Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Ekstremsportutøver Tormod Granheim (42)

Nordmann balanserer på syltynn snøkam i Alpene: - Jeg er fryktløs. Det har jeg alltid vært

Tormod Granheim besteg alle 4000-meterstoppene i Alpene. 

RETT NED: I fjor sommer klatret Tormod Granheim i alpene. Da besteg han også en ekstremt bratt snøkam. - Jeg har aldri før sett at snø kan forme seg så spisst, sier Granheim til Dagbladet. Video: Caters Vis mer

(Dagbladet): - Jeg er fryktløs. Det har jeg alltid vært, forklarer eventyrer og forretningsutvikler Tormod Granheim til Dagbladet.

I 2006 var han den første i verden som sto på ski ned nordsida av Mount Everest. I fjor sommer var han første i Norden som besteg alle toppene i Alpene på over 4000 meter. Totalt besteg han 82 fjelltopper, mange av dem ekstremt bratte, og ble så kåret til «Årets eventyrer» i fjor, skriver DN.

42-åringen har senere delt videosnutter av sommerens eventyr, og det til stor respons. En av de halsbrekkende snuttene har blitt delt mer enn 2500 ganger via Granheims offentlige Facebookside.

Flere av videoene har også blitt delt av den britiske nettavisa, Daily Mail.

- Folk liker tydeligvis å se på dette, poengterer Granheim.

BRATT: Topper som denne besteg Granheim da han tilbrakte fjorårets sommer i Alpene. Foto: Caters News
BRATT: Topper som denne besteg Granheim da han tilbrakte fjorårets sommer i Alpene. Foto: Caters News Vis mer

- Aldri sett liknende

I en av videoene, som Granheim har filmet med et GoPro-kamera, balanserer våghalsen på en snøkam på toppen av ei bratt klippe.

- Det var et veldig uvanlig syn. Jeg har aldri før sett at snø kan forme seg så spisst. GoPro-kameraer har en veldig vid linse. Ofte kan det se brattere ut på film enn det er i virkeligheten, men her er det heller det motsatte, forklarer Granheim.

Se videoen av dette øverst i saken.

Han hadde sikret seg i fjellet, men hadde ikke med seg riktig utstyr for å feste seg i snøen. Dermed var feilmarginene små, og så mye som ett feilsteg kunne fått fatale utfall.

- Jeg er fryktløs, men jeg er ikke dum. Jeg har veldig respekt for farene ved dette. Og for å si det sånn, jeg ville heller hatt en kamp mot Cecilia Brækhus i Oslo Spektrum, enn å falle ned der, sier Granheim.

Du var ikke ordentlig sikret. Likevel valgte du å klatre opp. Hvorfor?

- Jeg vurderte snøen som fast og fin, ettersom at det var tidlig på dagen, og nattfrosten ennå ikke hadde sluppet taket i kjernen på den vestlige delen av snøkammen, svarer Granheim.

VÅGHALS: Tormod Granheim er en erfaren fjellklatrer, og elsker å strekke grensene sine. Foto: Caters News
VÅGHALS: Tormod Granheim er en erfaren fjellklatrer, og elsker å strekke grensene sine. Foto: Caters News Vis mer

Mistet kamerat på Everest

Eventyreren har siden tiårsalderen ønsket å presse grensene sine. Noen ganger gikk den harde disiplinen også utover faren til Granheim.

- Femmila er jo det største du kan gjøre på langrenn. Jeg fikk et kart i julegave da jeg var rundt ti, og i mattetimene målte jeg opp, med tråd, en rute som var på fem mil. Da jeg senere gikk skitur med min far brukte jeg taktikken «Vi går bare litt til. Vi går bare litt til». Min far trodde ikke han kunne gå fem mil, men den dagen gjorde han det. Det handler om at alle kan pushe grensene sine.

Men det er langt mellom fem mil på ski til å kjøre på ski ned Everest?

- Ja, nettopp. Jeg måtte gjøre noe mer, svarer Granheim.

Det er viktig for Granheim å skille mellom fryktløshet og dumdristighet. Hadde han som uerfaren klatret om snøkammen, uten sikring, hadde det vært dumdristig, forklarer han.

Som den drevne fjellklatreren han er, har Granheim virkelig fått føle på konsekvensene av å leve et liv fylt med ekstremsport. Da han i 2006 ville bli den første som skulle stå på ski ned nordveggen av Mount Everest, ble han også den eneste.

Med seg på turen hadde han Tomas Olsson. Rappellfestet til den svenske kameraten røk da Tomas var i ferd med å fire seg ned fra ei klippe. Etter fire dagers leting ble han funnet død.

- Det var ei vond tid, spesielt timene da vi ikke holdt på med letearbeidet, var smertefulle, sa Granheim til Dagbladet da han etter noen uker var tilbake i Norge.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media