«Nordisk mester» kan tjene 8 mill. kr

Den nye nordiske fotballligaen kan bli en gullgruve for fattige, men gode norske klubber.

Det er de fire beste lagene i Norge, Sverige og Danmark som blir kvalifisert til ligaen, som får navnet «Royal League». Seriestart er planlagt seinhøsten 2004 med to eller tre runder før jul. På et møte i København i går ble representanter fra forbundene og toppklubbene enige om organisasjonsstruktur, turneringsform og premiepenger.

- Finansieringen vil bli på 50 millioner kroner i året. Dette skal vi hente inn gjennom sponsorer og TV-penger, sier Olav Boksasp i Norsk Toppfotball, klubbenes paraplyorganisasjon, til Dagbladet.

Slik spilles kampene

Hver av de tolv lagene vil få 1,25 millioner kroner for å ha kvalifisert seg. Den innledende runden vil bli spilt som gruppespill med fire i hver gruppe der lagene møtes både hjemme og borte. Premiepengene fordeler seg slik:Uavgjort: 150000 kronerSeier: 250000 kroner

To lag fra hver gruppe går videre til mellomrunden der det vil bli to grupper à tre lag. Klubbene vil motta 1,5 millioner for avansementet. Premiepengene fordeler seg videre slik:Uavgjort: 250000 kronerSeier: 500000 kroner

Gruppevinnerne spiller så finale der seierherren stikker av med tre millioner mens taperen får én million kroner.

Med full pott i alle kampene kan Nordens beste fotballlag dermed stikke av gårde med 8,25 millioner kroner.

- Vi er særlig godt fornøyd med at det nå blir attraktivt å bli nummer fire i Tippeligaen og at norske lag kan spille viktige kamper før den ordinære seriestarten, sier Boksasp.

For årets sølvvinner Bodø/Glimt vil en plass i Royal League bety mye - ikke minst økonomisk.

- Da vil Glimt berge seg unna. Dette vil helt klart være en mulighet til å rette opp økonomien, sier daglig leder Gunnar Carlsen til Dagbladet.

TV-rettigheter

Det som nå kan velte den nye ligaen, er svensk fotballs avtale med ISPR. Selskapet sitter på rettighetene til internasjonale kamper med svenske fotballag fram til 2005. Olav Boksasp har stor tro på at det svenske problemet vil løse seg og at ligaen kan bankes igjennom på et møte i januar.

Ifølge medienettstedet Kampanje er det amerikanske SBS Broadcasting (TVNorge, Kanal 5 i Sverige og TV Danmark) som er nærmest til å vinne kampen om TV-sendingene.