Nordmennene får skylda

LIVERPOOL (Dagbladet): Liverpool- Manchester United 1- 3. I forrige uke fikk Rosenborg beskjed om at Liverpool ikke ønsket å investere i flere nordmenn. Mot United var det ikke så vanskelig å finne årsaken - verken på banen eller blant fansen.

Klubben som lenge var kjent for stabilitet og kontinuitet, oppviser for tida de merkeligste resultater. Og nordmennene er blant dem som sliter tyngst.

Man skal ikke bevege seg så mange timene rundt Anfield Road før man får inntrykk av at klubben har lokalbefolkningens støtte i å utvise en viss edruelighet i jakta på flere norske spillere.

15-åringen Patrick, som bor i Anfield Road, sier følgende til Dagbladet etter tapet for United:

- Nordmennene jobber og sliter, og yter alltid maksimalt. Men de hever ikke laget, slik de spiller for tida.

Trapper ned

Den mest Liverpool-aktuelle nordmannen den siste tida - Erik Hoftun - er for øvrig en spillertype klubben virkelig kunne hatt behov for. En ballsikker og konstruktiv midtstopper som kunne startet en del angrep på andre premisser enn Steve McManamans.

Dermed er vi inne på Liverpools største offensive problem - og mye av årsaken til at både Stig Inge Bjørnebye og Øyvind Leonhardsen sliter.

Bjørnebye var i fjor et av Premier Leagues beste angrepsvåpen. Fra flankeposisjonen på den fem manns brede midtbanen skrudde han inn en rekke målgivende perler. Nå har han en mer tradisjonell backrolle i en forsvarsfirer, og to viktige forhold har gjort den offensive biten langt vanskeligere.

  • Motstanderne er blitt mer oppmerksom på nordmannen etter den fine fjorårssesongen.
  • Veien fram til gunstige innleggsposisjoner blir både lengre og vanskeligere som tradisjonell venstreback.

I går ble Bjørnebye stort sett klemt inne av et godt organisert United de gangene han kom. Dermed forsvant mye av presisjonen i innleggene.

Bare trist

For nordmenn som har lært å sette pris på Øyvind Leonhardsens helhjerta og ustoppelige engasjement i banens lengderetning, var det bare trist å se ham i toppoppgjøret.

Like initiativrik som vanlig, men omgivelsene er ikke innstilt på å utnytte Leo fullt ut. Dermed måtte han ta med seg ballen noen meter, stoppe opp, se seg rundt - og slå en tre-meters støttepasning. Meningsløst.

Bjørn Tore Kvarmes største problem så du i forkant av Uniteds første scoring:

En lei tendens til å gjøre en eller to feil med ballen i relativt upressede situasjoner. I går skjedde det verst tenkelige. Det samme skjedde i lokaloppgjøret mot Everton. To like tabber i sesongens to mest prestisjefylte oppgjør.

Slikt blir dessverre husket lenger enn Kvarme fortjener.

Hovedskylda for Liverpools problemer skal manager Roy Evans ha. Han disponerer et mannskap som er altfor bra til å være så dårlig.

Hadde jeg bestemt i Liverpool, så hadde jeg ringt Nils Arne Eggen i dag, og fortalt ham om et ventende eldorado.