Nordlies taktiske genistrek

Med fire spisser gamblet Tom Nordlie nesten hasardiøst for å få den avgjørende scoringen - og igjen lyktes Start og Nordlie til fulle.

Selv etter at innbytter Ben Wright utliknet for Start i sin første kamp for sesongen, nektet Nordlie å slå seg til ro med det ene poenget. Løsningen ble å legge om til en tilnærmet 4- 2- 4-formasjon - og avslutte kampen med fire rene spisser. Dermed gjorde Start seg svært sårbare for Aalesund-kontringer. Den sjansen var imidlertid Nordlie aldri i tvil om at han ville ta - selv om Start på ingen måte var spesielt dominerende.

-  I en sånn situasjon, der vi har ett poeng på bortebane og egentlig spiller ræva, ville nok de fleste andre lag ha safet inn til uavgjort. Men ikke vi, gliser Nordlie.

Betaler seg

Med to offensive bytter og Marius Johnsen i angrep fikk Start mer luftstyrke og klarte å legge et visst press på Aalesund. Likevel så det til å gå mot uavgjort da Start fikk frispark på 25 meter på overtid. Marius Johnsen fintet innlegg tre ganger før overlegget kom. Aalesund-forsvaret lot seg lure og ramlet helt inn i målgarden. Der dukket en annen innbytter - Kai Risholt - opp og stanget inn seiersmålet. Alle i Start-leiren jublet hemningsløst. Bare ikke Tom Nordlie. Han var i stedet opptatt av å jage spillerne tilbake i forsvar.

-  Vi hadde jo ikke vunnet kampen, forklarer Nordlie. -  Men at vi vinner på sånne dager, er bare stort. Det betaler seg å være offensiv.

Ikke tilfeldig

Det kan Nordlie si med all mulig grunn: Det var nemlig ikke tilfeldig at Start avgjorde kampen i sluttminuttene. Utrolige ni ganger på 11 kamper har Start scoret i kampens avsluttende fase. Og det skyldes neppe bare at Start er godt trent. De har utviklet en unik vinnermentalitet også. Uten at Nordlie fristes til å snakke om seriegull - i hvert fall ikke utad.

-  Det gidder jeg ikke.

SEIER PÅ OVERTID: Etter 92 minutter kunne Start igjen juble for tre poeng da innbytter Kai Risholt (t.v.) headet et frispark i mål. Alex Valencia og Bård Borgersen satte pris på scoringen. Foto: Richard Brevik/Digitalsport
SEIER PÅ OVERTID: Etter 92 minutter kunne Start igjen juble for tre poeng da innbytter Kai Risholt (t.v.) headet et frispark i mål. Alex Valencia og Bård Borgersen satte pris på scoringen. Foto: Richard Brevik/Digitalsport Vis mer

-  Er det tilfeldig at dere leder serien?-  Vi er godt trent og sjelden fornøyd med ett poeng. I dag blottla vi oss helt bevisst fordi viljen til å vinne er så stor.

-  Ville dere gjort det samme mot Rosenborg?-  Det er lite trolig. Vi møtte et lag som ligger langt under oss på tabellen. AaFK er for all del ikke noe dårlig lag. Men skal vi henge med, må vi vinne disse kampene. Derfor var jeg ikke i tvil om at vi skulle gamble. Men jeg er sikkert fryktelig naiv, sier Nordlie lurt.

Skal vinne

Kristofer Hæstad forklarer Starts hyppige sluttspurter på følgende måte:

-  Vi går alltid på banen med den innstillingen at vi skal vinne. Det er ikke tilfeldig, det som skjer på slutten, fastslår han.Et skår i gleden for både Hæstad og Start var at landslagsyndlingen pådro seg sitt fjerde gule kort i går - og bare har ett gult kort å gå på før han må stå over for hvert nye gule. Samtidig fikk midtbanekollega Fredrik Strømstad sitt tredje gule for sesongen og må stå over neste kamp. Det irriterer Tom Nordlie grenseløst:

-  Det er for meg en gåte at det kan deles ut så mange kort i verdens snilleste fotballkamp. Det er håpløst uforutsigbart når dommerne legger lista vidt forskjellig fra kamp til kamp, sier han.

De mange gule kortene gjør at Start-treneren ønsker seg flere spillere når overgangsvinduet åpner igjen 1. juli. Og det skal være en midtbanespiller.

-  Når vi har så mange gule kort på den plassen, trenger jeg en indreløper. Noe mer enn det har vi ikke råd til.

Dummet seg ut

Ivar Morten Normark slaktet sitt eget forsvar etter Starts seiersmål på overtid.

-  Det er utrolig viktig å bevare konsentrasjonen helt til kampen er slutt. I stedet går vi i oppløsning og dummer oss ut. Jeg blir lynforbannet når vi taper på den måten, sier Normark - som ikke synes tapet var direkte ufortjent:PS! Det var sjette gang Start avgjorde en kamp helt mot slutten i årets serie.

-  Når vi ikke henger med i avgjørende situasjoner, fortjener vi ikke bedre.

LURING: Start-trener Tom Nordlie gliste lurt etter seier i Ålesund.