Nordisk topp- fotball på TV

Fra kommende høst spiller de 12 beste fotballklubbene i Danmark, Norge og Sverige turneringen Royal League. Og du kan se kampene på TV.

Innledende kamper tar til rundt 20. november og varer til midten av desember, mens finalespillet begynner midt i februar. Foreløpig finaledato er 21. eller 22. april neste år.

I Norge vises Royal League på TVNorge, mens svensker og dansker får kampene på Kanal 5. Det blir også åtte store sponsorer for turneringen.

- Vi har en femårig avtale med SBS som har TV-rettighetene. Blir det for liten interesse for turneringen, finnes det muligheter for reforhandling, opplyste Claus Rode Jensen fra den danske Serieforeningen, da Royal League ble presentert på Ullevaal stadion mandag.

Dette er Royal League

De fire beste klubbene i hvert land får sjansen til å spille om det skandinaviske mesterskapet. I Norge og Sverige blir det de fire beste ved serieslutt til høsten. I Danmark er superligaen over til sommeren.

De 12 klubbene får alle 1250000 norske kroner for å delta. I innledende spill er det en kvart millioner kroner for seier. Uavgjort gir 125000 kroner. Inngangspremien til finalespillet, de to beste fra hver av tre innledende puljer, er halvannen million kroner.

I finalespillet er det to puljer a tre lag. Seier i kampene gir 500000 kroner, mens premien for uavgjort er en kvart million kroner.

Vinneren av finalen i slutten av april får tre millioner kroner, mens taperen sitter igjen med en million kroner.

Tak over Lerkendal

- Nøkkelen til suksess blir rammen rundt kampene. Det er viktig for fotballkamper i Norge om vinteren, sier Rosenborg-direktør Nils Skutle til NTB.

Rosenborg er svært positiv til den nye skandinaviske fotballserien.

- Våre ambisjoner er å spille mesterliga og UEFA-cup om vinteren. Derfor trenger vi et skikkelig matchprogram på den tida av året, sier Skutle, som tror det blir mer og mer viktig med tak over nordiske fotballarenaer.

- I Rosenborg sysler vi med tanken om tak over Lerkendal. Finner vi det økonomisk forsvarlig, kan det være klart alt høsten 2005, opplyser Skutle.

Lillestrøm var også representert da den nye skandinaviske fotballserien ble lansert.

- Tiltaket er positivt. Lillestrøm ønsker å kvalifisere seg til turneringen, kommenterte Arne Erlandsen, trener i Lillestrøm.

Utendørskamper

Kampene skal i utgangspunktet spilles utendørs på hjemmearenaene, men under ekstreme værforhold kan det bli gitt dispensasjon til å spille innendørs. Det internasjonale reglementet følges i turneringen.

Det spilles hjemme/bortekamper i hele turneringen.

Alt på slutten av 1950-tallet ble det syslet med tanken om en skandinavisk serie. Seinere er dei blitt spilt skandinaviske turneringer innendørs, på Kypros og på La Manga i Spania.

De skandinaviske fotballforbundene og serieforeningene står bak turneringen, som også Det europeiske fotballforbundet (UEFA) har uttalt seg positivt om.

DRØMMER OM KONGELIG MORO: Både Rosenborg-direktør Nils Skutle og Lillestrøm-trener Arne Erlandsen har veldig lyst å være med på turneringen Royal League. Både på grunn av viktig kamptrening og store penger.