Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

- Nordmenn generelt liker vel verdensmestre

Magnus Carlsen (18) tilbake i Norge - med VM-tittel og bedre dametekke.

VERDENSMESTEREN LANDET: Magnus Carlsen fikk gratulasjoner og blomster da han kom tilbake fra lynsjakk-VM i Russland. MMS-foto: Sigve Kvamme
VERDENSMESTEREN LANDET: Magnus Carlsen fikk gratulasjoner og blomster da han kom tilbake fra lynsjakk-VM i Russland. MMS-foto: Sigve Kvamme Vis mer

||| GARDERMOEN (Dagbladet): Sjakkgeniet fra Bærum landet i ettermiddag på Gardermoen etter bragden i Moskva. I går ble 18-åringen tidenes yngste verdensmester i lynsjakk etter 42 intense partier på tre dager.

- Jeg er sliten, men glad for å være ferdig. Nå gleder jeg meg til å slappe av og slippe å konsentrere på turneringer, sier Carlsen.

Best mot de beste
Sjakkmesteren, som ankom Norge ifølge med pappa Henrik, ble møtt av generalsekretær Dag Danielsen og president Jøran Aulin-
Jansson pluss et mindre pressekorps.

- Hvordan føles det å bli verdensmester?

- Fint det. Det er en offisiell tittel der de beste var med, sier Carlsen.

I Moskva banket 18-åringen både regjerende verdensmester i vanlig sjakk Viswanathan Anand og tidligere Vladimir Kramnik. Særlig imponerende var det at Carlsen var best mot de beste.

- Jeg visste etter den første dagen at partiet mot Anand kom til å bli veldig viktig. Jeg var mer giret opp mot ham enn de andre. Det er viktig psykisk å vinne partier mot de beste, mener Carlsen til Dagbladet.

- Føler du at de nesten er redde for deg?

- De har i alle fall veldig respekt, mener 18-åringen.

VM i 2011
Nå skal unge Carlsen ha noen dager fri før han lørdag 28. november blir å se i en turneringen BN Bank Blitz Norway 2009 på Oslo Sentralstasjon. Den beskjedne unggutten er litt usikker på om han kommer til å bli stoppet oftere på gata når han nå er tilbake i gamlelandet med mestertittel.

- Får du bedre drag på damene?

- Nordmenn generelt liker vel verdensmestere, sier Carlsen.

- Har du merket noe?

- Det kommer seg, sier han med et smil.

I Moskva fikk særlig kampene mot den russiske sjakkprinsessen Aleksandra Kostenijuk (25) mye oppmerksomhet. Carlsen tapte den første kampen mot kvinnen som ble turneringsjumbo.

- I lynsjakk kan alt skje. Jeg tapte «fair and square», sier sjakkmesteren.

Han må vente helt til 2011 for å kunne kjempe om å bli verdensmester i vanlig sjakk. Men Carlsen mener han kan trenge den tida.

— Jeg kan bli bedre på alt. Jeg kan bli bedre på åpninger. Jeg kan bli bedre på sluttspill. Og enkle ting som ikke å miste konsentrasjonen under spillene, sier Magnus Carlsen.

TAPTE REDELIG: Magnus hadde ingenting å utsette på at han gikk på et nederlag mot VM-jumbo Aleksandra Kostenijuk. Foto: Kosteniuk.com
TAPTE REDELIG: Magnus hadde ingenting å utsette på at han gikk på et nederlag mot VM-jumbo Aleksandra Kostenijuk. Foto: Kosteniuk.com Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media