ARDENNER-PROSJEKTET: Lars Petter Nordhaug gjør vesentlige endringer i oppkjøringen mot Liège-Bastogne-Liège. Først og fremst fordi han nå sykler på nivå to i sykkelsporten, men også fordi han ønsker det selv. FOTO: Tim De Waele/TDWSPORT.COM
ARDENNER-PROSJEKTET: Lars Petter Nordhaug gjør vesentlige endringer i oppkjøringen mot Liège-Bastogne-Liège. Først og fremst fordi han nå sykler på nivå to i sykkelsporten, men også fordi han ønsker det selv. FOTO: Tim De Waele/TDWSPORT.COMVis mer

Sykling:

Nordhaug endrer oppkjøringen til Ardennene

- Programmet jeg har fått er veldig bra.

(procycling.no): Det har nesten blitt fast tradisjon at vi på denne tiden av året tar en prat med Lars Petter Nordhaug om veien han har meislet ut for å ’peake’ under La Flèche Wallonne og Liège-Bastogne-Liège.

Les bare her, og her og her!

Dere faste lesere av denne spalten, kjenner nok til at det ikke alltid er harmoni i treningshverdagen til den ambisiøse «puncheuren» fra Nøtterøy.

Sykdom må framfor alt ta skylda for det. I 2013, 2014 og 2015 ble han rammet i månedsskiftet mars/april.

I fjor ble Milano-Sanremo forsøkt eliminert ut av brøken, og det ble lenge diskutert enten høydeopphold i mars, eller en treningssamling på Mallorca.

Det pleier likevel å løse seg

Det endte med av vestfoldingen slukøret fikk beskjed av Sky om å innfinne seg til starten av Tirreno-Adriatico.

Les også: - Så ned på et svært kutt ved pulsåra

Han slapp unna sykdom denne gangen, men endte i stedet opp med stikke fingeren inn i hjulet da han skulle skifte skotrekk under den 6. etappen.

Nok en gang havnet han bakpå i oppladningen, pinte seg igjennom Baskerland rundt - og ubarmhjertige sjutimersøkter på hjemlig grunn.

Samtidig, skal vi også være snar med å presisere, maktet han igjen å ankomme Ardennene i respektabel form. Selv om han ikke kjempet om seieren på oppløpet, satt han i både Amstel Gold Race og Liège i den første store gruppa av sammenlagtfavoritter.

Setter av mars til trening

Denne sesongen har 32-åringen tatt et steg ned. Han ankommer Ardennene med sitt Aqua Blue Sport, som kaptein - og trolig med navn som Stefan Denifl og Calvin Watson rundt seg.

I samråd med laget har han i stor grad ryddet mars måned for konkurranser.

Det har litt med å gjøre at laget enten ikke har søkt eller ikke blitt invitert til de klassiske oppkjøringsrittene i denne perioden, men har også en del med nordmannens egne ønsker å gjøre.

- Jeg trenger en god treningsmåned i mars. Det er der jeg trenings- og mengdemessig er nødt til å legge grunnlaget, erkjenner Nordhaug.

Her finner du Nordhaugs sesongplan!

- I april blir det mer hektisk. Jeg skal kjøre et kort etapperitt, hvile litt og så får jeg en god gjennomkjøring under Brabantse Pijl. Deretter skal jeg kjøre klassikeroppladning slik jeg pleier. Det blir scooter-pes og langturer, før jeg skal restituere inn mot Flèche Wallonne, sier 32-åringen til procycling.no.

- Det er et mareritt å være der

Det er spesielt ett ritt som glimrer ved sitt fravær på løpsprogrammet til Aqua Blue-rytteren.

Siden 2012-sesongen har han slitt seg igjennom Baskerland rundt kun med ett unntak. Det var i 2015, da sykdom i etterkant av Milano-Sanremo tvang ham til å melde forfall.

- Selv om det er et mareritt å være der, er det god oppkjøring. Skulle jeg satt opp et opplegg for en rytter som hadde som mål å prestere godt i Flèche Wallonne, hadde jeg nok sendt ham dit.

En annen mulighet, som selvsagt også har streifet innom hjernebarken til Nordhaug, hadde vært å ta et høydeopphold i mars måned.

Med en hektisk rittperiode i etterkant, er det ikke bare enkelt å forsvare to måneder ute på reise for en småbarnsfar i starten av 30-årene.

Imponerende tallrekke i Liège

Så da blir det til at han igjen må gjøre maksimalt ut av de rådende omstendigheter. Forutsetninger han, av flere årsaker, har levd godt med tidligere på vei inn mot en viktig fase av sesongen.

20, 12, 37, 15 og 20 er tallenes tale fra Liège-Bastogne-Liège de siste fem sesongene.

Det viser at han absolutt har noe å gjøre i første gruppe i det som kanskje er den aller tøffeste av endagsklassikerne, samtidig mangler fremdeles den forløsende topplasseringen.

- Fra lagets side synes jeg opplegget jeg har fått inn mot Liège, i et nystartet prokontinetalt lag, er veldig bra. Jeg er ikke i så veldig bra form nå, men jeg håper å være det i starten av april. Derifra og ut mai og juni er tre måneder jeg har satt meg fore å være bra, sier han.

Langt unna suksessoppskriften

2012-sesongen nevnes alltid i samme åndedrag som Nordhaug-navnet.

Det var det avsluttende året av hans første Sky-periode. Den gangen åpnet han sesongen med seier under Trofeo Deía på Mallorca.

Det fortsatte med fjerdeplass i Critérium International og sjetteplass i Baskerland rundt.

Amstel Gold Race kunne han ha vunnet, før han ble sendt i bakken i den siste bakken opp til mål.

I fjor søkte Gabriel Rasch og Stig Kristiansen å gjenskape suksessformelen, men han havnet igjen bakpå med uhellet i Tirreno.

Viktige oppgaver i mai og juni

2017-oppladningen er så langt unna en kopi av grunnlaget han la for fem år siden det er mulig å komme. I en alder av 32 år vet han likevel hva som skal gjøres for å blåse liv i gammel storhet.

Målet er å vise fram at han fremdeles holder verdensklasse i de tøffeste endagsrittene.

Deretter ønsker han å vise seg fram under Tour de Yorkshire, Tour of Norway og Tour de Suisse, før NM i Stjørdal.

- Jeg har en toårskontrakt med Aqua Blue Sport og målet er å vinne noen ritt i løpet av den perioden, varsler Nordhaug.

PS! I helga var Nordhaug i aksjon under Classic Sud Ardèche og La Drome Classic. Lørdag punkterte han tre ganger og endte i en gruppe 14 minutter bak vinneren. Da var gjennomkjøringen på 209 kilometer det viktigste. Søndag følte han seg litt tung i beina, men tok seg opp til bruddet der lagkamerat Calvin Watson satt i en kort periode.

Artikkelen er levert av sykkelnettstedet procycling.no!