KENYA-TYRKER: Yasemin har tatt to EM-gull i Amsterdam. For Tyrkia. I fjor løp hun for Kenya. Foto: Maja Suslin / TT / Kod 10300 / NTB Scanpix
KENYA-TYRKER: Yasemin har tatt to EM-gull i Amsterdam. For Tyrkia. I fjor løp hun for Kenya. Foto: Maja Suslin / TT / Kod 10300 / NTB ScanpixVis mer

Nordisk front mot tyrkisk nasjons-shopping

Vil stoppe flere kjøpe-gull.

AMSTERDAM (Dagbladet): Tyrkia topper medaljestatistikken i EM og har tatt fire gull så langt.

Problemet er bare at alle de fire tyrkiske gullvinnerne er «kjøpt» inn fra andre nasjoner, gitt pass og statsborgerskap på rekordtid, og nå løper for tyrkisk heder og ære - og en neve dollar.

Ryktene, som Dagbladet ikke kan bekrefte, sier at Yasemin Can har tjent over en million kroner på sine to gullmedaljer, på 5000 og 10000 meter for kviner.

Senest i fjor var hun kenyaner og het Vivian Jemutai.

Også på 10000 for herrer vant Tyrkia dobbelt, ved to «kenyanere». Gullvinneren på 400 meter hekk, Yasmani Copello Escobar, er opprinnelig cubaner.

- Jeg hadde jo håpet å løpe mot europeere i et EM, sa Karoline Bjerkeli Grøvdal etter sin bronsemedalje på 10000 meter.

Den store snakkisen

Det er en av de mildeste uttalelsene mot den tyrkiske nasjons-shoppingen, som har blitt EMs store snakkis.

Vebjørn Rodal er en av mange som har rast mot praksisen.

- En systemsvikt. Det skal ikke være slik. Det er skammelig, sier Rodal til NRK.

17 «nye landsmenn» har Tyrkia hentet inn blant sine 39 utøvere i EM. Den sportslige suksessen er stor, men spørsmålet er hva nasjonen får ut av det.

Det er litt som om Norge skulle hentet inn Carola for å synge for oss i Melodi Grand Prix.

Tar affære

Også den norske friidrettspresidenten Tore Hordnes har reagert.

- Jeg vil vel ikke bruke et så sterkt ord som «ødeleggende», men det er ikke bra, sier Hordnes til Dagbladet.

Han klandrer ikke utøverne det gjelder. De er gjerne ikke gode nok for å representere Kenya for sitt eget hjemland, og ser en mulighet til å få noe igjen for løperferdighetene sine ved å bytte statsborgerskap.

- De er kanskje fra små kår og ser en mulighet i dette. Jeg hører det er snakk om store penger for en gullmedalje, sier Hordnes.

- De nordiske forbundene hadde et møte i går. Vi er helt på linje her, og kommer til å rette en henvendelse til EAF (Det europeiske friidrettsforbundet) for å få strengere regler på dette, sier Hordnes.

Med det antyder han at det bør innføres en karenstid før du kan konkurrere for en ny nasjon.

Lover behandling

Svein Arne Hansen er president i det europeiske forbundet, men vil ikke uttale seg bombastisk om saken før etter EM.

Til Dagbladet sier han imidlertid:

- Vi har fått mange reaksjoner på dette, ikke bare fra de nordiske landene. Det kommet til å bli tatt opp - og behandlet - etter EM.

Ikke nytt

Nasjons-shopping er ikke noe nytt i europeisk toppidrett. Da den legendariske østerrikske håndballtreneren Gunnar Prokop var på topp, hentet han stadig inn øst-europeiske toppspillere både til Hypobank og det østerrikske landslaget.

Spanjolen Bruno Hortelano (24) var sikker på at han hadde tatt sølv på 200 meter under EM. Så fikk han kontrabeskjeden. Video: Amsterdam 2016 Vis mer

Også vår egen OL-bryter, Signe Marie Fidje Store, har vært inne på tanken om å bytte statsborgerskap for å få bedre forhold for å drive idretten sin.

I flere øst-europeiske land er det helt normalt å hente brytere fra andre nasjoner og gi dem statsborgerskap på rekordtid.