Nordlie-effekten

I vår tid kvitter vi oss med alt som er originalt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

TOM NORDLIE har gått av som trener for LSK, og som vanlig utfoldes dramaet i fullt flomlys. Nordlie selv er krystallklar når det gjelder årsaken: Hans syn på lagets utvikling distanserte seg fra manager Jan Åge Fjørtoft med flere lysår. De to var altså som ild og vann, noe som knapt kan forundre den enkleste iakttaker. Elegante Fjørtoft med sitt vinnende smil og sin hårgelé, har alltid fått Tom Nordlie til å se ut som om han kommer rett fra en campingplass. Ingenting tilsier at den avgåtte treneren er fortrolig med kanapeer og slips. Til gjengjeld er det mye som tyder på at han har greie på fotball.

JEG VET IKKE om noen offentlig figur som er mer umoderne enn Tom Nordlie. Hos ham finnes ikke spor av akademisk ferniss eller retoriske piruetter som skal skjule dårlig innsats. Har laget spilt møkkafotball, prøver ikke Nordlie å bortforklare det. Han sier det som det er, uten pynt eller kruseduller. Derfor er det aldri noen tvil om hvor ansvaret i siste hånd befinner seg. Nordlie dukker ikke. At han også har et brennende temperament som kan gå på avveie, hører med i bildet.

DETTE STEMMER selvfølgelig ikke med Den store kokeboka i ledelse og mediehåndtering. Ifølge den finnes det ikke problemer, bare utfordringer. Manglende vilje eksisterer heller ikke, bare sviktende motivasjon (som er et ledelsesansvar). Derfor gjelder å demonstrere kontroll, ikke følelser. Å vise handlekraft er viktigere enn å gjøre det som er riktig.

DET ER VOKST OPP en hel industri som stadig reiser nye katedraler over temaet ledelse og mediehåndtering. Pussig nok har denne skaren av forgylte konsulenter et felles trekk som aldri svikter: De kjenner ikke bransjen, virksomheten eller bedriften de gir råd til. Dette er mennesker som kan omstrukturere hele havbruksindustrien uten å ta i en fisk. De kan gi dyre råd til rederier uten å ha reist med annet enn Nesoddbåten. De tror de har greie på treforedling etter å ha gått en tur i skogen.

NETTOPP FORDI konsulentene mangler kjernekunnskap, må de komme opp med råd om andre ting. Derfor ender det ubønnhørlig med forslag som gjelder ledelse, organisasjon og nedbemanning. Mangelen på basiskunnskap betyr at det meget sjelden kommer råd om utvikling av prosesser og produkter eller langsiktig satsing på virksomhetens ansatte.

INNENFOR HÅNDTERING av mediene brukes liknende metoder. Det som er negativt for virksomheten skal enten skjules, forvrenges eller sminkes. Hvis det ikke lykkes, må lederen legge seg flat og ydmykt be om tilgivelse. Man kan spørre seg om hva slags ledere dette skaper i lengden.

LSK-TRENEREN sto oppreist med hele sin bastante kropp da han fant at både loddet og håndkleet måtte kastes. Han framførte ingen symbolske unnskyldninger, var klar i årsaken til sin beslutning, våget å vise følelser og ga aldri andre skylden for problemer der han selv har hatt ansvar. Dessuten er mannens tale - hans valg av ord og begreper - forbilledlige i sin forståelighet.

MEN DET ER klart - slike folk har vi ikke bruk for i det moderne Norge.

<b>IKKE A4:</b>  Ingenting tilsier at den avgåtte treneren er fortrolig med kanapeer og slips. Til gjengjeld er det mye som tyder på at han har greie på fotball, skriver John Olav Egeland om Tom Nordlie. Foto: STIAN LYSBERG SOLUM/SCANPIX
IKKE A4: Ingenting tilsier at den avgåtte treneren er fortrolig med kanapeer og slips. Til gjengjeld er det mye som tyder på at han har greie på fotball, skriver John Olav Egeland om Tom Nordlie. Foto: STIAN LYSBERG SOLUM/SCANPIX Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer