Sykkel:

Nordmann trener med skandalelaget Astana

Håper å reise hjem med proffkontrakt.

SITT LIVS SJANSE: Truls Engen Korsæths inkludering på VM-laget i Doha overrasket nok mange, men 23-åringen overrasket stort. Nå får han muligheten til å vise seg fram hos Astana. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
SITT LIVS SJANSE: Truls Engen Korsæths inkludering på VM-laget i Doha overrasket nok mange, men 23-åringen overrasket stort. Nå får han muligheten til å vise seg fram hos Astana. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpixVis mer

(procycling.no): Truls Engen Korsæth reiste lørdag til spanske Calpe for å slutte seg til Astana Pro Teams treningsleir.

Joker Byggtorget-rytteren har på eget initiativ tatt kontakt med WorldTour-laget og får nå muligheten til å vise at han fortjener proffkontrakt med laget foran 2017-sesongen.

– Det er noe han har ordnet på egenhånd. Jeg har hatt kontakt med en del lag i etterkant av VM, men har ikke fått noe respons på det. Han har tatt litt initiativ selv, og har fått kontakt med Astana. For min del er ikke det det første laget jeg tenker på, når jeg vurderer framtidige lag for våre ryttere, sier agent og sportsdirektør, Gino Van Oudenhove, til procycling.no.

Strålte for Norge i Doha

23-åringen slet med sykdom i første del av sesongen. Tilbake i konkurranse imponerte han raskt og tok årets første seier under 2.2-rittet Tour de Gironde.

I høst skremte han vannet av en del proffryttere da han ledet 1.1-rittet Kampionshap van Vlaanderen et par hundre meter før mål.

I samme tidsrom ble det klart at var den eneste norske rytteren fra kontinentalnivå som fikk plass på nimannslaget i eliteklassen under VM i Doha.

Her presenterte seg for en hel sykkelverden da han på mesterlig vis manøvrerte Edvald Boasson Hagen fra i første gruppe under sidevindskjøringa i VM i Qatar.

Lillehammer-gutten ble den del av finalen som eneste amatør i en gruppe på 26 ryttere. Etter 273 kilometer i heten rullet Engen Korsæth over streken på 16.-plass.

Ikke plass i Katusha, får sjansen hos konkurrenten

Etter VM-sjokket forhørte Alexander Kristoff seg om en ledig plass i Katushas rekker.

Den gikk i stedet til tempoverdensmester i juniorklassen, tyske Marco Mathis.

Da det ikke lyktes Van Oudenhove å finne andre lag med ledige plasser, skrev han under en ny kontrakt med Joker Byggtorget.

Etter blant annet å ha vært i dialog med danske Lars Michaelsen kan det nå likevel være en mulighet i Alexandre Vinokourovs kasakhstanske mannskap.

– Det gir ham en mulighet til å sykle i WorldTouren dersom han ender opp med å få kontrakt. Alle vet hvor god Truls er. Det er opp til ham å vurdere om Astana er et godt lag å utvikle seg videre i, sier Van Oudenhove.

Ikke overrasket

Landslagssjef Stig Kristiansen kjenner sportsdirektør Michaelsen fra tidligere, og gitt Engen Korsæth en varm anbefaling.

Han er ikke overrasket over interessen fra utlandet:

– Det kom inn meldinger allerede underveis i fellesstarten om måten Truls håndterte dette på. Når Alexander (Kristoff) også gikk ut slik han gjorde, regnet jeg egentlig med at det skulle ordne seg relativt kjapt.

– Hva får et profflag som eventuelt ender opp med å signere Engen Korsæth?

– En rytter med enorm plasseringsevne og arbeidsstyrke, lyder det kontante svaret.

Uønsket i Tour des Fjords i 2015

Hovedproblemet med det kasakhstanske laget er at de på grunn av store dopingproblemer ikke har en høy stjerne, og kanskje spesielt gjelder dette i Norge. Laget ble blant annet ikke invitert til 2015-utgaven av Tour des Fjords.

Det begrunnet rittsjef Roy Hegreberg blant annet med at de som arrangør ikke kunne nekte enkeltryttere startplass, dersom lagene først var invitert:

– Det hadde vært en spesiell smak i munnen om en av de med dopinghistorikk hadde vunnet her. Både for oss og publikum, sa Hegreberg.

Bakgrunnen for reaksjonen var stormen rundt laget på tampen av 2014-sesongen.

I løpet av tre uker ble brødrene Valentin og Maxim Iglinskij tatt for EPO-bruk. Da det i tillegg dukket opp flere dopingsaker i lagets farmerlag, anbefalte det internasjonale sykkelforbundet (UCI) at Vinokourovs mannskap skulle miste profflisensen.

Contador, Armstrong og Vinokourov

Etter oppstarten i 2007 har navn som Lance Armstrong, Johan Bruyneel, Levi Leipheimer og Alberto Contador.

Contador syklet her i 2010 da Clenbuterol-saken dukket opp under Tour de France.

I 2007 ble nåværende teamsjef Vinkourouv kastet ut av touren etter å ha blitt tatt for bloddoping. Det påfølgende året var laget verken velkomne til Giro d’Italia eller Tour de France.

Ondt blod erstattet med nytt

Det betyr altså at dopinghistorikken er ganske fersk innenfor Astana-laget – slik den også har vært innenfor Alexander Kristoffs Katusha.

Som Katusha er nok også Astana på bedringens vei.

- Nytter ikke å peke fingre

Danske Jakob Fuglsang har syklet for laget siden 2013-sesongen og får neste år selskap av landsmennene Jesper Hansen, Michael Valgren og Matti Breschel, i tillegg til sportsdirektør Michaelsen.

– Det er ganske sært, for nå synes plutselig Astana å være helt OK, sier mangeårig sykkeljournalist Brian Askvig i Ekstra-Bladet.

– Det vakte bestyrtelse og forbløffelse da Jakob Fuglsang skrev under, men i dag virker alle å være glade og tilfredse med at noen av Danmarks beste syklister har fått kontrakt hos Astana. Det samme gjelder nok for Katusha som heller ikke har hatt det beste omdømmet, mener han.

– Hva skyldes slike svingninger hos folket, tror du?

– Tja, folk har vel innsett at det ikke nytter å peke fingre mot spesielle lag. Dersom et lag har lisens til å kjøre på toppnivå, er det helt legitimt å skrive kontrakt med det, sier Askvig.

Kristiansen: – Er nok litt farget

De siste tre årene har Vincenzo Nibali vært lagets sammenlagtrytter. Italieneren har vunnet både Tour de France og Giro d´Italia iført lagets lyseblå drakter.

Landslagssjef Kristiansen medgir at han er noe splittet i synet på Astana-laget:

– Som landslagssjef, har du noen betenkeligheter med at en norsk utøver velger å prøve seg hos Astana?

– Når det gjelder Astana er nok også jeg litt farget av hva jeg har lest oppigjennom årene som har gått. Men hvis jeg tenker meg godt om, vet jeg egentlig ikke hvem som er bedre enn noen andre av disse lagene. Det er mulig Sky er det beste laget i klassen, men det kan jo etterforskning de sitter midt oppe i selv rokke ved. Jeg tror ikke Astana har hatt flere positive prøve enn for eksempel Katusha eller BMC. Det er den verdenen vi lever i, selv om det nok stemte bedre før enn nå, at alt ikke er like stuereint, sier Stig Kristiansen.

Halvorsen blir – Engen Korsæth kan forsvinne

Joker Byggtorget signerte denne høsten både Vegard Breen og Kristoffer Skjerping, etter at de to var nødt til å avslutte sine proffeventyr.

For framtida har lagets også sikret seg Tobias Foss, Iver Knotten og Rasmus Tiller.

I tillegg har laget klart å holde på U23-verdensmester Kristoffer Halvorsen – selv om også sørlendingen har mottatt profftilbud i høst.

Dermed er laget på papiret godt rustet foran den kommende sesongen, selv om de inntar den uten kjørestyrken til Engen Korsæth.

– Har du inntrykk av at norske ryttere stresser for mye med å finne seg proffkontrakter?

– Hvis du sammenlikner situasjonen rundt Kristoffer og Truls, så er det både ulikheter og forskjeller. Truls har holdt på lenger og har ikke den samme forhistorien. Han har fått resultater på 2.2-nivå, men vi hadde helst sett at han tok et år til på stabilisere seg på høyt nivå i laget vårt. Når man går inn i sesongen hvor man kommer til å fylle 24 år og får den muligheten, så har ikke vi så veldig lyst til å stanse det. Det blir opp til rytterens egen vurdering, og det var det også for Kristoffer. Han har også slitt med sykdom, og var klar på at han ønsket ett år ekstra hos oss, påpeker Van Oudenhove.

PS! Astana syklet ASO-styrte Arctic Race of Norway i både 2015 og 2016.