Nordlie fant faren død i bilen som 17-åring

Forteller om hendelsen som endret ham som menneske.

UVIKTIG: Tom Nordlie har aldri virket som en trener som tar lett på jobben sin. Men i et intervju med P2s sommerprogram forteller han om hendelser han sier gjør fotballen uviktig. Foto: Jo Straube / Dagbladet
UVIKTIG: Tom Nordlie har aldri virket som en trener som tar lett på jobben sin. Men i et intervju med P2s sommerprogram forteller han om hendelser han sier gjør fotballen uviktig. Foto: Jo Straube / DagbladetVis mer

(Dagbladet): Kongsvinger-trener Tom Nordlie er første gjest i NRKs sommerradioprogram Sommer i P2, som starter i dag.

Der forteller den mangeårige fotballprofilen om farens bortgang i 1979, en hendelse Nordlie sier forandret ham fullstendig som person.

- 1. november 1979 satt pappa og jeg og spiste litt frokost. Han hadde litt vondt i magen, så han spurte om jeg kunne hente vinterdekkene fordi han skulle skifte dekk på min første bil, sier 50-åringen.

- Senere da jeg skulle løpe til bussen, tittet jeg inn i garasjen. Bilen sto der ennå og jeg begynte å lure på hva som hadde skjedd. Jeg fant pappa død i bilen med hånden på nøkkelen, foten på clutchen og hodet bakover, sier Nordlie.

Tok over ansvaret
Han var 17 år da faren døde, og hadde ifølge seg selv vært overbeskyttet og sjenert, «på grensen til sosial angst», til det året.

- Etter noen måneder døde også både bestemor og bestefar. Fra å være den bortskjemte 17-åringen som jeg var, beskyttet fra alt og innadvendt, ble jeg mannen i huset, den som tok ansvar, forteller KIL-treneren.

Uviktig
I november forlenget Tom Nordlie kontrakten med Kongsvinger, og startet på en ettårsavtale i januar i år.

Det er trenerens andre periode på Gjemselund, og han har tidligere trent klubber som Vålerenga, Start, Viking og Lillestrøm, for å nevne noen.

Etter en god start på årets sesong gikk KIL på fem strake nederlag i Adeccoligaen, men har reist seg noe med fire poeng på de siste to før sommerpausen.

Året har altså vært preget av oppturer og nedturer, litt som Nordlies karriere generelt, men overfor Sommer i P2 sier også treneren at tingene som har skjedd i livet hans utenfor fotballen har vært med på å sette sporten i perspektiv.

- Man blir ganske full av seg selv og tror at alle andre er opptatt av det man holder på med. Men det er egentlig bare den indre kretsen som bryr seg om det. Når jeg tenker på alle sykdommene og dødsfallene i min familie, tenker jeg at jeg driver med noe som er helt uviktig, sier han.

P2-programmet går på lufta i dag kl. 15.03.