Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Nord-Korea vil dele 2018-OL

- Den politiske og militære situasjonen mellom koreanerne er ikke god og må forbedres.

NABOVARSEL: Nord-Korea gir uttrykk for at de ønsker å ta del i avviklingen av vinter-OL i Pyeongchang 2018.Foto: SCANPIX/AFP PHOTO/JUNG YEON-JE
NABOVARSEL: Nord-Korea gir uttrykk for at de ønsker å ta del i avviklingen av vinter-OL i Pyeongchang 2018.Foto: SCANPIX/AFP PHOTO/JUNG YEON-JE Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nord-Korea håper å få arrangere noen øvelser når nabolandet Sør-Korea arrangerer de olympiske vinterlekene i 2018.

- Jeg håper det, sa Nord-Koreas IOK-medlem Jang Ung under et besøk i Tokyo denne uken.

IOK-medlemmet mener det er «positivt» at Asia får vinter-OL for tredje gang. Nord-Korea og Sør-Korea har aldri undertegnet noen fredsavtale etter Korea-krigen. I perioder er forholdet mellom landene på frysepunktet og det har vært konfrontasjoner mellom dem.

- Den politiske og militære situasjonen mellom koreanerne er ikke god og må forbedres. Ellers vil det kunne påvirke lekene, uttalte Jang Ung.

Senere har Nord-Koreas IOK-medlem moderert seg noe.

- Mitt poeng var at den aktuelle situasjonen mellom Sør- og Nord-Korea må bli bedre. Det er ikke rett tidspunkt å snakke om delt vertskap, poengterte Jang Ung.

I sitt tredje forsøk lyktes sørkoreanske Pyeongchang med å få vinterlekene. Sørkoreanske myndigheter håper Korea kan stille med felles lag og trene utøvere i fellesskap.

Ifølge opposisjonspolitikeren Sohn Hak-kuy kan et OL i Pyeongchang bli det «avgjørende vendepunktet i historien om den delte koreanske halvøya, og også for verdensfreden».

Både under sommerlekene i 2000 og 2004 marsjerte utøverne fra Nord- og Sør-Korea sammen under åpningsseremoniene. Forholdene mellom landene er mer spent enn på lenge og under Beijing-OL for tre år siden var det separat opplegg.

Sørkoreanerne har heller ikke glemt at nordkoreanske agenter i 1987 sprengte et Korean Air-fly i luften for å skremme folk fra å komme til sommer-OL i Seoul i 1988. Før fotball-VM i 2002, som Sør-Korea delte med Japan, var det konfrontasjoner til sjøs.

(NTB)