatt i VM to ganger, i 1966 og 2010. I sistnevnte mesterskap i Sør-Afrika havnet koreanerne i gruppe med Brasil, Portugal og Elfenbenskysten, og tapte alle kampene med en total målforskjell på 1-12.

Landet er ute av kampen om å nå VM i 2018.

Lik Dagbladet Sport på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.