<strong>BORTE BEST:</strong>  Håvard Nordtveit er klar for å kopiere matchvinner-prestasjonen i Aserbajdsjan. Foto: Hans Arne Vedlog
BORTE BEST: Håvard Nordtveit er klar for å kopiere matchvinner-prestasjonen i Aserbajdsjan. Foto: Hans Arne Vedlog Vis mer

Nordtveit er ikke som alle andre fotballspillere: Trives best på bortebane

Maner fram Baku-minner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet:) Et par timer før avspark da Norge møtte Aserbajdsjan i november 2014, publiserte Dagbladet en sak som hadde overskriften:

- Jeg er best på bortebane.

Artikkelen handlet om Norges og Borussia Mönchengladbachs Håvard Nordtveit, som snakket om sin sære historikk som reisende fotballspiller.

- Ja, jeg tror at jeg har spilt mine beste kamper for klubblaget på bortebane. Det er det ikke noen tvil om, sa Nordtveit.

Nordtveits beste borte-opplevelser

1. 25. mai 2011: Bochum-Borussia Mönchengladbach 1-1
- Kvalifiseringskamp. Da hadde jeg vært et halvt år i klubben. Laget sto med ti poeng på 16 kamper da jeg kom dit - det er helt sykt. Vi lå på klar sisteplass, med sju poeng opp til trygg grunn. Så klarte vi å kapre kvalikplass. Vi spilte mot Bochum, ledet 1-0 fra første møte på hjemmebane, og etter 27 minutter eller noe sånt scoret jeg selvmål. I årets viktigste kamp. Likevel er jeg med på å spille fram til 1-1-målet Marco Reus scorer i det 72. minutt, slik at vi berger plassen.

2. 2. oktober 2014: FC Zürich-Borussia Mönchengladbach 1-1
- Europa League-kamp. Jeg scoret 1-1-målet.

3. 16. november 2014: Aserbajdsjan-Norge 0-1
- Ble matchvinner, det er ikke ofte. Jeg får litt flashback før den kampen her i Bulgaria nå.

4. 25. november 2011: Köln-Borussia Mönchengladbach 0-3
- Det er det største derbyet vi kan spille, ett av de største i Bundesliga. Da var Ståle Solbakken trener i Köln. Jeg har aldri tapt mot dem.

- Det er noe spesielt når du spiller på bortebane: Du er litt mer avslappet. Jeg kan ikke forklare det, det kan ha med omgivelsene å gjøre. Når du er hjemme i Norge, ser du avisene ligge overalt, men det gjør du ikke i Aserbajdsjan. Det kan absolutt være en fordel for oss, sa han.

Får flashback nå Spådommen gikk troll i ord. For Norge vant kampen i Baku 1-0. Matchvinner og banens bestemann: Håvard Nordtveit.

- Ofte når du kommer på bortebane er det de andre som har litt press på seg. Sånn som nå - det er mest press på Bulgaria, for det er de som må vinne for å henge med. Det gir flashback til Aserbajdsjan, sier Nordtveit nå.

- Det blir en hard kamp, og de mulighetene du får må du sette. Det var det jeg klarte på den cornervarianten som havnet på panna mi i Aserbajdsjan. En utrolig god følelse å bli matchvinner, det er ikke ofte jeg blir det, men jeg hadde ikke sagt nei til det her heller.

Nordtveit hevder han blir overrasket om det kommer mer enn 6000 til torsdagens kamp. Alle de tomme setene gjenspeiler ikke skjebnekampens betydning:

<strong>BAKU-HELTEN:</strong> Her har Håvard Nordtveit (t.v.) akkurat stanget inn kampens eneste mål mot Aserbajdsjan i Baku. Foto: Cornelius Poppe / NTB Scanpix
BAKU-HELTEN: Her har Håvard Nordtveit (t.v.) akkurat stanget inn kampens eneste mål mot Aserbajdsjan i Baku. Foto: Cornelius Poppe / NTB Scanpix Vis mer

- Det er ikke noe hokus-pokus: Det er en veldig viktig kamp. Vi har spilt oss i den situasjonen selv, for hadde vi tatt tre poeng sist mot Aserbajdsjan, så hadde det vært mye enklere. Da kunne vi klart oss med ett poeng. Men nå er det sånn at de må fram på banen, det kan føre til at vi får mer plass framover, og kan vente på kontringen. Vi skal selvsagt prøve på offensivt spill også, men vi må være kyniske, sier Nordtveit, som har vært brukt både som midtstopper og defensiv midtbane på landslaget i denne kvalifiseringen.

Midtbane-satsing Framover får vi se ham mest i sistnevnte rolle. Delvis fordi klubbtreneren har bestemt seg, og delvis fordi Even Hovland har spilt seg opp til å bli Vegard Forrens stoppermakker for Norge.

- Den avklaringen har jeg fått for lenge siden. Det er defensiv midtbane jeg blir satset på i Mönchengladbach, og det er der jeg har vært brukt på treningene de siste dagene med landslaget også, sier Nordtveit.

• Bulgaria-Norge har avspark 20.45 i kveld, og vises på TV Norge.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer