- Nordmennene er redde

Et bilde av Aleksandr Bolsjunov hos det norske langrennslandslaget har skapt drøssevis med reaksjoner i Russland.

BRUKES SOM MOTIVASJON: Et bilde av Aleksandr Bolsjunov brukes til å motivere det norske herrelandslaget. Foto: Reuters/NTB
BRUKES SOM MOTIVASJON: Et bilde av Aleksandr Bolsjunov brukes til å motivere det norske herrelandslaget. Foto: Reuters/NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Den norske landslagstreneren Eirik Myhr Nossum ønsker ikke at hans utøvere skal hvile på laurbærene når de russiske utøverne, og da spesielt Aleksandr Bolsjunov, ikke er med neste sesong.

Han hang derfor opp et bilde av den russiske langrennsstjerna på veggen for å motivere de norske gutta.

- Han har vært verdens beste løper de siste åra, det er han som skal slås. Det ligger mye motivasjon i det, uttalte Nossum til TV 2 forrige uke.

Det har ikke gått upåaktet hen i Russland. Det russiske sportsnettstedet Sport Express har skrevet hele sju saker om saken, med reaksjoner fra flere kjente russiske personer.

VEKKER OPPSIKT: Landslagssjefs Nossums påfunn vekker oppsikt i Russland. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
VEKKER OPPSIKT: Landslagssjefs Nossums påfunn vekker oppsikt i Russland. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

- En anerkjennelse

Tidligere olympisk mester i skiskyting Aleksandr Tikhonov er ikke i tvil om hva han mener.

- Det viser at nordmenn er redde! Og mest sannsynlig gikk det endelig opp for dem at vi trenger å bli respektert og hedret på ekte. Bolsjunov er en stor idrettsutøver som trenger å bli respektert, sier Tikhonov til Sport Express.

REAGERER: Tidligere olympisk mester Aleksandr Tikhonov. Her avbildet i 2009, da var han visepresident i det internasjonale skiskytterforbundet. Foto: AP/NTB
REAGERER: Tidligere olympisk mester Aleksandr Tikhonov. Her avbildet i 2009, da var han visepresident i det internasjonale skiskytterforbundet. Foto: AP/NTB Vis mer

Stedfortreder for den russiske statsdumaen Dmitrij Svisjtsjev mener det er en anerkjennelse av russisk autoritet.

- Noen henger ikoner foran seg, noen presidenten, noen deres slektninger og venner, og nordmennene Bolsjunov. Dette er en anerkjennelse av autoriteten til det russiske skiforbundet og Bolsjunov selv, sier Svisjtsjev til Sport-Express og fortsatte:

- Han er en stor idrettsutøver som har vunnet mange vakre og mektige seire. Vi er sikre på at mange flere av våre skiløpere vil vise resultater som vil opprøre og motivere våre kolleger fra Norge og andre land.

PROPAGANDASHOW: TV-profilen sjokkerer på Putins propagandashow i Moskva. Reporter: Emma Dalen. Vis mer

- Han bør delta

Den kontroversielle TV-profilen Dmitrij Guberniev kommer på sin side med et oppsiktsvekkende forslag:

Han mener det norske skiforbundet bør skrive et brev til det internasjonale skiforbundet og be om at Bolsjunov får lov til å delta. For hva er poenget med å ha et motiverende bilde dersom Bolsjunov uansett ikke skal delta, spør Guberniev:

- Hva er vitsen med å bare se på Bolsjunovs portrett? Kanskje føler de sikkert en slags seksuell tiltrekning, jeg vet ikke. Hvis han er en motiverende fra et idrettsperspektiv, bør han også delta med dem.

Knusende ro

Landslagssjef for de russiske herrene tar det hele med litt mer ro, og tror ikke det kommer til å gi de norske gutta særlig stor effekt.

- Hvis de prøver å motivere seg selv på denne måten, la dem gjøre det. Selv om den samme Klebo sa at han ikke trengte noen motivator. Dette er alle forskjellige psykologiske teknikker. Jeg tror ikke det hjelper. Hos voksne idrettsutøvere bør motivasjonen manifestere seg på en annen måte, sier Borodavko til Sport-Express.

IKKE TROA: Jurij Borodavko har ikke nevneverdig tro på at bildet av Bolsjunov skal gi en stor effekt. Foto: Torstein Bøe / NTB
IKKE TROA: Jurij Borodavko har ikke nevneverdig tro på at bildet av Bolsjunov skal gi en stor effekt. Foto: Torstein Bøe / NTB Vis mer

Han mener heller ikke at det er noe nytt påfunn og trekker paralleller til Petter Northug.

- Det er ikke noe unormalt med dette, en gang hang Northug et bilde av Legkov, sier Borodavko og tenker på bildet den norske langrennsstjerna hadde på speilet sitt i 2009.

Men nå tenker du kanskje: Hva sier sjefen selv, Jelena Välbe, om den «store nyheten»?

- Hengte nordmennene opp et portrett av Bolsjunov for motivasjon? La dem gjøre hva de vil, var konklusjonen til Välbe i et intervju med Championat.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer