Norden EM-favoritt

Torsdag avgjøres det om Norge og Norden får fotball-EM i 2008. Fotballpresident Per Ravn Omdal er storoptimist.

- Det kan bli jevnt. Det er sju bra søknader, men jeg tror vi har en søknad som kan kjempe i teten, og vi går for å vinne, sier Omdal til Dagbladet.

Hvis den norsk/svensk/dansk/finske-søknaden når fram i styret til Det europeiske fotballforbundet (UEFA), vil Norge for første gang få arrangere fotball-EM for menn. Det vil bli spilt totalt sju kamper i Norge, på Ullevaal i Oslo og Lerkendal i Trondheim.

- Jeg tror vi kan vinne fordi vi har levert en sterk søknad, og støtten fra våre fire statsministere har betydd mye, mener den norske fotballpresidenten.

Av flere uavhengige kilder har Norden blitt utpekt som favoritt til å få EM, sammen med Østerrike/Sveits. Den sveitsiske avisa Blick mener de to søknadene har 30 prosents sjanse hver til å vinne fram i UEFA. Sveitserne har tradisjonelt hatt svært gode kilder i saker rundt FIFA og UEFA, og er troverdige på området.

Inhabil

Reglene for utvelgelsen er strenge. Og selv om Norden har lederen og nestlederen i UEFA ved Lennart Johansson og Per Ravn Omdal, så betyr det lite.

- Vi er inhabile, og vil ikke ha noe med behandlingen av søknadene å gjøre, før Norden eventuelt blir slått ut. Til sammen er det seks inhabile medlemmer i styret, blant dem presidentene i Tyrkia, Island, Sveits og Russland, forteller Omdal.

Blant tungvekterne i styret finner vi representanter fra Spania ved presidenten Villar, og Frankrike, som stiller med Michel Platini. Tyskland og England er også representert som nøytrale tungvektere i styret. Land som tidligere har hatt gode relasjoner til nordisk fotball.

Lobbyister

Da Norge spilte landskamp i Østerrike for knappe tre uker siden, var det påtakelig stor forskjell i hvordan de to favorittene markerer sine søknader. På stadion i Wien var det fylt opp med bannere og flagg til støtte for søknaden til Østerrike/Sveits. Avisene skrev side opp og side ned om avstemningen. I Norden har man valgt lobbyist-taktikken.

- Vi har valgt å ikke gjøre det samme som østerrikerne og markere søknaden utad. Istedet har vi konsentrert oss om de som skal ta beslutningen, foklarer Omdal.

Men det mangler ikke på selvskryt. På hjemmesiden til de nordiske søkerne, ligger det støtteerklæringer fra flere kjendiser. Blant annet fra Englands landslagssjef Sven-Göran Eriksson.

Godt vær

- Turneringen skal spilles i juni. Det milde klimaet i Norden er absolutt det beste i Europa på dette tidspunktet av året. Klimaet påvirker det som skjer ute på banen. Derfor er Nordens 2008-søknad den beste dersom man vil ha god fotball, sier «Svennis».

I Norge har man fått Nils Johan Semb på banen.

- Dersom vi får EM og kvalifiserer oss, får vi en stor fordel av å spille på hjemmebane. Med hjemmepublikum vil Norge kunne ta et steg videre fra det vi har prestert i VM (1994 og 1998) og EM (2000) så langt , sier landslagssjef Nils Johan Semb.

Mye penger

Dette regnes som de sterkeste argumentene for at Norden får EM.Solid økonomi med støtte fra myndigheteneLite tribunevoldStabil politisk situasjonPå minussida regnes lange reiseavstander.

Selve avgjørelsen blir fattet torsdag formiddag. Søknadene blir først redusert fra sju til to eller tre. Når dette er gjort, frafaller de styremedlemmene som er inhabile i saken (deriblant Per Ravn Omdal, red. anm.). Deretter stemmes det. Ved stemmelikhet vil UEFA-formann Lennart Johansson ha det siste ordet selv om han er svensk.