Nordby kjempet seg tilbake

Bente Nordby (29) var langt unna toppformen da hun i mars sa ja til landslaget igjen, men med VM i tankene kjempet hun seg tilbake som verdens beste keeper.

- Jeg sluttet å trene og la på meg ti kilo etter at jeg kom tilbake fra proffoppholdet i USA, men nå er vekta på 58 kilo. Det er helt perfekt, sier Bente Nordby til Dagbladet.

Landslagstrener Åge Steen visste at han tok en sjanse da han på La Manga i mars - hvor Bente var med klubblaget Kolbotn - forsøkte å overtale Nordby om landslagscomeback ett år etter at hun sa nei til mer landslagsspill.

Men han visste også at han trengte en rutinert sisteskanse i et digert mesterskap.

- Vi har gode keepere som kommer bakfra, men i VM er det viktig med en klippe det oser rutine av bakerst. Det er tross alt ikke snakk om klubbkamper foran 200 tilskuere, dette her. Mot Frankrike spilte vi for 23000 tilskuere. Det er et helt annet trøkk på tribunen, og man trenger spillere som har spilt på seg sjøltillit for å være god i slike settinger, sier Åge Steen til Dagbladet.

Villmann

Han var ikke imponert over det han så av Bente i klubbdrakt på den tida.

- Hun virket litt tung, og var langt unna sitt beste nivå. Det led nok klubblaget Kolbotn av i en periode også. Hun slapp inn en del rae mål. Men hun har trent som en villmann for å komme tilbake til sitt beste. I perioder så mye at det nesten har tippet over. Men det er slik Bente er. Om hun skal være med, så vil hun være best. Ellers gidder hun ikke, sier Åge Steen.

Han har latt seg imponere over hvor kjapt hun er kommet tilbake som verdens beste keeper. For han vet bedre enn noen at det har kostet henne mye blod og svette.

- Det har kostet mye på veien. En gang jeg kom kjørende inn til jobben klokka 06.30 om morgenen, så jeg Bente løpe i Oslos gater. Det sier en hel del, sier Åge Steen.

Keeperen var Norges beste da Frankrike ble slått 2- 0 i åpningskampen i VM lørdag. Eller enda mer presist: Hun var årsaken til at Norge vant den kampen.

- Hun er allerede tilbake på samme nivået som da hun ble kåret til verdens beste keeper i 1995, og som da hun holdt oss inne i kamp etter kamp i Sydney-OL.

Har vunnet alt

Nå i ettertid er landslagstreneren overbevist om at Bente hadde godt av perioden uten landslaget. 29-åringen debuterte på landslaget allerede som 16-åring, og hadde vært med å vinne OL-,VM-, og EM-gull. Det var ikke noe å si på at motivasjonen hadde fått seg en knekk.

- Hun fikk tid til gode ferier og koste seg veldig. Blant annet fikk hun bedre tid til andre hobbyer. Det avbrekket tror jeg gjorde henne enda mer sulten da hun kom tilbake.

Bente sjøl var helt overbevist om at hun hadde gjort sitt på landslaget da hun ga seg i fjor.

- Jeg hadde fått nok av landslaget. Jeg hadde vært på landslaget i nesten halvparten av mitt voksne liv, og følte at jeg var ferdig med den biten.

Keepertrener

Hun var da også først skeptisk da Åge Steen tok initiativet til et landslagscomeback.

- Jeg hadde egentlig ikke lyst, men Åge var flink til å snakke for seg, smiler Bente Nordby.

Ikke minst lot hun seg friste av tilbudet om trenerkurs i Fotballforbundet.

- Fotballen har gitt meg mye, og jeg ønsker å gi noe tilbake som keepertrener på landslaget. Da jeg var ung drev jeg for meg selv. Nå har jeg lyst til å bruke noe av min erfaring til å hjelpe fram andre unge jenter. Ingen ting er bedre om jeg kan være med å få trene fram ei jente som tar keeperplassen på landslaget fra meg.

Men slik Bente vurderer det akkurat nå, kan det bli flere mesterskap med flagget på brystet.

- Det er ikke utenkelig. Nå er det iallfall kjempegøy igjen.

Så spørs det om Brasil synes det blir like moro å bryne seg på henne i morgen.

TIGERSPRANG: Keeper Bente Nordby fotografert under Norges VM-lags treningsøkt i Washington D.C., USA i går.