INTENST: Fransk opprørspoliti jobber iherdig med å holde tilreisende engelskmenn under kontroll i EM-byen Marseille. Foto: Scanpix
INTENST: Fransk opprørspoliti jobber iherdig med å holde tilreisende engelskmenn under kontroll i EM-byen Marseille. Foto: ScanpixVis mer

Nordmenn i intenst EM-drama: - Det var ekstremt. Vi måtte komme oss bort

Engelskmenn angrep fransk opprørspoliti i Marseille.

(Dagbladet): I forbindelse med kveldens EM-oppgjør mellom England og Russland har rundt 70 000 engelskmenn samlet seg i Marseille. De siste dagene har det ført til voldsomme opptøyer mellom de tilreisende fotballsupporterne og fransk opprørspoliti.

Det siste døgnet har bråket eskalert, og midt i dramaet befinner flere nordmenn seg. Blant dem er 24 år gamle Vidar Haaland. Overfor Dagbladet deler Stavanger-karen rystende skildringer fra nattens gatekamper.

- Politiet startet å løpe mot engelskmennene, og kastet tåregass. Vi måtte komme oss bort. Jeg følte egentlig ikke at politiet fikk kontroll for engelskmennene er så ufattelig mange og det virker ikke som de bryr seg om politiet. De svarte med å kaste glassflasker tilbake, forteller Haaland.

LAR SEG IKKE STOPPE: Engelskmennene trosset tåregass fra fransk politi og svarte med å kaste glassflasker mot dem. Foto: Scanpix
LAR SEG IKKE STOPPE: Engelskmennene trosset tåregass fra fransk politi og svarte med å kaste glassflasker mot dem. Foto: Scanpix Vis mer

- Ute etter bråk

Det engelske fotballforbundet (FA) har vært ute og fordømt oppførselen til eget lags supportere. I tillegg til angrepene på fransk politi, har de blant annet satt et restaurantlokale i brann, sunget provoserende sanger om vertlandets innbyggere og ødelagt materiell for det som antas å være store verdier.

- Vi er veldig skuffet over det som skjedde i Marseille i går kveld. Vi fordømmer en slik oppførsel. Det er i hendene til styresmaktene å identifisere de det gjelder og ta seg av dem på en riktig måte. FA oppfordrer alle tilreisende supportere å oppføre seg på en respektfull måte og nyte kampen mot Russland, het det fra FA i går.

Haaland forteller på sin side at befolkningen i den idylliske havnebyen er bekymret.

- Jeg har pratet mye med de franske innbyggerne her nede. De er oppgitt over hele situasjonen. Det virker som flesteparten av engelskmennene er ute etter å lage bråk.

STORE OPPTØYER: Engelske bråkmakere herjer gatene i Marseille. Foto: Scanpix
STORE OPPTØYER: Engelske bråkmakere herjer gatene i Marseille. Foto: Scanpix Vis mer

- Det er ekstremt

Etter hvert som situasjonen forverret seg i går måtte Haaland og vennegjengen med gutter fra Stavanger og Trondheim komme seg i sikkerhet.

- Det er ekstremt for oss nordmenn å komme ned hit og se hvordan den engelske supporterkulturen er. De ble også bare flere og flere utover dagen. Etter hvert startet de å kaste glassflasker mot bygninger og så mot politiet, forteller Haaland.

Politets innsats har økt i styrke de siste timene. I ettermiddag har det brutt ut nye sammenstøt i Marseille - og etter rapporter i engelsk presse skal det dreie seg om slagsmål mellom fans av England og Russland som spiller kamp klokken 21.00 norsk tid. Videoer som sirkulerer på sosiale medier viser grusomme bilder av mennesker som ligger livløse i gatene.

NYE SAMMENSTØT: Engelske og russiske supportere har barket sammen lørdag ettermiddag. Bilder fra Marseille viser livløse mennesker liggende i gatene. Foto: Scanpix
NYE SAMMENSTØT: Engelske og russiske supportere har barket sammen lørdag ettermiddag. Bilder fra Marseille viser livløse mennesker liggende i gatene. Foto: Scanpix Vis mer

Det er tidligere rapportert om et tosifret antall arrestasjoner, og det er grunn til å frykte mer bråk rundt den ærverdige stadionen Stade Vélodrome.

Den anspente situasjonen gjør vennegjengen fra Norge betenkt.

- Vi er veldig spente på å se i kveld hva som skjer. Det er jo så ufattelig mange engelskmenn her nede - og nå kommer russerne i tillegg. Du merker at det begynner å bli intenst. Det kan bli ville tilstander, sier Haaland og legger til:

BRUKTE TÅREGASS: Fransk politi tar i bruk sterke midler mot engelskmennene. Foto: Scanpix
BRUKTE TÅREGASS: Fransk politi tar i bruk sterke midler mot engelskmennene. Foto: Scanpix Vis mer

- Dette er noe annet enn å gå på en norsk tippeligakamp, for å si det sånn.