Norden og Tyskland rett hjem

England videre, litt afrikansk suksess, hjemmeglede og rask retur for Danmark, Sverige og Tyskland. Slik tror Dagbladet.no at de innledende VM-puljene ender.

Nivåforskjellen er det mest slående ved VMs åtte innledningspuljer. Mens gruppe F har fire lag som alle kunne ha spilt seg fram til medaljer, er for eksempel gruppe H uten et eneste mulig vinnerlag. Slik må også enkelt sterke mannskap dra hjem midt i juni. Blant dem sannsynligvis begge de to nordiske og et tysk lag langt fra vanlig standard.

Her er rankingen til Dagbladet.no:

GRUPPE A

1. Frankrike. Posisjonen gir seg selv; tittelforsvarer, spillere i form samt formasjon og stemning i troppen som gjør gruppeseieren mer enn sannsynlig. Svekkes uten Zidane, men det har ikke noe å si mot Senegal og Uruguay.

2. Senegal. En mulig afrikansk overraskelse. Liten erfaring på dette nivået, men så sterke defensivt at suksessen fra kvalifiseringen kan følges opp.

3. Danmark. Meget varierende og uten de profilene som gjorde laget til internasjonale kjæledegger på 80-tallet. I beste fall gode jobberesultater som under EM i 1992.

4. Uruguay. Mangler samlingspunkt og naturlige avsluttere. Eneste mulighet ligger i en gruppe der bare Frankrike peker seg ut.

GRUPPE B

1. Spania. Klar favoritt, skjønt det har spanjolene vært flere ganger før i internasjonale mesterskap uten å følge opp. Spillermaterialet er uansett suverent best.

2. Slovenia. Sleit seg gjennom kvalifiseringen og holdes oppe av et sterkt kollektiv og stor nasjonal entusiasme.

3. Sør-Afrika. Mistet kapteinen sin i oppkjøringen og har gjennomgående svake resultater etter kvalifiseringen.

4. Paraguay. Det svakeste av de søramerikanske lagene og slipper inn mange mål. Samtidig en mulig overraskelse med talentfulle Roque Santa Cruz.

GRUPPE C

1. Brasil. Følelsene er dårlige hjemme hos fotballsupermakten, men det er de ofte foran store mesterskap. Mannskap godt nok til å vinne gruppa.

2. Tyrkia. Har spillere som stadig får mer internasjonal rutine på grunn av suksessen til tyrkisk klubbfotball. Store individuelle ferdigheter.

3. Kina. Debutant med fordel av å spille under nogenlunde vante klimatiske og sosiologiske forhold. Likevel virker laget for fysisk svakt til å gå videre.

4. Costa Rica. Suverene i den dårligste VM-kvaliken. Har noe erfaring på dette nivået, men ikke nok ferdigheter til å utfordre Brasil og Tyrkia.

GRUPPE D

1. Sør-Korea. De tidligere VM-resultatene er svake, men hjemmebane betyr alt. Tradisjonelt går arrangørland videre fra gruppespillet.

2. Polen. Vinneren fra Norges kvalgruppe er ujevne i prestasjonene, men har fysikk som kan avgjøre i en jevn avdeling.

3. Portugal. Laget med de klart beste spillerne, men Figos formsvikt kan stoppe suksessen. Drar nøkkelspillerne ned tempoet forsvinner magien i portugisernes fotball.

4. USA. Blir stadig bedre i takt med klubbfotballens framgang og økt internasjonal erfaring. Likevel mangler laget klassespillere.

GRUPPE E

1. Kamerun. Her er en mulig outsider til VM-medalje. Laget har stjernespillere, fysikk og et OL-gull fra 2000 som forteller om potensialet. Spørsmålet er om disiplinen holder.

2. Irland. Afrikanernes motsetning. Den irske suksessen er bygget på lagdisiplin. Med våte baner og litt røft vær, kan det holde til mellomspill. Selv uten hjemsendte Roy Keane.

3. Tyskland. Svakere enn på lenge. Tidligere har det vært et tysk varemerke å kunne snu et dårlig utgangspunkt til VM-suksess, men nå mangler tilsynelatende de individuelle kvalitetene.

4. Saudi-Arabia. Har gjort en god VM-turnering før (USA 1994)og scoret mest av alle i denne kvalifiseringen. Likevel svakest i en av VMs beste innledningsgrupper.

GRUPPE F

1. Argentina. En av mesterskapets største favoritter. Har både enkeltspillere og kollektiv kynisme til å innfri forventningene. Gruppespillet blir kanskje vanskeligst.

2. England. Som vanlig full av nasjonal selvtillit men nå med noe større grunn. De tekniske ferdighetene er bedre enn på lenge og laget har fin struktur.

3. Nigeria. Afrikas stormakt sliter med organiseringen. Med flyt kan de slå alle selv i VMs beste gruppe, men i det siste har prestasjonene variert.

4. Sverige. Best i organisasjon og med et par offensive spillere gode nok til å avgjøre. Likevel tipper vi dem sist på grunn av kvaliteten til motstanderne.

GRUPPE G

1. Italia. Ikke ypperste årgang av italienske landslag, men uansett det sterkeste i denne sammenhengen.

2. Kroatia. I overkant rutinert og muligens over glansdagene fra VM-98. Likevel med nok styrke til å avgjøre den jevne kampen om andreplass i gruppa.

3. Mexico. Mye VM-rutine, men heller ikke dette er en god utgave. Den omstendelige spillestilen kombinert med svak fysikk gjør laget sårbart.

4. Ecuador. Mangler erfaring og internasjonale klassespillere. Hard kollektiv jobbing ga VM-plass, men gir neppe spill i andre runde.

GRUPPE H

1. Japan. Et tips helt avhengig av hjemmebane-fordelen. Laget viste sin sårbarhet mot Norge, men har sjansen likevel i VMs svakeste pulje.

2. Belgia. Har tradisjonelt et bra kollektiv og kan sin kontringsfotball. Det holder til avansement, men neppe særlig langt.

3. Russland. Fotballen har falt i kvalitet siden sovjettida. Denne årgangen mangler klassespillere og har heller ingen god organisering.

4. Tunisia. Mesterskapets svakeste lag. Usedvanlig dårlig forberedt med intern splittelse og mange skader.

PÅ TRYNET:</B> Dagbladet.no tror Henke Larsson og co. må reise fort hjem fra VM. Foto: SCANPIX/REUTERS
<B>SKUFFER:</B> Figo og Portugal klarer ikke å ta seg videre, tror Dagbladet.no. Foto: SCANPIX/AP