VIKTIG ROLLE: Leder i Antidoping Norge, Anders Solheim, sitter UEFAs antidopingpanel. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
VIKTIG ROLLE: Leder i Antidoping Norge, Anders Solheim, sitter UEFAs antidopingpanel. Foto: Nina Hansen / DagbladetVis mer

Nordmann får nøkkelrolle i tidenes antidopingsatsing i fotballen

Anders Solheim.

(Dagbladet): Det europeiske fotballforbundet (UEFA) kommer til å innføre de strengeste dopingkontrollene noensinne i fotballen før EM i Frankrike neste sommer.

- I forkant av EM i 2016 kommer UEFA til å gjennomføre den største testingen før en turnering gjennom tidene. Alle spillere som kan bli tatt ut på lagene som skal delta vil bli testet fra og med 1. januar, skrev UEFA i en pressemelding fredag.

- Lagene skal også testes på lagmøter i forkant av turneringen, og etter at de ankommer Frankrike, står det videre.

Solheim valgt inn I sommer ble daglig leder i Antidoping Norge, Anders Solheim, som en av to representanter for de nasjonale dopingbyråene, valgt inn i UEFAs antidopingpanel i perioden fram til 2019.

Panelet er et rådgivende organ for UEFA når det gjelder antidopingspørsmål, og Solheim, som selv er tidligere fotballspiller i blant annet Vålerenga, ser fram til å ta fatt på arbeidet.

- Det er et privilegium å bli spurt, både som antidopingleder og tidligere fotballspiller. Jeg ser fram til å ta del i panelets møter, med min erfaring fra arbeidet i Antidoping Norge og som tidligere spiller. Jeg håper jeg kan komme med konstruktive innspill til hvordan UEFA kan utvikle antidopingarbeidet videre, sier Solheim til Dagbladet.

Innfører blodpass I forbindelse med den økte antidopingsatsingen innfører UEFA også biologiske blodpass på linje med det som allerede brukes i sykling og friidrett.

Dermed styrkes reglene for hvor spillere og lag oppholder seg, i tillegg til at det innføres en langtidslagring av prøver som kan identifisere ulovlige substanser ved seinere anledninger.

- Blodpasset er en del av et omfattende antidopingprogram. At UEFA ser på det er helt naturlig og positivt, sier Solheim.

- Fotballen har lenge vært sett på som en sinke i antidopingarbeidet, dette er vel egentlig på tide?

- Det er i hvert fall viktig at fotballen har et godt antidopingprogram. Fotball er mer enn teknikk og taktikk, sier Solheim.

Styrker samarbeid Det viktigste arbeidet antidopingpanelet vil gjøre blir å styrke samarbeidet mellom UEFA og de nasjonale antidopingbyråene. Der blir Solheim viktig som rådgiver, og nordmannen deltar på sitt første møte i løpet av høsten.

HYPPIGE TESTER: Hvis det norske landslaget kvalifiserer seg til EM i Frankrike neste år, kan spillerne regne med å bli dopingtestet langt oftere enn tidligere. Foran fra venstre: Omar Elabdellaoui, Tom Høgli , Per Ciljan Skjelbred, Stefan Johansen og Jo Inge Berget. Bak fra venstre: Ørjan Nyland, Alexander Søderlund, Vegard Forren, Markus Henriksen, Alexander Tetty og Even Hovland. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
HYPPIGE TESTER: Hvis det norske landslaget kvalifiserer seg til EM i Frankrike neste år, kan spillerne regne med å bli dopingtestet langt oftere enn tidligere. Foran fra venstre: Omar Elabdellaoui, Tom Høgli , Per Ciljan Skjelbred, Stefan Johansen og Jo Inge Berget. Bak fra venstre: Ørjan Nyland, Alexander Søderlund, Vegard Forren, Markus Henriksen, Alexander Tetty og Even Hovland. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

- Der kommer vi helt sikkert til å ha fokus på hvordan vi kan samordne aktiviteten mellom UEFA og de nasjonale antidopingbyråene best mulig, sier han.

Solheim vet ikke hvilke temaer som vil tas opp ennå, men regner med å kunne bidra blant annet på hvordan de nasjonale organene kan skreddersy forebyggingsopplegg for fotballen.

- Er det på tide at FIFA følger UEFAs initiativ?

- Jeg vil ikke uttale meg om hva FIFA gjør.

Formannen i UEFAs medisinske komité, Michel D'Hooghue, sier ifølge NTB at til tross for at doping ikke er et stort problem i fotballen, kan ikke lederne risikere å ta det med ro.

- Nylige hendelser i andre idretter har understrekt hvor viktig det er å være våken og jobbe for framgang. Dopingstatistikken er lav blant spillere i UEFAs konkurranser, men det er ikke rom for å selvtilfredshet, sier han.