Nordlie kjempet mot tårene

Tom Nordlie tok i dag et tungt farvel med moderklubben Lillestrøm

ÅRÅSEN/OSLO (Dagbladet.no): Etter noen uker med massivt press bestemte Tom Nordlie i dag tidlig for å trekke seg som Lillestrøm-trener.

- Hovedårsaken til at jeg trekker meg med umiddelbar virkning. Vi har to sjefer i LSK, Jan Åge (Fjørtoft, manager) og meg, som er fundamentalt uenige. Det er ikke heldig at situasjonen er sånn. Med tanke på de siste ukers resultater og arbeidssituasjon, så velger jeg å trekke meg. Dette er ikke heldig for LSK, sier Tom Nordlie.

- Jeg kan ikke trene laget med total uenighet mellom to ledere. Jeg har 22 år i bransjen og en identitet og integritet å ta vare på. Da må jeg trene laget som jeg ønsker.

Den avgåtte LSK-treneren må svelge unna klumpen i halsen når han blir bedt om å beskrive hvor store følelser han har for Lillestrøm.

- Jeg lå under her 2-0 med Start, og da tok jeg meg selv i å nynne på en Lillestrøm-sang. Jeg har sterke følelser for denne klubben. Å danse i ring etter å vunnet cupfinalen. Å se formannen og andre gråte av glede, sier Nordlie, og kjemper mot tårene.

- Du blir alltid glad i de folka som jobber i en klubb, enten det er kokken Thomas eller vaskehjelpen jeg møter hver dag. Når det er moderklubben, er følelsene ekstra sterke.

- Ikke fratatt myndighet

Tidligere i våres har det blitt avvist fra alle hold at det har vært en maktkamp mellom Fjørtoft og Nordlie. Nå legger ikke treneren skjul på at det som har skjedd i korridorene på Åråsen er utslagsgivende for avgangen.

Nordlie kjempet mot tårene

- Det at klubben har en manager som mener mye, var en av grunnene til at jeg kom hit. Det er ikke sånn at jeg ble fratatt noen myndighet eller mandat. Hadde det skjedd, da hadde jeg trukket meg for lenge siden. Men når den faglige uenigheten blir sånn at jeg ikke får ut maks av meg selv, så er ikke det nødvendigvis Jan Åges skyld. Men jeg tar nå konsekvensen av det, sier Nordlie.

Han mener at rollefordelingen må bli tydeligere i klubber med sterke sportsdirektører og managere.

- Den faglige uenigheten er egentlig ikke så interessant, for det er jeg som er faglig ansvarlig. Jeg tror det er viktig at stillingsinstruksene er klare på hvem som har ansvar for hva. Jeg tar ansvaret og går, fordi jeg synes ikke det er sånn at jeg får ut det beste av meg selv. Det kan være mange årsaker til det. For Lillestrøms del er det viktig å ha uenighet, men i motgangsperioder er det viktig å stå samlet. 

- Ikke noe vondt å si om Jan Åge

Nordlie understreker at uenigheten er på det faglige plan og de ikke har problemer med å komme overens - som personer.

- Jeg har ikke noe vondt å si om Jan Åge som person, men jeg føler ikke at uenigheten vår bringer oss videre, og da blir dette et riktig steg. Hvis jeg skal forandre grunnfilosofien i hvordan jeg tenker, da er det bedre at noen andre trener laget. Det er ikke mange måneder siden vi ble cupmestere, så noe riktig har man vel gjort på veien. 

Lillestrøm ligger nest sist på tabellen, etter åtte serierunder. Nordlie tror at Kanarifuglene kommer til å reise seg, og han frykter ikke at bunntilværelsen skal vare sesongen ut.

- Jeg er helt sikker på at de snur for LSK. Det hadde det gjort med meg, og det vil det gjøre uten meg. Hvis alle i LSK jobber med det de skal, inkludert Jan Åge, kommer dette til å gå bra. Om andre enn meg bør gå, det får dere spørre andre om.

- Liten misnøye

Det har vært mye snakk om at spillerne i Lillestrøm har vært misfornøyde med Nordlie og treningsmetodene hans. For hovedpersonen selv har ikke dette vært utslagsgivende.

- Jeg føler jeg har hatt nok spillerstøtte i gruppa totalt sett. At noen er misfornøyd skulle bare mangle. Jeg er nesten overrasket over at det ikke er flere enn et par spillere som er misfornøyd. Så sånn sett har ikke spillergruppa noen avgjørende betydning for denne avgjørelsen. Jeg føler jeg har tillit i hoveddelen av spillergruppa.

Når han skal se tilbake på den korte trenertilværelsen i Lillestrøm, trekker han fram flere høydepunkter.

- Vi hadde noen barrierebrytende resultater i fjor, vi slo Aalesund 7-0, Rosenborg 4-1 og vi vant cupfinalen. Dette var klubbens første trofé på 18 år. Men det var ikke så jevnt i fjor. Det hadde jeg håpet vi skulle få til i år. Nå har vi jo vært jevne, men ikke jevnt bra.

- Jeg føler fjorårssesongen var meget vellykket, men vi har ikke klart å ta de stegene videre vi ønsket i år. Faktorer som skader har selvfølgelig spilt inn her. Ved å tenke litt nytt, er det alltid en risiko for at ting går galt. Det siste steget er ikke noen sikker aksje du investerer i. Ting vi gjør treningsmessig, er for å ta det siste steget. Da balanserer du på en knivsegg, og det er du nødt til for å bli best.

- 2,5 mill. i sluttpakke

Ifølge TV 2 får Nordlie en sluttpakke på rundt 2,5 millioner kroner, men han vil ikke si noe om hva slags kompensasjon han får fra LSK-ledelsen.

- I denne bransjen her blir man enige om eventuelle kompensasjoner og sånne ting når du blir ansatt. LSK har vært veldig ryddige her, men dette er et forhold mellom arbeidsgiver og arbeidstaker.

Nå vil Nordlie bruke tida framover til å tenke nøye gjennom hva han skal gjøre.

- Jeg kommer nok til å holde en del foredrag framover, jeg har mange forespørsler. Så får vi se om det blir noe mediajobbing.