Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Nordlie lager egen tabell for skjebnehøsten

Der skal FFK være et topplag.

FIKK EN DÅRLIG START: I Tom Nordlies første kamp som FFK-trener ble laget hans rundspilt og slått 2-0 av Tromsø. Nå har Nordlie hatt to uker på seg foran morgendagens hjemmekamp mot Vålerenga. - Jeg synes vi er i kjempeframgang, sier han til Dagbladet. 
Foto: Rune Stoltz Bertinussen / SCANPIX
FIKK EN DÅRLIG START: I Tom Nordlies første kamp som FFK-trener ble laget hans rundspilt og slått 2-0 av Tromsø. Nå har Nordlie hatt to uker på seg foran morgendagens hjemmekamp mot Vålerenga. - Jeg synes vi er i kjempeframgang, sier han til Dagbladet. Foto: Rune Stoltz Bertinussen / SCANPIX Vis mer

|||(Dagbladet.no): Tre strake tap har sendt Fredrikstad under streken foran lørdagens uhyre viktige kamp mot Vålerenga.

Tom Nordlie så sine nye elever bli rundspilt av Tromsø i sin første kamp som FFK-trener - men takket være landslagspausen har han nå fått to uker til å forberede spillerne på det som tegner til å bli rotterace om å beholde plassen.

De kan bli gull verdt i nedrykksstriden.

- Landslagspausen har vært veldig bra. Både fordi flere skadde spillere har kommet seg på beina igjen, og fordi jeg har fått satt mine hovedideer ut i livet. Det handler om å ikke velte for mye av spillestilen over på spillerne, men om å velge ut grunnprinsipper offensivt og defensivt. Vi skal ikke gape over alt. Jeg har ikke fått coachet de som har vært avgårde med landslag, men uansett har pausen vært en fordel, sier Nordlie til Dagbladet.

Nordlies løfte

Det ventes fullt hus på Fredrikstad Stadion i morgen - en indikasjon på at Nordlie-feberen er under oppseiling i byen til tross for at han ennå ikke har tatt et eneste poeng. Selv tør han ikke love byen fornyet eksistens i Tippeligaen, men noe kan han likevel garantere mot Vålerenga:

- Jeg kan love at jeg skal gjøre mitt beste, samtidig som jeg har stor tro på at alle i prestasjonsgruppa kommer til å vise alle at vi virkelig vil. Det handler om å finne et balansert spenningsnivå. Det skal ikke være over ørene, men heller ikke lavere enn knærna, sier han.

Han har sju kamper på seg til å redde klubben fra nedrykk. Et av Nordlies pedagogiske grep har vært å sette opp en egen tabell for de gjenværende kampene. Der skal FFK være et topplag.

- Jeg har jobbet mye med betydningen av kampene som er igjen. Det er veldig spennende å få spille for fulle hus i avgjørende kamper, å ligge midt på tabellen er helt uinteressant. Det er sju kamper igjen - jeg håper vi skal være topp fire eller topp fem på den interne tabellen, sier Nordlie.

Blottet for nerver

Han har vært i disse situasjonene før med både Viking og Kongsvinger, da situasjonen var enda mørkere enn den er nå. Og om resten av byen skjelver hevder i hvert fall treneren at han har hvilepuls.

- Jeg er helt uredd i forhold til situasjonen. Stabæk, Odd og Start har rykket ned og kommet tilbake med bravur, så hvis det først skulle skje, er det ikke katastrofe. Men jeg skal ofre livet for at det ikke skal skje.

- Kommer du ikke til å være det minste nervøs foran VIF-kampen?

- Jeg har vært med lenge. De eneste gangene jeg har følt nerver er hvis vi har oppnådd noe, at vi leder, og at det sniker seg inn en følelse av hva vi kan miste. Ellers er jeg ikke redd for noe i idrett, forsikrer han.

