Nord-Korea har hatt europeisk trener før: «Det satt politi med våpen bak begge målene»

Ungarske Pal Csernai ble behandlet som en gud.

FØRST I PYONGYANG: Pal Csernai avbildet i sin siste sesong som Hertha Berlin-trener i 1990/91. Året etter reiste han til Nord-Korea for å lede landslaget der nede. Foto: Bongarts/GettyImages
FØRST I PYONGYANG: Pal Csernai avbildet i sin siste sesong som Hertha Berlin-trener i 1990/91. Året etter reiste han til Nord-Korea for å lede landslaget der nede. Foto: Bongarts/GettyImages Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Norsktyske Jørn Andersen er i ferd med å bli ansatt som landslagstrener i fotball i Nord-Korea, det var nyheten som slo ned som en bombe i går.

Faktisk har Nord-Korea hatt europeisk trenerhjelp før.

Pal Csernai, ungarsk trenerlegende med bakgrunn i storklubber som Bayern München, Benfica og Fenerbahce, hadde nettopp sluttet som sjef for Hertha Berlin i 1991 da han på en tennisklubb i Sveits møtte en forretningsmann med kontakter i Nord-Korea.

Csernai døde i 2013, men i et intervju med Associated Press fra 2010 fortalte han historien om de innholdsrike årene på innsiden av diktaturet.

Laguttak på rekordtid Ungareren, som på den tiden nærmet seg 60-årsalderen, gikk med på å reise til Pyongyang til tross for skepsisen han hadde til det totalitære regimet. Han ledet et par treninger og var med på noen kamper i Beijing. Til slutt gikk han med på å undertegne en seks måneders kontrakt.

I 15. etasje på et hotell som bare hadde varmtvann én dag i uka fikk han tildelt en personlig manager, en tolk, en sjåfør, og en oppgave: Sett sammen et lag til den første treningskampen mot USA i Washington noensinne.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer