Nordmenn fikk EPO

Norske idrettsutøvere fikk dopingmiddelet EPO for fire år siden. De var forsøkskaniner i forbindelse med et forsøk på Norges idrettshøgskole.

P4 melder at flere av dem som var med på forsøket på frivillig basis i dag ville sagt nei til å være med. Hensikten med det fire uker lange forsøket var å finne metoder for å avsløre dopingbruk, og 20 mannlige idrettsutøvere var med på testene.

Triatlon-utøveren Espen Wagener (28) var en av dem som var med på forsøket. I dag ville han sagt nei.

- Rett og slett på grunn av prat. Hører folk man har fått EPO, blir man stemplet, sier han i et intervju med P4.

Halvparten av dem som var med i forsøket fikk placebo, mens resten fikk EPO. Wagener fikk dopingmiddelet og er sjokkert over den virkningen det hadde på kroppen.

- Det var egentlig skremmende. Jeg fikk stoffet utenfor sesongen og var ikke i min beste form. Men det ble jeg på kort tid, og nesten uten trening, forteller han.

Kåre Birkeland ved hormonlaboratoriet ved Aker sykehus administrerte forsøket, og han sier han er overrasket over reaksjonene fra noen av utøverne.

- Ja, det overrasket meg, for vi mener forsøket var forsvarlig, både medisinsk og etisk. Det var godkjent både av Norges Idrettsforbund og av regional komité for medisinsk forskningsetikk, sier Birkeland.

(NTB)