Ikke mentalt skakkjørt

Nordlie betegnet spillergruppa si som «mentalt skakkjørt» etter 0-2-tapet i Tromsø for to uker siden. Nå mener han tilstanden er langt mer oppløftende.

- Det er godt humør, det er god harmoni og ting er i stigning. Men det har vært utfordrende, 12-13 mann har i perioder vært skadet og borte på landslagsoppdrag. Men vi har fått trent veldig bra med de som har vært hjemme. Jeg synes vi er i kjempeframgang. Om det holder til seier gjenstår å se.

GÅR TROLIG RETT INN PÅ LAGET: Alex Valencia har trent for fullt under landslagspausen og er den av nykommerne som er nærmest en plass i startoppstillingen. 
Foto: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIX .
GÅR TROLIG RETT INN PÅ LAGET: Alex Valencia har trent for fullt under landslagspausen og er den av nykommerne som er nærmest en plass i startoppstillingen. Foto: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIX . Vis mer

- På hvilken måte har det vært framgang?

- Jeg synes det går på humør, på å dra lasset i samme retning, på innstilling på trening og beinflytting. Jeg håper og tror det blir et lag som viser seg selv og publikum at de virkelig vil stå på, sier han.

Nordlie opplyser at Fernando Wallace kan bli klar til sin første kamp på fire måneder, samt at Everton, Joachim Thomassen og Abgar Barsom kan bli erklært klare til kamp etter en test i morgen formiddag.

I tillegg har han hentet inn forsterkninger i form av Alex Valencia og Mattias Andersson siden kampen mot Tromsø.

- Jeg har ikke tatt ut noe lag, men det er tvilsomt om alle de som kommer tilbake kan holde en hel kamp. Mattias har trent mye alternativt, men vært med for fullt de siste dagene. Akkurat nå er nok Valencia nærmest å starte av nykommerne, sier han.

FFK-treneren føler også at de rutinerte spillerne har gått i bresjen på trening de siste par ukene.

- Kvisvik og de andre har stått på veldig, og spilt med stor entuasiasme på trening. Det virker som de vil vise seg fram.

- Du kalte spillergruppa mentalt skakkjørt - har noen reagert negativt på det?

- Det kan misforstås, det hadde ikke noe med at de var mentalt skakkjørte over tid. Men de var mentalt skakkjørte i Tromsø, og jeg var en del av det.

- Det var lett å oppfatte det som at dette hadde pågått over tid?

- Jeg er ikke så opptatt av hvordan andre oppfatter det. Det har ikke vært noe diskusjon her i det hele tatt. Spillerne har oppdaget at jeg er ærlig, sier han.

Folk vil sitte bak Nordlie

Lokalavisa Fredrikstad Blad har rapportert om at det har vært stor pågang etter billetter rett bak benken der Nordlie sitter.

- Hvordan tolker du det?

- Jeg har aldri hatt som mål å være noen underholdningsartist, det går på naturlig engasjement. Jeg blei utvist i 2000, siden da har det ikke skjedd. Men jeg ler litt av det.

- Kommer du til å være en villmann i garderoben før avspark?

- Jeg har ikke peiling. Det vet jeg aldri før der og da. Er gruppa nervøs må man vise at man er rolig og bruke litt humor. Er gruppa slapp må det fyres opp. Det går på å lese dem. Jeg må finne ut hvem som har for høyt spenningsnivå, hvem som har for lavt og hvem som har passe. Noen er utadvendte, andre er innadvendte, noen blir bedre av ros, mens andre trenger å bli tuppet i ræva. Risikoen for å gjøre noen feil blir større da, sier Nordlie.

VENTER FULLE HUS: Og ekstra stor har riften vært om billettene like bak benken der Nordlie skal holde til...
Foto: Jon Olav Nesvold / SCANPIX
VENTER FULLE HUS: Og ekstra stor har riften vært om billettene like bak benken der Nordlie skal holde til... Foto: Jon Olav Nesvold / SCANPIX Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling