Ny dopingskandale i Kenya: Asbel Kiprop testet positivt for EPO

Nordstad Moen om dopingarbeidet i Kenya: - Ikke-eksisterende

Nok en gang er Kenya og landets manglende dopingarbeid i fokus. Kiprop hevder å ha blitt varslet om kontrollen, at han ble presset for penger og at prøvene ble tuklet med.

KRITISK: Sondre Nordstad Moen trener i Kenya og beskriver anti-dopingarbeidet i landet som ikke-eksisterende. Han blir selv testet hyppig. Foto: NTB scanpix / Junge, Heiko
KRITISK: Sondre Nordstad Moen trener i Kenya og beskriver anti-dopingarbeidet i landet som ikke-eksisterende. Han blir selv testet hyppig. Foto: NTB scanpix / Junge, Heiko Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): Dopingarbeidet i Kenya er igjen i søkelyset. Tidligere denne uka ble OL-mester og tre ganger VM-vinner Asbel Kiprop tatt for bruk av EPO, men 1500-meterløperens sak er langt fra unik.

I et land som har fostret flere av verdenshistoriens største langdistanseløpere, er Kiprop bare toppen av isberget.

De siste fem åra har over 50 kenyanske friidrettsutøvere, hvorav en majoritet driver med løping, blitt tatt for doping. Og selv dette enorme omfanget viser trolig bare en del av den fulle og hele sannheten om dopingkulturen i landet.

- Det er en skam for sporten, og spesielt for oss. Det er en vanære overfor andre utøvere når noen blir tatt for å bruke prestasjonsfremmende stoffer, sa Kiprop til BBC etter at flere av landsmennene hadde blitt tatt i 2015.

Nå er han selv blitt en av dem.

- Ofrer alt

Det er en av sportsverdens mest unike steder. Landsbyen Iten har i en årrekke fungert som oppholdssted for høydetrening, og er stedet hvor kenyanerne drar for å bli best. Tusenvis av utøvere har vært innom treningsstedet, og har etter hvert bidratt til å etablere Kenya som den dominerende nasjonen innen langdistanseløping.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer