Nordtveit sa nei til ny kontrakt i Arsenal

Tålmodigheten tok slutt for 20-åringen.

BLE SPÅDD EN STOR ARSENAL-KARRIERE: Arsene Wenger dro personlig til Haugesund for å overbevise Håvard Nordtveit om å komme til Arsenal, og han fikk viljen sin. Men etter tre og et halvt år uten førstelagskamper valgte nordmannen selv å stikke fra Emirates - for karrierens skyld. Foto:  Keith Hammett/Dagbladet
BLE SPÅDD EN STOR ARSENAL-KARRIERE: Arsene Wenger dro personlig til Haugesund for å overbevise Håvard Nordtveit om å komme til Arsenal, og han fikk viljen sin. Men etter tre og et halvt år uten førstelagskamper valgte nordmannen selv å stikke fra Emirates - for karrierens skyld. Foto: Keith Hammett/DagbladetVis mer

(Dagbladet): Denne uka skrev Håvard Nordtveit (20) under for Bundesliga-klubben Borussia Mönchengladbach, etter tre og et halvt år i Arsenal.

Nordmannen fikk ikke en eneste A-lagskamp i løpet av tida på Emirates, men Arsenal forsøkte likevel å gi ham ny kontrakt. Nordtveit lot seg ikke friste.

- Han fikk tilbud om ny kontrakt i Arsenal, og har hatt det ganske lenge nå. Vi har vært i dialog med dem i et års tid om forlengelse av kontrakten. Men det handlet ikke om penger for Håvard. Karrieren hans var langt viktigere, sier agent Jim Solbakken til Dagbladet.

- Trente ikke en gang med førstelaget
Arsenal-bloggen younggunsblog.co.uk skriver at det dreide seg om en ny treårskontrakt, hvor direktør Ivan Gazidis har ledet forhandlingene fra klubbens side.

Nordtveit startet flere av treningskampene for A-laget i sommer og gjorde sakene sine bra. Like før sesongstart uttalte han følgende til VG:

- Jeg har aldri vært nærmere enn nå.

Men da alvoret tok til havnet 20-åringen langt bak i køen igjen - og nå var han ikke villig til å vente lenger. Arsene Wenger uttalte seg om Nordtveit på fredagens pressekonferanse.

- Han trente ikke en gang med førstelaget. Vi lot ham få gå, han er en god spiller, var noe av det franskmannen sa, ifølge Daily Mirror-journalist John Cross' Twitter-profil.

Agent Solbakken forklarer Nordtveits exit slik:

- Valget skjedde på et sportslig grunnlag, og er en konsekvens av det han har opplevd gjennom tre og et halvt år. Det hadde vært veldig enkelt å bli værende i Arsenal for å kjempe ett eller to år til,men han skal videre i karrieren og trenger matching på høyeste nivå. Det fikk han da han spilte i Bundesliga (på utlån i Nürnberg, journ.anm), der han var med i 23 kamper. Han vet hva han går til, han snakker språket, og Bundesliga er vel også den sikreste ligaen å gå til.

Ringte Nordtveit daglig
Nordtveit ble gjort til reservelagskaptein i Arsenal da han kom, men siden er det blitt utlån til spanske Salamanca, Lillestrøm og Nürnberg.

Under tiden i Lillestrøm var Arsenal i nesten daglig kontakt med Nordtveit - noe som er en grei indikasjon på at de hadde høye forhåpninger til ham.

Sjefsspeider Steve Rowley var stadig på telefonen for å sjekke hvordan alt sto til.

- Rowley er veldig ivrig, og ringer meg nesten hver eneste dag. Han lurer stort sett på hvordan det går og om jeg har det bra i Lillestrøm, sa Nordtveit til Dagbladet.

Arsene Wenger anstrengte seg også stort for å signere Nordtveit i 2007, og dro personlig til Haugesund for å overbevise unggutten om å velge Arsenal.

Da overgangen gikk i orden omtalte han Nordtveit slik på klubbens hjemmeside:

- Jeg har sjelden sett en så moden spiller på hans alder. Det jeg liker med ham er intelligensen hans og hans mentale styrke. Han er veldig moden. Faktisk har jeg sjelden sett en så moden spiller i hans alder.

Nåværende toppfotballsjef Nils Johan Semb var ikke mindre begeistret:

HADDE SJELDEN SETT MER MODEN UNGGUTT: Arsene Wenger sparte ikke på skrytet da Nordtveit ankom klubben. Men i høst fikk ikke Nordtveit en gang trene med førstelaget.  Foto:  Keith Hammett/Dagbladet
HADDE SJELDEN SETT MER MODEN UNGGUTT: Arsene Wenger sparte ikke på skrytet da Nordtveit ankom klubben. Men i høst fikk ikke Nordtveit en gang trene med førstelaget. Foto: Keith Hammett/Dagbladet Vis mer

- Den beste og mest modne stopperen jeg har sett i hans årsklasse i Europa. Og da sammenligner jeg Håvard med de beste midtstopperne til flere toppnasjoner.

- Et modent valg
Der og da var det ikke lett å forutse at Nordtveit tre og et halvt år senere skulle forlate Arsenal, uten en eneste A-lagskamp.

- Hvordan har han opplevd det å aldri få slippe til?

- Han har gjort et modent valg med å dra nå. Håvard vet at karrieren er det viktigste, og har gjort et riktig valg. Han hadde ganske mange andre valgmuligheter også i flere land, svarer Solbakken, uten å utdype ytterligere.

- Hvorfor falt valget på Mönchengladbach?

- Det er en svær klubb hvor han får spilletid i en stor liga.

- Men de risikerer nedrykk?

- Vi må ha lengre perspektiv enn seks måneder. Det kan hende at de ligger mye høyere oppe når sesongen er ferdig.

- Er han tiltenkt en rolle som midtstopper, høyreback eller defensiv midtbane?

- Jeg vet hvilken rolle han er tiltenkt, men det får du nesten spørre dem om, sier Solbakken.

- Kjempesynd
Lederen for gunners.no, Bjørn Furuheim, synes det er trist at Nordtveit aldri lyktes i Arsenal.

- Vi synes det er kjempesynd. Han skulle fått førstelagsdebuten i ligacupen mot Newcastle i 2007, men ble skadet like før. Og det er vel skader som har ødelagt mye for ham, det er det jeg har fått høre fra folk jeg har snakket med. Både jeg og flere trodde han kom til å få flere sjanser, for han fikk tidlig en veldig status i Arsenal, sier Furuheim til Dagbladet.

- Og han spilte flere treningskamper i sommer?

- Ja, på høyrebacken. Jeg syntes han greide seg veldig bra, men plutselig var han helt ute av det igjen. Det er innmari synd. Han er så god at han ikke vil ta til takke med bare reservelagsfotball i Arsenal, det fortjener han ikke. Det hadde vært utrolig ålreit hvis han hadde lyktes denne sesongen og fått spille litt i ligacupen. Det er veldig mange som har skrytt av ham, på nettsider som dekker reservelaget har han fått god omtale, sier han.

MANGE LÅNEOPPHOLD: Nordtveit har vært utlånt til både Salamanca, Lillestrøm og Nürnberg. Her i aksjon mot Viking. 
Foto: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIX
MANGE LÅNEOPPHOLD: Nordtveit har vært utlånt til både Salamanca, Lillestrøm og Nürnberg. Her i aksjon mot Viking. Foto: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIX Vis mer