Nordlie må lage gull av gråstein

Skal gå rett i angrep.

STAVANGER (Dagbladet.no): Sju uker og sju kamper har Tom Nordlie på seg til å lage gull av gråstein. Trolig må Viking ta 15 av 21 poeng for å overleve i tippeligaen.

NÅ SKAL engasjerte Tom Nordlie sette farger til et grått lag som ser ut til å lide av både målskrekk og prestasjonsangst. Går det bra, blir han helt i Stavanger, kanskje større enn trenerlegenden Benny Lennartsson. Mislykkes Nordlie, kan han bli fort glemt.

Søndag møter Viking Stabæk i skjebnekamp. Nordlie har noen få treninger på seg til å tenne spillerne, terpe nye formasjoner og overvinne angsten for å tape. Det blir en formidabel utfordring, og kanskje like mye en pedagogisk øvelse som fotballfaglig.

Rett i angrep er det som  teller for de mørkeblå. Styreforemann Ole Rugland i Viking understreket da også at Tom Nordlie står for en offensiv fotball. Både under Roy Hodgson og Tom Prahl har Viking spilt så forsiktig, så forsiktig, som om angrepsdelen av gresmatta var laget av tynt og knuselig glass.På tribunene har trofaste Viking-tilhengere sukket og fortvilt. De har etterlyst spilleglede, innsats, litt show og spetakkel, mer svette og kjemping.

TOM NORDLIE  kan ikke trylle, og han er ingen frelser som kan lage vin av vann. Han rår bare over de samme spillerne som Tom Prahl. Men Nordlie er en pedagogisk mester, det demonstrerte han ikke minst på pressekonferansen på Viking stadion i går.

Nordlie ankompressekonferansen alvorstynget inn med trist dådyrblikk. Men med en gang han grep ordet, hadde han forsamlingen i sin hånd. Han snakket varmt om kona og familieråd på åtte minutter før han hastet til nattlig møte med Viking-toppene om trenerjobben. Han snakket om samhandling, om å løfte den enkeltes prestasjoner et lite hakk, han utbroderte om den formidable utfordring det er å være med på en slik redningsoperasjon. Og han viste varm omtanke for treneren som måtte gå, den rolige og jordnære Tom Prahl.

PÅ TRENINGSFELTET  vil han framstå som mer autoritær enn vanlig. Verken trener elelr spillere har noe tid å miste, ja, Nordlie snakket om å utnytte hvert mikrosekund.

Nå duger ikke noe annet enn knallhard jobbing. Nordlie har klart det før. Han er en av Norges største fotballpersonligheter. Han kan sjarmere og irritere, sjokkere og underholde. Han er en fargeklatt som Viking knapt noen gang har hatt, kanskje med unntak av Benny med gullparykken etter cupmesterskapet for noen år siden.

KAMPKLAR: Tom Nordlie var alvorstynget da han ankom pressekonferansen, men smilet kom kjapt på plass. Nå venter en formidabel utfordring for den tidligere Start-treneren: Å berge Viking fra nedrykk. Foto: SCANPIX
KAMPKLAR: Tom Nordlie var alvorstynget da han ankom pressekonferansen, men smilet kom kjapt på plass. Nå venter en formidabel utfordring for den tidligere Start-treneren: Å berge Viking fra nedrykk. Foto: SCANPIX Vis mer

VIKING har bygget en fantastisk fotballstadion, men ikke klart å fylle den med gode prestasjoner. Tom Nordlie hentes inn når klubben står på kanten av stupet, det er en vanvittig jobb for energibunten fra Grenland å dra Viking-skuta inn å trygt land. Det er bare fornyet kontrakt i tippeligaen som gjelder.