NORDHAUGS HØYTID Søndagens Amstel Gold Race er det første rittet Lars Petter Nordhaug satser mot denne sesongen. Sykdom i oppkjøringen gjør vestfoldingen usikker på formen. FOTO: Tim De Waele/TDWSPORT.COM
NORDHAUGS HØYTID Søndagens Amstel Gold Race er det første rittet Lars Petter Nordhaug satser mot denne sesongen. Sykdom i oppkjøringen gjør vestfoldingen usikker på formen. FOTO: Tim De Waele/TDWSPORT.COMVis mer

Nordhaug: - Det er vanskelig å holde roen

På etterskudd inn i Amstel Gold Race.

(procycling.no): Har du sett en småstresset Sky-rytter som har lagt ned svette og blodslit på Nesoddlandet og nedover mot Drøbak den siste tiden?

I så fall var det trolig Lars Petter Nordhaug du så kjempe en febrilsk kamp foran Ardenner-klassikerne.

- Jeg har varmet opp i tre timer, og så kjørt flere timer med pes etter bil. Det er ganske fine og bratte bakker der. Det er et opplegg jeg har benyttet tidligere med hell, sier Nordhaug til procycling.no.

• FRA SØNDAG: Følg Ardenner-klassikerne LIVE på procycling.no!

Den siste uka har han kjørt to «klassiker-økter». Den siste av dem var på sju timer, og dermed ikke ulikt det som venter i uka som kommer.

På høyde med Flandern og Roubaix Norge nå har fått øynene opp for brosteinsklassikerne etter Alexander Kristoffs herjinger. Nå venter høytiden for de mer eksplosive bakkerytterne.

Amstel Gold Race, La Flèche Wallonne og Liège-Bastogne-Liège står ikke noe tilbake for de flatere brosteinsrittene statusmessig.

Sistnevnte er det fjerde av sykkelsportens fem monumenter.

Utøverne forsaker like mye for å nå toppformen. For Nordhaugs del startet det for lenge siden med etapperitt og hjelperytteroppdrag i Sky-systemet.

Den slutter med spesifikke økter, eller tøffe oppkjøringsritt. Finstemming av vekta og helst hvile inn mot den viktigste uka:

- Det er en ganske tøff vei, men jeg vet hva jeg er nødt til å gjøre. Jeg må holde vekta på et visst nivå for å være bra, men man kan ikke bare slanke seg som en sammenlagtrytter. Man skal finne balansen mellom å være lett, men samtidig være eksplosiv for å takle bakkene, forklarer han.

Den enkleste veien mot toppformen Det som uansett passet dårlig, var sykdom i etterkant av Milano-Sanremo.

• Les også: Nordhaug i trøbbel før Ardenner-klassikerne

Den kom og gikk i ukene etter, og gjorde at Baskerland rundt gikk fløyten. De som kjenner Lars Petter vet hvor gjerne han ønsker å lykkes i Ardennene.

De vet hvor ekstremt mye dette betyr for ham:

- Det har gitt en del stress, og det har vært vanskelig å beholde roen. Jeg vet jo at jeg har vært syk i en periode jeg ikke kan være det, sier Nordhaug.

- Hva mistet du ved å droppe Baskerland?

- Jeg har alltid kjørt der tidligere, selv om jeg mistet et par etapper etter sykdom et år. Der får man høy intensitet og møter mange av rytterne man konkurrerer mot i Ardennene. Når man roer ned i etterkant av det rittet, kommer gjerne toppformen også, påpeker han.

Årets inngang til klassikerne er derfor selvkomponert. Det gir mange spørsmål foran søndagens Amstel Gold Race.

Sikter mot Amstel og Liège Rittet er uansett så åpent at det slettes ikke er sikkert at form i seg selv avgjør.

I 2013 ble det lagt inn en ekstra runde mot slutten, og målgangen er flyttet én kilometer vekk fra Cauberg.

Året i forveien, da Nordhaugs sjanser ble ødelagt av Damiano Cunegos vakling (eller skal vi si takling?), var målgang på toppen av Valkenburgs mest berømte bakke.

- Det kan ende med at en klatrer går solo inn, eller det kan ende med at Michael Matthews vinner massespurten. Da kan man jo være i så god form man vil, men håpet mitt er å kjøre godt i Amstel Gold Race og Liège-Bastogne-Liège.

- Er ikke sterk nok ennå Nordhaug utelater La Flèche Wallonne. Det er rett og slett fordi han er usikker på om formen er god nok til å takle et møte med Mur de Huy.

- Jeg er nok ikke sterk nok til å vinne opp der nå. Dessuten har vi Sergio Henao som sikter mot det rittet.

Trolig vil kolombianeren dele kapteinsansvaret med Nordhaug den kommende uka.

- Laget er vel ikke offentlig ennå, og jeg har ikke helt fått oversikt over de siste plassene selv, men jeg vet at det er Henao og meg det skal kjøres for.

Ikke avskriv Nordhaug
Selv om usikkerhetsmomentene er der, finnes det trøst i at Nordhaug trente seg selv i form foran 2013-utgaven av Amstel Gold Race.

• Les også: - Det mest ekstreme jeg har gjort

Da sto han av Baskerland rundt med sykdom etter fire etapper. Før den tid hadde det meste i debutåret hos Blanco Procycling gått skeis.

Med startnummer på hofta satt han likevel sammen med Romain Kreuziger i rittets finale. Tsjekkeren vant, mens Nordhaug ble nummer 15.

Han beviste likevel at en dårlig oppladning likevel ikke trenger å være en sportslig katastrofe.

- Jeg er usikker på formen. Men jeg vet jo at mye kan skje. Amstel Gold Race er et utrolig åpent ritt. Jeg vet at jeg er så god jeg kunne være, under forutsetningene jeg har hatt de siste ukene.

PS! Du kan følge Amstel Gold Race, La Flèche Wallonne og Liège-Bastogne-Liège LIVE på procycling.no!

TILBAKE I SKY: Triumfen fra Montreal i Sky-drakt i 2012 er fremdeles et av Lars Petter Nordhaugs karrierehøydepunkter. Nå inntar han Ardennene for samme arbeidsgiver. FOTO: Tim De Waele/TDWSPORT.COM
TILBAKE I SKY: Triumfen fra Montreal i Sky-drakt i 2012 er fremdeles et av Lars Petter Nordhaugs karrierehøydepunkter. Nå inntar han Ardennene for samme arbeidsgiver. FOTO: Tim De Waele/TDWSPORT.COM Vis mer