NESTEN DRÅPEN FOR NORDLIE: At fem Kongsvinger-spillere gikk på fylla med supporterne natt til lørdag selv om de hadde kamp mot Skeid på søndagen var vanskelig å svelge for Tom Nordlie - som ifølge styrelederen var svært nær å slutte der og da. Noen måneder seinere gikk han til Fredrikstad, der han rykket ned mens gamleklubben gikk opp. For tida står Nordlie uten trenerjobb.  Foto: Jon Olav Nesvold / SCANPIX
NESTEN DRÅPEN FOR NORDLIE: At fem Kongsvinger-spillere gikk på fylla med supporterne natt til lørdag selv om de hadde kamp mot Skeid på søndagen var vanskelig å svelge for Tom Nordlie - som ifølge styrelederen var svært nær å slutte der og da. Noen måneder seinere gikk han til Fredrikstad, der han rykket ned mens gamleklubben gikk opp. For tida står Nordlie uten trenerjobb. Foto: Jon Olav Nesvold / SCANPIXVis mer

Nordlie var på nippet til å slutte etter spillerfyll

Fem KIL-gutter festet like før kamp. - Tom følte seg sviktet, sier styrelederen.

||| (Dagbladet): I august i fjor sluttet Tom Nordlie som Kongsvinger-trener, for å ta over et Fredrikstad-lag han rykket ned med noen måneder senere.

Men Nordlie kunne fort gitt seg på et tidligere tidspunkt, etter å ha fått kjennskap til at fem av spillerne hans gikk på fylla halvannet døgn før adeccoligamatchen mot Skeid på Gjemselund 21. juni.

Det er i boka «Gjemselund skjelver» - i dag gjengitt i lokalavisa Glomdalen - at dramaet fra det indre livet i klubben brettes ut.

Avtroppende styreleder Henrik Mohn bekrefter overfor Dagbladet at saken kunne endt med trenerens avgang.

- Tom var forferdelig skuffet og veldig, veldig lei seg. Vi pratet mye på telefonen den helga, og han hevet ikke stemmen en eneste gang. Men han følte at både han og klubben hadde jobbet veldig hardt for å unngå konkurs og alt annet, at vi hadde blitt sviktet og at han manglet motivasjon for å fortsette. Så vi pratet mye om det, og jeg oppfattet det som veldig reellt at han vurderte å slutte.  Tom er ikke redd for å stille krav til omgivelsene rundt seg, og alle er enige om å ikke drikke alkohol like før kamper. Når en slik ting blir brutt oppstår et tillitsbrudd. Tom var helt utafor. Verken jeg eller han skjønte hvordan noe sånt kunne skje, forteller Mohn.

- Slengte dritt om treneren
I KIL-boka, som er skrevet av journalisten Pål Sønsteli, kommer det også fram at det ikke var første gangen spillerne brøt de interne alkoholreglene den sesongen.

«Nordlie, som syntes han hadde kjent spritlukt i garderoben og av en av spillerne under en morgenøkt, hadde slått seg til ro med at det ikke kunne være tilfelle — og droppet dermed å konfrontere spilleren med det. Det skulle han komme til å angre på. For ikke lenge etter ble Tom tipset av noen supportere om at spillere gikk på fylla bare dager før kamp. Spilleren det hadde luktet sprit av, var en av dem som hadde sittet på en privat fest og angivelig kommet med drittslenging om treneren (noe spillerne nektet for å ha gjort, ifølge Glomdalen). Festen var hjemme hos en av spillerne, og det var også flere supportere til stede.», skriver forfatteren.

Nordlie og Mohn fikk vite om saken i løpet av lørdag ettermiddag. Styrelederen var på vei til grillfest da han ble oppringt av en fortvilet trener.

