Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Ny dopingskandale i Kenya: Asbel Kiprop testet positivt for EPO

Nordstad Moen om dopingarbeidet i Kenya: - Ikke-eksisterende

Nok en gang er Kenya og landets manglende dopingarbeid i fokus. Kiprop hevder å ha blitt varslet om kontrollen, at han ble presset for penger og at prøvene ble tuklet med.

KRITISK: Sondre Nordstad Moen trener i Kenya og beskriver anti-dopingarbeidet i landet som ikke-eksisterende. Han blir selv testet hyppig. Foto: NTB scanpix / Junge, Heiko
KRITISK: Sondre Nordstad Moen trener i Kenya og beskriver anti-dopingarbeidet i landet som ikke-eksisterende. Han blir selv testet hyppig. Foto: NTB scanpix / Junge, Heiko Vis mer

(Dagbladet): Dopingarbeidet i Kenya er igjen i søkelyset. Tidligere denne uka ble OL-mester og tre ganger VM-vinner Asbel Kiprop tatt for bruk av EPO, men 1500-meterløperens sak er langt fra unik.

I et land som har fostret flere av verdenshistoriens største langdistanseløpere, er Kiprop bare toppen av isberget.

De siste fem åra har over 50 kenyanske friidrettsutøvere, hvorav en majoritet driver med løping, blitt tatt for doping. Og selv dette enorme omfanget viser trolig bare en del av den fulle og hele sannheten om dopingkulturen i landet.

- Det er en skam for sporten, og spesielt for oss. Det er en vanære overfor andre utøvere når noen blir tatt for å bruke prestasjonsfremmende stoffer, sa Kiprop til BBC etter at flere av landsmennene hadde blitt tatt i 2015.

Nå er han selv blitt en av dem.

- Ofrer alt

Det er en av sportsverdens mest unike steder. Landsbyen Iten har i en årrekke fungert som oppholdssted for høydetrening, og er stedet hvor kenyanerne drar for å bli best. Tusenvis av utøvere har vært innom treningsstedet, og har etter hvert bidratt til å etablere Kenya som den dominerende nasjonen innen langdistanseløping.

Midt blant alle de hardtsatsende kenyanerne, befinner norske Sondre Nordstad Moen seg. Han har Iten som oppholdssted store deler av året, og har kommet tett på treningskulturen i landet.

Dagbladet snakket med ham noen timer før de første rapportene om Kiprop kom ut, og nordmannen hadde dette å si om hvordan han oppfatter antidopingarbeidet i landet.

- Det har vært nærmest ikke-eksisterende fram til de siste åra. Når man vet hvor mye penger det er å hente ved å vinne store løp, og hvor korrupt det er i det landet, kan man jo forestille seg resten. Mange løpere kommer fra kummerlige kår, og mange er villig til å ofre alt for å nå toppen. Det er politikk og penger som styrer idretten nå mer enn noen gang tidligere, mener Nordstad Moen om forholdene i det afrikanske landet.

Selv er han under strengere og grundigere dopingkontroll.

- Jeg blir testet stadig vekk, sier Nordstad Moen, som får besøk av Antidoping Norge flere ganger i året.

- Helt unikt

Han kom for alvor på det norske folks radar da han sprang tidenes raskeste maraton av en ikke-afrikaner i desember i fjor.

I et Friidretts-Norge som bobler over av unge, spennende og fremadstormende utøvere, har 27-åringen stått fram som det store langdistansehåpet.

Han sier det er vanskelig å springe over 200 kilometer i uka gjennom vinteren i Norge, uten å tilbringe store deler av dagen på tredemølla, og har derfor valgt å ha Iten, Kenya som treningsarena.

- Derfor oppsøker jeg gode treningsmiljøer, og her i Kenya er det ufattelig mange som satser 100 prosent. Du kan dra til de andre gode plassene og trene i høyden, men motivasjonen er annerledes her. Her er det mange som satser på alt fra 10 000 meter til maraton, og jeg kan veksle mellom å trene med forskjellige typer løpere. Det er helt unikt, mener Nordstad Moen.

Han dro til Kenya tidligere denne uka og skal være der fram mot Bislett Games 7. juni.

Ble varslet før kontrollen

Saken rundt Asbel Kiprop er i ferd med å utvikle seg til en farse. Etter at også B-prøven ga positivt utslag på EPO, har utøverne gått i forsvarsposisjon, og hevder at prøvene må ha blitt tuklet med.

Meldinger, som blant annet den tyske journalisten Hajo Seppelt har fått tak i, skal angivelige vise at Kiprop ble varslet av dopingjegerne dagen før. Seinere skal han ha blitt presset for penger av de samme kontrollørene.

Kiprop virker imidlertid ikke å bli trodd, og flere andre utøvere raser mot kenyaneren på sosiale medier.

Ross Murray sprang mot Kiprop i OL 2012, men kom seg aldri til finalen.

Kiprop hevder sin uskyld og vil fortsette å kjempe for å bli renvasket.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media