MAKS UFLAKS: Sara Nordenstam (28) var så uheldig som det går an å bli under svømme-VM mandag. Hun mistet brillene og fikk problemer med både synet og pusten. Foto: Christian Thomassen / Scanpix
MAKS UFLAKS: Sara Nordenstam (28) var så uheldig som det går an å bli under svømme-VM mandag. Hun mistet brillene og fikk problemer med både synet og pusten. Foto: Christian Thomassen / ScanpixVis mer

Nordenstam mistet brillene - fikk problemer med synet og pusten

Brillene la seg mellom nesen og overleppa.

Sara Nordenstam (28) var så uheldig som det går an å bli under svømme-VM mandag. Hun mistet brillene og fikk problemer med både synet og pusten.

Etterpå visste hun ikke om hun skulle le eller gråte. Det ble litt av begge deler.

Tiden 1.11,33 var over to sekunder bak personlig rekord. Sisteplass i heatet og 31.-plass totalt gjorde at hun var langt unna en plass i semifinalen.

Nordenstam var rapportert i form, men det hjalp så lite. Hun kunne ikke minnes å ha blitt sviktet av brillene sine.

- Jeg kan ikke huske at jeg har gjort dette før. Jeg må ha vært 10 år, sa jenta fra Lambertseter svømmeklubb.

Fatale Det fatale skjedde allerede under startstupet.

- Jeg kom skjevt ut, fant aldri rytmen og teknikken sviktet, erkjente hun.

Bildene viser at 28-åringen skjærer all verdens grimaser i vannet.

- Til alt overmål la de seg mellom nesen og overleppa. Det gjorde at jeg fikk problemer med å puste. Og jeg så nesten ingenting. Jeg så ikke veggen inn til vending og kom helt feil inn. Jeg vet at du skal takle alt som skjer, men dette taklet jeg ikke. Disse går rett i søpla, sa hun og visste fram brillene som ødela del 1 av hennes mesterskap.

Stram Hun mente at hun hadde strammet dem nok og brillene har vært brukt mange ganger før. Muligens kan hun ha landet litt feil slik at hun brøt unaturlig ned under overflaten etter stupet. Den samme teorien hadde landslagstrener Petter Løvberg.

- Jeg har sett topputøvere miste brillene før, men aldri med Sara. Trolig har de ikke vært stram nok likevel. Jeg så straks at hun stresset med å komme seg rett opp.

MISTET BRILLENE: Sara Nordenstam mistet brillene. Etterpå visste hun ikke om hun skulle le eller gråte. Det ble litt av begge deler.
Foto: Christian Thomassen / Scanpix
MISTET BRILLENE: Sara Nordenstam mistet brillene. Etterpå visste hun ikke om hun skulle le eller gråte. Det ble litt av begge deler. Foto: Christian Thomassen / Scanpix Vis mer

Nordenstam var fanget av situasjonen. Det var ingenting å gjøre med brillefeilen. Det er ikke lov til å rette på dem underveis, og uansett ville hun ha tapt for mye på det.

Glemme - Hva nå?

- Dette er det bare å glemme med en gang, få det ut av kroppen så fort som mulig. Jeg skal garantere at du ikke mister brillene neste gang, sa landslagstreneren til en svært skuffet Nordenstam.

Neste gang er onsdag. Da står 200 meter butterfly på programmet. Torsdag er dagen Nordenstam har ventet på. Det var ikke ventet at hun ville nå en semifinaleplass 100-meteren.

-200 meter er hennes distanse. Vi har håp om semifinaleplass da, konstaterte Løvberg.

Sara Nordenstam tok bronse på 200 meter bryst under OL i Beijing.

(NTB)