- Om jeg ikke pratet med Tom natta igjennom, så var han i hvert fall den siste jeg snakket før jeg la meg og den første jeg snakket med klokka 07 på morgenen. Da vi kom til spillermøtet, som var innkalt før det som var vanlig, var jeg ordentlig forbannet. Vi hadde jobbet så hardt for å få til noe sammen, og så var det noen som brøt tilliten. Vi diskuterte alt fra å sparke spillerne til å gi dem en advarsel. Til slutt konkluderte vi med at Kongsvinger er et lite sted, og at dette dreide seg om et enkeltstående og forferdelig feiltrinn, sier Mohn.

Svarte med festkamp
Styrelederen sier at Nordlie satt helt stille i 20 minutter på spillermøtet før han åpnet munnen, og at spillernes respons i kampen noen timer senere og på de påfølgende treningene ble avgjørende for at treneren ble værende.

Kongsvinger knuste Skeid 4-0 - og i boka beskrives spillernes engasjement rundt hver scoring som like stor som da Sarpsborg 08 ble slått i opprykkskampen til Tippeligaen seinere på høsten.

Mohn tror måten saken ble håndtert på var avgjørende for at det til slutt endte med opprykk.

- Vi var fryktelig usikre på hva vi skulle gjøre. Jeg føler det var riktig å involvere hele gruppa, for det var snakk om 25 prosent av A-stallen. Heldigvis fikk vi en fantastisk respons, og det har vært en fryd å følge gutta etterpå. Men hvis det hadde skjedd én gang til ville det ikke blitt den samme «godpraten», da ville det vært et mønster og en kultur. Og hvis det faktisk var en kultur, ønsket vi å bryte mønsteret med en gang.

- Kan du beskrive hvordan stemningen var på det spillermøtet?

- Vi gikk ned i kjelleren der møterommet var. Det ble ikke sagt et ord, det var dønn stille. Det satt 18-19 spillere og et helt trenerapparat uten en lyd. Alle var nok klar over hva som kom, for det er ikke sånn at styret pleide å dukke opp på spillermøtet for å holde taktikkpraten. Det ble følelsesladet for mange, og jeg så oppriktig anger hos dem som gjorde det. Noen vil sikkert hevde at vi skulle håndtert saken annerledes, revet i stykker kontraktene og så videre, men vi valgte en menneskelig side av det. Vi fikk i hvert fall god respons.

- Er de fem spillerne fortsatt i klubben?

- Jeg vet selvsagt hvem det er, men jeg vil ikke fortelle noe om hvem de er. Men det var en stor intern greide som vi løste sammen, og det setter jeg veldig pris på.

Hadde én kjempefest til
- Er du trygg på at denne kulturen ikke lenger finnes i spillergruppa?

- Vi har med mennesker å gjøre, de kan gjøre feil. Ingen kan gardere seg helt mot feil i framtida, verken jeg eller dem. Men vi trenger å minne oss selv om hva vi driver med, og hva som skal til for å være med i toppen. Det er få mennesker som er like glade i en god fest som oss på Kongsvinger, men vi kan ikke ha det i kampsesong. Jeg stoler i hvert fall veldig på spillerne, det har jeg gjort helt siden vi ble ferdig med saken den dagen i juni.

- Det har ikke vært flere slike episoder siden da?

- Vi hadde en kjempefest til, sier Mohn.

- I november da vi hadde slått Sarpsborg og rykket opp til Tippeligaen. Da var det greit...

PS! Kongsvinger åpner sesongen borte mot Strømsgodset førstkommende søndag.

• Tom Nordlie har foreløpig ikke besvart Dagbladets henvendelser.

VAR USIKKER PÅ OM NORDLIE KOM TIL Å MØTE OPP: Styreleder Henrik Mohn tok et nådeløst oppgjør med de fem spillerne på spillermøtet før Skeid-kampen, mens Nordlie satt helt stille og observerte. 
Foto: ARNT E. FOLVIK / Dagbladet
VAR USIKKER PÅ OM NORDLIE KOM TIL Å MØTE OPP: Styreleder Henrik Mohn tok et nådeløst oppgjør med de fem spillerne på spillermøtet før Skeid-kampen, mens Nordlie satt helt stille og observerte. Foto: ARNT E. FOLVIK / Dagbladet Vis mer