OPPGITT: Håvard Nordtveit har lite til overs for måten de bulgarske spillerne oppførte seg på i Sofia.
Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
OPPGITT: Håvard Nordtveit har lite til overs for måten de bulgarske spillerne oppførte seg på i Sofia. Foto: Heiko Junge / NTB scanpixVis mer

Norge - Slovenia: Kl. 18 lørdag

Nordtveit langer ut: - Skittent og komisk

Provosert av at han ikke får spille landskampen mot Slovenia lørdag. Mener karantenen skyldes «skitne og komiske triks» da Norge møtte Bulgaria i september.

  • Norge - Slovenia, kl. 18 lørdag

ULLEVAAL (Dagbladet): Hoffenheim-spiller Håvard Nordtveit (28) fikk sitt andre gule kort etter 88 minutter mot Bulgaria 9. september.

Bulgarias Ivan Goranov gikk i bakken og signaliserte at Nordtveit traff ham i ansiktet med knottene. TV-reprisen viser juks og bedrag, og at den norske midtstopperen knapt var borti ham. Men dommeren lot seg lure.

Rødt kort betyr at Nordtveit ikke får spille mot Slovenia på Ullevaal lørdag klokka 18.00. Sammen med skader hos Kristoffer Ajer og Birger Meling betyr dette store forandringer i forsvarsrekka.

MARSJORDRE: Håvard Nordtveit fikk se det røde kortet mot Bulgaria i Sofia. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
MARSJORDRE: Håvard Nordtveit fikk se det røde kortet mot Bulgaria i Sofia. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer

Noen snakker om krise. Andre snakker om at Lagerbäcks system vil fange opp utskiftningene. Nordtveit snakker om at han er provosert.

Revansjelysten

Norge møter Bulgaria igjen hjemme allerede førstkommende tirsdag. Da vil Nordtveit være spilleklar igjen. Og allerede nå signaliserer han stor revansjelyst.

De norske spillerne har sett klipp fra Bulgaria-kampen denne uka. Situasjonen med Nordtveit er ikke den eneste. På stillingen 1-0, som også ble sluttresultatet, slenger de bulgarske spillerne seg ned flere ganger. Hensikten er å hale ut tida.

Om situasjonen som førte til det røde kortet sier Nordtveit:

- Du blir mer provosert når du ser det igjen. Når det ble som det ble, kunne jeg bare truffet ham enda hardere, raser han.

- I ettertid er det bare komisk å se de skitne triksene deres på banen. Men de vant, og fikk med seg tre poeng. Det er bittert å tenke på.

Tapet i Sofia betyr at Norge har kommet på defensiven i Nations League. Bulgaria leder gruppa og har seks poeng. Deretter følger Norge og Kypros med tre poeng, mens Slovenia har null.

Derfor snakker ingen av de norske aktørene om annet enn seks poeng i de to neste kampene. Vinneren av gruppa får muligheten til å delta i playoff om EM-sluttspill i 2020. Den ordinære kvalifiseringen spilles neste år.

TELLER NED: Håvard Nordtveit og Norge trener i disse dager på Ullevaal stadion. Foto: Jon Olav Nesvold / Bildbyrån
TELLER NED: Håvard Nordtveit og Norge trener i disse dager på Ullevaal stadion. Foto: Jon Olav Nesvold / Bildbyrån Vis mer

Nordtveit mener Bulgaria-kampen var en nyttig påminnelse om at Norge ikke kan stå med lua i hånda og ta imot «dritt» fra motstanderne.

- Hadde vi hatt det i blodet, ville vi vært eklere å spille mot vi også. Det er kanskje noe vi skal strekke oss etter: Å bli mer kyniske. Vi må få motspillerne til å bli mer frustrerte når de møter oss.

Ble stresset

Nordtveit fortsetter:

- Det eneste Bulgaria var gode på var å provosere. De dro ut tida, og det gjorde oss stresset. Vi burde hatt is i magen og konsentrert oss om våre ting. Men underveis i kampen ble det opphetet.

Joshua King var også offer for bulgarsk skuespill:

- Jeg tenker at de er noen tullinger, sier spissen.

Til Bulgaria-kampen tirsdag er det viktig at Norge kommer med tre ferske poeng i kofferten. Men selv om Slovenia ligger sist i gruppa, er det ingen kasteball. Både trener Lars Lagerbäck og assistent Per Joar Hansen mener laget har fått dårlig betalt. Faren er at dette går utover Norge, som kan komme til å møte elleve slovenske villdyr lørdag.

Svekket

Nordtveit blir tvunget til å se kampen fra tribunen, før han melder seg klar igjen mot Bulgaria. Even Hovland, Vegard Forren og Sigurd Rosted er aktuelle på midtstopperplass i Slovenia-kampen.

- At tre av fire i forsvarsrekka er ute tror jeg svekker Norge, sier TV 2-ekspert Jesper Mathisen.

- Men laget kommer til å bli reddet av systemet og tydeligheten til Lagerbäck. Det er ingen tvil om hvordan du skal opptre som stopper eller back. Nå har laget en hel uke til å drille en ny forsvarsrekke. Jeg tror det går fint. Erstatterne har vært med på dette før. Problemet blir ikke defensivt. Utfordringen mot Slovenia og Bulgaria blir å skape noe offensivt, mener Mathisen.