VANT I ENGLAND: Lars Petter Nordhaug ble tidenes første vinner av Tour de Yorkshire. Nordmannen vant det engelske rittet foran Samuel Sanchez og Thomas Voeckler. Foto: Tim de Waele (©TDWSport.com).
VANT I ENGLAND: Lars Petter Nordhaug ble tidenes første vinner av Tour de Yorkshire. Nordmannen vant det engelske rittet foran Samuel Sanchez og Thomas Voeckler. Foto: Tim de Waele (©TDWSport.com).Vis mer

Nordhaug avviser Tour-spekulasjoner etter historisk seier

- Ikke akkurat det første jeg tenker på rett etter å ha vunnet et ritt, fastslår nordmannen.

(procycling.no): Etter et heroisk, men til syvende og sist mislykket felttog i Ardennene, kriget Lars Petter Nordhaug seg tilbake en uke senere med sammenlagtseier i tidenes første utgave av Tour du Yorkshire.  

Den 30 år gamle nordmannen hos britiske Team Sky vant åpningsetappen til Scarborough. Nordhaug spurtet inn til seier ut av et femmannsbrudd med blant andre den evige franske helten, Thomas Voeckler (Europcar), og OL-vinneren fra Beijing, den rutinerte spanjolen Samuel Sánchez (BMC).  

Med resolutt autoritet forsvarte hjemmelaget ledertrøyen over de to neste dagene. På tredje og avgjørende etappe til Leeds - som gikk over smale, nordengelske veier og seks kategoriserte stigninger - ble Nordhaugs konkurrenter kuet til anonymitet av Sky-lagets infernalske temposetting.  

- Det er stas endelig å ta en seier. Dette er et viktig ritt for laget, det var vanvittig mye folk langs løypa og man fikk følelsen av at det er et stort ritt. Det var hard også veldig konkurranse. På pallen står jeg med to meriterte ryttere, Sánchez og Voeckler. Det viser hvor hardt og bra rittet er, sier Nordhaug til procycling.no etter sin historiske triumf i Yorkshire.  

Turbulent vårsesong

Dette var Nordhaugs første seier utenfor Norge siden Grand Prix Montréal i 2012. Han vant også på Nordkapp under fjorårets Arctic Race of Norway. Dette var også hans første seier siden comebacket i Team Sky etter to sesonger med nederlandske Belkin. Tour du Yorkshire sto opprinnelig ikke på Nordhaugs rittplan, men etter at sykdom ødela oppkjøringen til Ardenner-klassikerne kom toppformen senere enn ventet.    

For tredje året på rad ble Nordhaug syk etter Milano-Sanremo. Dermed mistet han Baskerland rundt, et ritt som skulle spisse formen inn mot slagene i Ardennene. Likevel virket det som at Nordhaug fant noen som liknet klassiker-vinnende form. Tilbake hos Team Sky har den klatresterke nordmannen aldri vært tynnere, sterkere og mer innbitt. Nordhaug er tre kilo lettere enn i fjor. Det viste han i Volta ao Algarve hvor han støttet Geraint Thomas til topps, og i Paris-Nice der han var sentral i Richie Portes sammenlagttriumf.   

Nordhaug var også gnistrende i Amstel Gold Race, hvor han fulgte favorittene på Cauberg, og i Liège-Bastogne-Liège, der han satt med i tetgruppen over den avgjørende stignignen Côte de Saint-Nicolas. Likevel kom ikke resultatene han håpet på og kanskje til og med hadde fortjent. I Amstel timet han spurten feil; i midtukens Flèche Wallonne veltet han to ganger; og i Liège-Bastogne-Liège ble han også hindret av en velt som kostet han verdifulle krefter i finalen.  

- Dette var ikke akkurat noen revansj for min del. Men jeg var nok i enda bedre form denne helgen, enn jeg var i Ardennene. Da var jeg litt syk i forkant og ikke maks preparert. Så det var godt endelig å kunne gå opp på pallen, sier Nordhaug etter en hardt utkjempet sammenlagtseier.    

Lagseier
Mange forventet fyrverkeri da Nordhaug tok fatt på siste etappe til Leeds med ti sekunders ledelse på Voeckler og Sánchez. Franskmannen prøvde seg i et tidlig brudd, som etter kort tid ble nøytralisert av Nordhaugs sorte falanks. Etter det kom ingen store angrep.  

- Jeg hadde sett for meg en tøffere fight med Sánchez og Voeckler på de siste bakkene, men laget kjørte helt vanvittig hardt. Vi hadde en taktikk om å male feltet i stykker, og det klarte vi. Vi startet rolig og kjørte bare fortere og fortere på slutten. Det var en utrolig hard dag, like hardt som et Liège-Bastogne-Liège. (David) Lopez og (Philippe) Deignan ofret seg fullstendig, og feltet var bare nedi 20 ryttere på slutten. Så Sánchez og Voeckler hadde ikke sjans til å angripe på slutten, sier Nordhaug.  

I den kuperte innlagte spurten ved Arthington gikk riktignok Sánchez til, i jakten på det ene bonussekundet som skulle sikre han 2.plassen foran Voeckler. Spanjolen ble imidlertid skygget og etter hvert overvunnet av en årvåken Nordhaug.  

- Jeg sa sorry etterpå. Han skulle bare ta det ene sekundet for å holde Voeckler bak seg, men jeg kunne ikke ta noen sjanser. Han er en utrolig hyggelig fyr og en sterk rytter, så han hadde forståelse for det, sier Nordhaug.  

Tenker ikke på Le Tour
Neste post på programmet er Tour of Norway (20.-24.mai). Der er han også en av favorittene til å vinne. Hva som blir rittopplegget til sommeren vil han imidlertid ikke spekulere i ennå.  

- Dette er helt sikkert bare positivt med tanke på standingen min i laget. Men nå spør alle om jeg skal kjøre Tour de France. Og det er ikke akkurat det første jeg tenker på rett etter å ha vunnet et ritt. Det får andre svare på, fastslår Nordhaug - vinneren av tidenes første Tour du Yorkshire.

KONTROLL: Team Sky styrte det meste på siste og avgjørende etappen i Tour du Yorkshire. Et formidabelt lagarbeid sikret Lars Petter Nordhaug sin første sammenlagtseier i et etapperitt. Foto: Tim de Waele (©TDWSport.com)
KONTROLL: Team Sky styrte det meste på siste og avgjørende etappen i Tour du Yorkshire. Et formidabelt lagarbeid sikret Lars Petter Nordhaug sin første sammenlagtseier i et etapperitt. Foto: Tim de Waele (©TDWSport.com) Vis mer