Nordhaug knusende overlegen i Arctic Race

Tok sin første seier siden 2012.

 OFFENSIV:  Lars Petter Nordhaug angriper ofte, men i dag holdt det endelig helt inn for Belkin-rytteren.
Foto: Audun Braastad / NTB scanpix
OFFENSIV: Lars Petter Nordhaug angriper ofte, men i dag holdt det endelig helt inn for Belkin-rytteren. Foto: Audun Braastad / NTB scanpixVis mer

NORDKAPP (procycling.no): Lars Petter Nordhaug (Belkin) vant den første etappen av Arctic Race of Norway, som startet i Hammerfest og avsluttet opp Nordkapplatået.

Den vant han foran stortalentet Davide Villella (Cannondale), mens Steven Kruiswijk (Belkin) ble nummer tre.

Det var opp den siste kategoriserte stigningen, Vestfjordfjellet, at rittet ble avgjort. Bakken, som er 3 kilometer lang med 7,8 prosent gjennomsnittlig stigning, førte til at hovedfeltet ble sprengt.

Her angrep Nordhaug flere ganger, og fikk til slutt en luke til resten av feltet som de aldri klarte å tette. Nordmannen kunne dermed juble for sin første seier siden 2012, og overtar også ledertrøyen i rittet.

- Vi hadde to mann fra laget som gjorde en vanvittig jobb og gjorde det helt alene. Mot slutten, når bruddet var hentet, prøvde vi å lage et tøft løp og holdt høyt tempo. Da hadde jeg veldig lyst å dra i land en seier, sier Nordhaug til procycling.no.

Belkin hadde egentlig tenkt å splitte feltet tidligere, men planen ble spolert av motvind i de første stigningene.

- Det lå an til at det kunne bli en spurt, og da tenkte jeg at jeg måtte kline til for å lage en splitt og få et hardkjør. Det kom bare en mann med, også kom det en ny gruppe opp. Da gikk jeg kontra, for jeg hadde så innmari lyst til å vinne, sier han.

Les også: Tour-sjefen hyller Arctic Race.

Sterk Jensen
Bruddet besto av Luke Davison (BMC), Kevin Seeldraeyers (Wanty), Davide Frattini (United Healthcare), Morten Mørland (Sparebanken Sør) og August Jensen (Øster Hus-Ridley).

Disse fikk aldri noen stor luke av hovedfeltet, som ble kontrollert med en jernhånd av et sultent Belkin-lag.

Norske Jensen vant den første kategoriserte stigningen av årets Arctic Race, som startet i Nordkapptunnelen 200 meter under havnivå og avsluttet 5 meter over havet.

Les også: Borgersen slakter Kvålsvolls laguttak.

Han forsatte videre sammen med Seeldraeyers etter de hadde kjørt fra de øvrige bruddkameratene. Opp neste stigning klarte ikke belgieren å følge den talentfulle nordmannen lenger, og Jensen fortsatte dermed ferden alene i front.

Da Belkin satte opp farten opp stigningen ble derimot nordmannen hentet, mens en ny nordmann, Frederik Wilmann, angrep fra feltet og passerte toppen som førstemann.

Nordhaug med gjentatte angrep
Deretter angrep Matthias Brändle (IAM) og fikk en god luke til feltet før den siste stigningen startet, men han ble hentet da Nordhaug angrep i voldsomt tempo.

Nordmannen ble fulgt av Simon Spilak (Katjusja), og de to fortsatte kjøringen i front. De ble etter hvert hentet av en større gruppe bak, hvor blant annet Vegard Stake Laengen (Bretagne) satt.

Nordhaug var derimot ikke ferdig for dagen, og angrep igjen like etterpå. Han fortsatte ferden alene, og det var ingen som klarte å hente inn den klatresterke 30-åringen.

Nå har han gode muligheter til å dra i land sammenlagtseieren i etapperittet.

- Det er noen tøffe etapper, og det er ingen som er tatt for gitt, men jeg i en så god posisjon som det er mulig å være, og håper å kunne klare å vinne, sier Belkin-rytteren til procycling.no.

Denne artikkelen er levert av sykkelnettstedet procycling.no!