- Nordmenn kan spille i Sør-Europa også

Norske spillere i bare én av fem toppligaer.

Direkte klokka 19.30: Montenegro - Norge

PODGORICA (Dagbladet.no): Målet til Norges Fotballforbund er at det skal være ti etablerte norske førstelagsspillere i de fem største seriene i Europa.

Der er vi ikke nå.

Det er en del norske proffer i Premier League, men ingen i La Liga i Spania, Serie A i Italia, Ligue 1 i Frankrike eller Bundesliga i Tyskland.

For NFF er det ikke så viktig å ha spillere i alle landene. Det viktigste er at det er nok norske toppspillere i Europa.

Tette bånd

Åge Hareide har tatt med seg 18 spillere til Montenegro. For første gang har han bare med seg spillere fra Tippeligaen og Premier League, og ikke noen fra skandinaviske naboland eller andre europeiske serier.

Norge har tradisjonelt sett hatt flere spillere i England enn i de andre europeiske toppnasjonene.

LEDERSTJERNER: John Care, Morten Gamst Pedersen, John Arne Riise og Brede Hangeland er ifølge Dagbladets papirutgave Norges fire beste fotballspillere. Alle har tilhold i engelsk toppdivisjon. Fotomontasje: AP/AFP/Scanpix
LEDERSTJERNER: John Care, Morten Gamst Pedersen, John Arne Riise og Brede Hangeland er ifølge Dagbladets papirutgave Norges fire beste fotballspillere. Alle har tilhold i engelsk toppdivisjon. Fotomontasje: AP/AFP/Scanpix Vis mer

- Jeg tror det handler mye om tradisjoner og kultur. Engelskmennene har stolt på skandinaviske spillere. Italia har hentet en del spillere fra Sverige, og det handler også om tradisjoner. Våre spillere har oftere havnet i England, eller andre vesteuropeiske land som Tyskland og Nederland, sier Hareide til Dagbladet.no.

Han har selv spilt i England, i Manchester City og Norwich, og kjenner den engelske fotballen godt. Også de landslagsgutta Dagbladet.no har snakket med trekker fram de anglofile tradisjonene i Norge som hovedårsaken til at de fleste toppspillerne våre ender i Premier League.

- Liker mentaliteten

- Det kan jo henge litt sammen med at norske spillere er kjent for god fysikk, stor lojalitet og løpsstyrke - og dette er ting som blir verdsatt høyt i England, sier Liverpools John Arne Riise.

- Samtidig har mange nordmenn store følelser for engelsk fotball og de vil helst spille der, selv om de kanskje også får tilbud fra andre ligaer.

Han har spilte tidligere i Monaco, men har nå rundet hele 340 kamper for rødtrøyene fra Beatles-byen.

Erik Hagen kom til Wigan i vinter, men har ennå ikke klart å spille seg inn på laget. Han er likevel veldig fornøyd med at han pakket kofferten og reiste fra Russland.

- Jeg tror veldig mye handler om mentaliteten vår. 100 prosent innsats passer veldig bra inn i England, mens de spiller en litt annen type forball sør i Europa, sier Panzer.

- Nordmenn kan spille i Sør-Europa også

Steffen Iversen har spilt i både Tottenham og Wolverhampton.

- For de fleste av oss har det vært et naturlig mål å spille i Premier League, for vi er vokst opp med engelsk fotball. Det er mest attraktivt å spille der, sier Ivers.

- Passer i sør også

I øyeblikket er NFF et stykke unna målet om ti etablerte spillere i de største ligaene. Erik Hagen spiller ikke i Wigan, Erik Nevland sliter også med lite spilletid i Fulham og Daniel Braaten er langt unna førsteelleveren til Bolton. I tillegg er det en rekke unggutter i engelske eliteserieklubber.

Bare John Carew, John Arne Riise, Morten Gamst Pedersen og Brede Hangeland innfrir definisjonen i NFFs målsetting.

Åge Hareide ser ikke på det som noe problem at alle nordmennene i toppligaene er i Premier League, og at vi ikke har noen i Sør-Europa eller Tyskland.

- Det viktigste er at de spiller på høyest mulig nivå, og Premier League er nettopp det. Dessuten er ligaen blitt veldig internasjonal de siste åra, sier landslagssjefen.

Riise tror ikke andre europeiske toppligaer er skeptiske til norske spillere.

- Nei, jeg ser ingen grunn til at de skal være det, for det er ikke sånn at nordmenn ikke passer inn i Sør-Europa.

Panzer mener heller ikke at det norske landslaget savner å ha noen spillere i de søreuropeiske ligaene.

- Det hjelper ikke ha fantastiske ballspillere hvis vi spiller en helt annen type fotball enn de gjør der nede.

SAVNER IKKE «SØR-EUROPEERE»: Erik Hagen mener landslaget spiller på en måte som gjør at man ikke savner innslag med tilholdssted i sør-europeiske ligaer.
TRADISJONER OG KULTUR:: Landslagssjef Åge Hareide trekker frem tradisjon og kultur som årsaker til at norske toppspillere søker mot engelsk fotball. 18-mannstroppen til kampen mot Montenegro inneholder utelukkende spillere fra Premier League og Tippeligaen.
NATURLIG MÅL OM PREMIER LEAGUE: Steffen Iversen tror at Premier League er mest attraktiv for norske fotballspillere fordi vi er vokst opp med engelsk fotball. Iversen har selv mange år bak seg i England. Her fra tiden i Wolverhampton.