Nordlie etter laguttaket:
- Jeg er totalt sjokkert

- Jeg så ikke Markus Henriksen komme.

SKJEBNEKAMP: Ifølge ekspertene har ikke landslagsjef Per-Mathias Høgmo råd til å tape mot Tsjekkia i kveld.  Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
SKJEBNEKAMP: Ifølge ekspertene har ikke landslagsjef Per-Mathias Høgmo råd til å tape mot Tsjekkia i kveld.  Foto: Vidar Ruud / NTB scanpixVis mer

Tsjekkia - Norge Kampstart 20.45

Disse elleve starter kampen: Jarstein - Elabdellaoui, Hovland, Forren, Aleesami - Skjelbred, Tettey, Johansen, Berget - Henriksen, King

PRAHA/OSLO (Dagbladet): Trener Per-Mathias Høgmo (56) balanserer på kanten av stupet før kveldens kamp i VM-kvalifiseringen mot Tsjekkia. Med tap er han ferdig, mener ekspertene.

Fotballpresident Terje Svendsen sa etter kampen mot San Marino at det vil bli gjort en mer grundig evaluering etter kampen i Praha, og at dette er i tråd med det som hele tiden var planen.

HEADET I EGEN TVERRLIGGER:  Rune Jarstein headet ballen i egen tverrligger etter fem minutter. Og Tsjekkia tok ledelsen etter 11. minutter. Her er høydepunktene fra 1. omgang. Video: MAX Vis mer

Landslagssjefen gjør tre endringer fra kampen mot San Marino. Forren, Elabdellaoui og Johansen erstatter Strandberg, Svensson og Selnæs i startoppstillingen.

Høgmo sier følgende til MAX om uttaket:

- Det har vært en kjerne i bunn hele veien. Vi har endt opp på et lag som kjenner hverandre veldig godt. Store deler av dette laget spilte sammen i den forrige kvaliken.

- Overraskende

Mest overraskende er det nok at Markus Henriksen starter kampen. Han ble blant byttet ut etter første omgang mot San Marino sist.

- Det er en rolle som han kan veldig godt. Han er dyktig på å komme på dybdeløp bakfra. Han har et tungt skudd. Han er en god kontringsspiller og er samtidig disiplinert i forsvarsspillet sitt, sier Høgmo om Henriksen.

Landslagssjefen sier at han bestemte seg tidlig for hvilke elleve som skulle spille, og la til at det var konkurranse på «et par tre plasser».

«Har sett alle øktene denne uka, men dette var meget overraskende ut i fra hva som har blitt prøvd. Henriksen har hatt null sekund i elleveren», skriver fotball-ekspert Jesper Mathisen på Twitter.

Det synet deler Dagbladets kommentator Morten Pedersen.

- Overraskelsen i uttaket er Markus Henriksen, sier Pedersen.

- Vi har snakket om Adama Diomande og Tarik Elyounoussi. Vi har snakket om Alexander Søderlund, men det ble Henriksen sammen med Joshua King. Han har riktignok spilt de siste kampene for Hull på midtbanen, men sist han spilte landskamp - i den rollen han skal i kveld - ble han byttet ut i pausen (mot San Marino). Den eneste måten å tolke det på er at Høgmo ønsker en femte mann i midtbaneleddet når Tsjekkia har ballen, sier han.

- Sjokkert

NRK-ekspert Tom Nordlie reagerte sterkt da han fikk se laguttaket. I presserommet på Eden Arena i Praha sier han følgende til Dagbladet:

- Jeg er totalt sjokkert. Jeg ser at han vil veksle mellom et lag som kan spille 4-4-2, 4-4-1-1 og 4-5-1. Jeg skjønner det, men jeg så ikke Henriksen komme, sier Nordlie til Dagbladet.

- Jeg er meget overrasket over at Henriksen spiller i 10-rollen når du har prøvd både Adama Diomande, Tarik Elyounoussi og Alexander Søderlund på topp gjennom uka. Jeg ser og skjønner hva han prøver på. Hvis jeg hadde fått en Per Ciljan Skjelbred inn i banen, Tarik Elyounoussi inn på kant og Adama Diomande på topp, hadde jeg vært fornøyd med laguttaket, påpeker Nordlie.

Ole Martin Årst skulle heller sett Tarik Tarik Elyounoussi eller Adama Diomande fra start.

«Diomande og Tarik foran Henriksen 10 av 10», skriver Årst på Twitter.

SJOKKERT: Tom Nordlie. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
SJOKKERT: Tom Nordlie. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Vis mer

Henriksen har fått mye spilletid i Hull og Premier League den siste tiden. Han har spilt de siste to kampene i ligaen.

Må ha tre poeng

I den norske leiren hersker det en spent stemning før kveldens tøffe kamp i Praha. På en pressekonferanse i går kveld svarte Høgmo kort, men skjerpet.

- Hvis vi ikke får tre poeng, er det nesten umulig å komme til VM, sier Joshua King.

- Med uavgjort eller tap kan vi naturligvis håpe på et mirakel. Men vi har alt i våre hender. Vi må ikke kaste bort muligheten, sier han.

Under Per-Mathias Høgmo har Norge vunnet tre ganger på 15 bortekamper. Norge har nå spilt seks bortekamper siden den forrige seieren, skriver NTB.

Norge er nummer fire i gruppe C med tre poeng på tre kamper. Tyskland leder med ni poeng. Aserbajdsjan er nummer to med sju poeng.

Tyskland33008-09
Aserbajdsjan32102-07
Nord-Irland31114-24
Norge31024-53
Tsjekkia30210-32
San Marino30031-90