Nordhaug lå lenge i brudd, men Rui Costa knuste alle inn mot mål

Tok sin andre etappeseier under årets ritt.

 LENGE I BRUDD:  Lars Petter Nordhaug  lå lenge i front i dagens etappe. Men det holdt ikke inn for nordmannen. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
LENGE I BRUDD: Lars Petter Nordhaug lå lenge i front i dagens etappe. Men det holdt ikke inn for nordmannen. Foto: Thomas Rasmus Skaug / DagbladetVis mer

Etter nesten seks timer på sykkelsetet tok Rui Costa sin andre etappeseier under årets Tour de France.

Portugiseren parkerte resten av feltet på den 204.5 kilometer lange 19. etappen fra Bourg-d'Oisans til Le Grand-Bornand.

Andreas Klöden tok andreplassen, mens Jan Bakelants ble nummer tre.

Tidlig brudd Dagens seier er Rui Costas tredje i Tour de France så langt i karrieren.

Sammen med blant andre Lars Petter Nordhaug og rundt 40 andre ryttere gikk han i brudd allerede opp det første fjellet - Col du Glandon.

Gruppen fikk raskt et 10 minutters forsprang på hovedfeltet, hvor blant annet Sky-kaptein Chris Froome satt med den gule ledertrøya.

Men opp den siste bakken nølte ikke Costa. Han lå helt i front og mørnet resten av feltet. Så satte han det siste nådestøtet. Da var det ingen som hang på.

Norhaug hang med helt til den siste bakken. Men da gikk han veldig tung.

- Jeg gikk så kanontom som jeg tror man kan gå i den siste bakken. Det var en seig tur etter det. Allerede i bånn av bakken skjønte jeg at det her ikke kom til å gå. Jeg gikk tom for alt, sier Lars Petter Nordhaug til TV2.

- Jeg er fornøyd med at jeg kom meg avgårde i dag. Men det hadde vært kult å kjempe om seieren. Jeg må kanskje tilstå at Tour de France er hardt, flirer Nordhaug til Tv2.

Viktige sekunder I hovedfeltet, med alle sammenlagtkanoene, ble det også mye action opp den siste bakken. Joaquim Rodriguez startet å angripe, mens Nairo Quintana, Alberto Condator og Froome kastet seg på hjul. Det sprengte hele feltet.

Det var en real fight om viktige sekunder. Før dagens etappe var det bare 40 sekunder som skilte Condator på andreplass og Rodriguez på femte.

Alejandro Valverde hadde allerede fått en luke ned, men så fort kanonene startet showet, ble han tatt igjen.

Opp det siste, av de totalt fem fjellene, Col de la Croix Fry, hadde de muligheten til å endre på lista, men angrepene kom for sent. Alle kanonene syklet samlet over toppen.

Satset alt Roman Kreuziger og Alberto Contador ga seg likevel ikke. De to kastet seg nærmest utfor fjellet. Tidligere i årets Tour de France ga Sky-kaptein Froome kritikk til de andre for at de andre kjørte for fort nedover, men det så ikke ut til å stoppe råkjøringen.

Heldigvis var veibanen tørr, og rytterne kom ned uten de store uhellene.

- Dette var en av etappene jeg var mest bekymret for. Det kunne ha skjedd mye her i dag. Jeg er glad for at denne etappen er over nå, og jeg takker lagkameratene mine for innsatsen, sier Chris Froome etter etappen.

Stuntet til Kreuziger virket merkelig. Det kan hende han hadde hatt bedre av å spare kreftene til morgendagens etappe. Det gjenstår en ny, tung fjelletappe i Alpene lørdag før Tour de France avsluttes inn mot Paris og Champs-Élysées søndag,.