Nordisk forbrødring

Dette var kampen ingen kunne tape. Og i kampen mellom Danmark og Sverige var det bare én vinner. Fotballen.

PORTO (Dagbladet): Du må ha vært italiensk for å ikke glede deg over det som ble prestert på Bessa stadion i går kveld. I et slør av yr ble denne kampen en vill og våt fotball-klassiker for historiebøkene.

-  Om Trappatoni eller andre mener dette var avtalt spill, må de bare se på video av kampen. Da har de i så fall ikke peiling på fotball, sa den svenske landslagssjefen Lars Lagerbäck da fløyta vår gått.

Danskene eide matta

For verken Ingmar Bergman eller Bille August hadde greid å lage en så perfekt dramaturgi som det de to lagene skapte.

For en fest det ble. Fra første spark. De første 30 minuttene eide danskene. Både på og utenfor matta. Selv den korpshatende Per Ravn Omdal ville ha blitt rørt over de danske supporternes allsang, akkompagnert av en enslig tuba. Og på banen dirigerte Thomas Gravesen sine tropper som Mariss Jansons på sitt beste. Svenskene prellet av Gravesen i duellene, på samme måte som regndråpene prellet av Gravesens blanke isse. Og da kveldens danske solist, Jon Dahl Tomasson, lobbet inn 1- 0 med samme fintfølelse som Arve Tellefsen spiller Grieg, så steg stemningen til et voldsomt crescendo i den røde svingen.

-  Klasse

-  En klassescoring. Den hadde jeg ikke tatt om jeg hadde stått på streken. Det er ikke hver dag man får så bra treff som dette, skryter den svenske keeperen, Andreas Isaksson.

Svenskene er kjent for å være treige. Landslaget deres er intet unntak. Og scoringen virket som en kickstart for stjernespissgalleriet. Og bare en strålende Thomas Sørensen hindret utlikning på dobbeltsjansen til Henke og Zlatan i det 35. minuttet.

Og da meldingene kom om at italienerne hadde mistet takten i dansen med det bulgarske dansebandet, så var alt som det skulle.

-  Irriterende

I sekundene etter pause var Thomas Sørensen akkurat et tidel for sent i en duell med Henke Larsson. Straffe, og med Henke selv som eksekutør betyr det mål.

-  Jeg vant duellen, og straffa var klar. Jeg konset bare om ballen, og det var deilig å se den i mål, sier Henke til Dagbladet.

Så var Tomasson der igjen. I det 66. minuttet plasserte han ballen iskaldt til høyre for Isaksson. Og med 2- 1, var det egentlig bare et tidsspørmål før det måtte bli 2- 2.

Men svenskene stampet. Og danskene kontret. Jesper Grønkjær og Ebbe Sand burde begge hatt to mål hver. Men skuddene satte de enten over eller utenfor. I italienske øyne så det sikkert ut som de skjøt dårlig med vilje. Men aldi i livet.

-  Det er irriterende at vi ikke avgjør kampen. Vi hadde mer enn nok sjanser til å avgjøre det. Vi skulle hatt en seier, og vunnet gruppa, sier den danske treneren Morten Olsen.

Chippen-raid

Men så kom det forløsende forbrødringsøyeblikket. Heldigvis. Og hvem andre enn en sørsvenske med fortid i Norge var med på å avgjøre det. Chippen Wilhelmsson gjorde det han har gjort så mange ganger i Tippeligaen, raidet langs kanten, denne gangen på venstresida. Innlegget fomles vekk av Thomas Sørensen, og på returen dukket Brøndbys svenske stjerne, Mattias Jonsson opp. Og selvsagt satte dansksvensken ballen i mål.

-  Det var en herlig følelse, forteller Chippen.

-  Jeg skjønte at det ville bli farlig da jeg fikk åpningen da jeg kom gjennom. Og følelsen da ballen gikk i mål var bare helt ubeskrivelig.

At de siste to overtidsminuttene ble flau stillingskrig er lett å tilgi. Med 2- 2 var begge lag videre, og da var dansen på tribunen viktigst.

-  At ingen angriper på overtid er fotballens natur, desverre. Men det hadde alle lag i verden gjort. Nå gleder vi oss bare over avansementet, sier svenske-trener Lars Lagerbäck som må vente en dag på å få vite hvem Sverige møter i kvartfinalen.

Danmark møter Tsjekkia.

-  Et godt lag, selvsagt, men skal vi videre må vi spille bedre enn i dag. Men vi vet at Danmark kan spille fin fotball på sitt beste, sier Morten Olsen.

2- 1: Jon Dahl Tomasson storspilte i skjebnekampen mot Sverige og sendte Danmark til kvartfinalen med to scoringer.
2- 2: Mattias Jonsson sørget for fullkommen skandinavisk fest da han utliknet i det 89. minutt og sendte Italia ut av EM.