Nordtveits allsidighet skaper problemer: - Neste gang blir jeg spiss

Forsvarsbautaen har spissgener.

ALLSIDIG: Håvard Nordtveit kan bekle de fleste roller. Det har gitt ham et luksusproblem. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
ALLSIDIG: Håvard Nordtveit kan bekle de fleste roller. Det har gitt ham et luksusproblem. Foto: Bjørn Langsem / DagbladetVis mer

Norge - Ungarn, på TVNorge klokka 20.45

LILLESTRØM (Dagbladet): Håvard Nordtveit har en styrke som også har blitt en slags svakhet. Han har gitt treneren et luksusproblem som kan være negativt for hans utvikling.

For hvilken posisjon spiller egentlig 25-åringen i? Er han midtstopper eller sentral midtbanespiller? Akkurat nå er han ingen av delene. I det siste har Nordtveit vært Borussia Mönchengladbachs høyreback.

- Jeg har gjort det bra både som høyreback og i de andre posisjonene. Det gir treneren en utfordring i hvor han skal plassere meg, og dermed blir jeg flyttet rundt i ulike posisjoner, forteller Tyskland-proffen til Dagbladet.

- Er det ikke bedre for utviklingen din å dyrke én rolle?

- Jo, det er jo det. Det ideelle ville vært å spille fast i én bestemt posisjon, men jeg sier jo ikke nei når treneren spør om jeg vil spille for eksempel høyreback, sier Nordtveit.

Allsidigheten skaper utfordringer i treningshverdagen. På landslaget er han aktuell som både midtstopper og på midtbanen.

- Jeg har vekslet mellom de posisjonene på trening, men jeg vet ikke hvor jeg er mest aktuell, sier han.

Spissgener Nå vurderer han å gjøre som sin storebror Vegard og bli spiss.

- Han herjer jo som spiss for Vats i 5. divisjon, så jeg har jo spissgener. Kanskje jeg skal prøve meg som spiss neste gang. Hengende spiss, sier Nordtveit og ler.

Situasjonen på landslaget er imidlertid ikke like mye å le av. Selv om han er en nøkkelspiller for den tyske toppklubben Borussia Mönchengladbach og på papiret skal være en av Norges aller beste spillere, har han havnet utenfor Høgmos førsteellever i høst.

Paradokset I stedet har Molde-stopper Vegard Forren og Even Hovland, som har slitt med spilletid for Nürnberg i 2. Bundesliga, utgjort Norges stopperpar.

Det kan synes paradoksalt all den tid Nordtveit spiller fast på nivået over der hvor Hovland er benket.

- Situasjonen har endret seg litt for Even i Nürnberg, men det snur fort i fotball. Jeg har også vært på benken i perioder. Even har spilt bra på landslaget i høst, så jeg tviler på at Høgmo gjør noen forandringer i midtforsvaret, sier Nordtveit.

- Men er det ikke litt rart når du på papiret skal være en bedre spiller?

- Nei, det synes jeg ikke. Even har gjort det bra på landslaget og forsvart plassen på laget. Men jeg skal kjempe det jeg kan for å få spille, enten det er som midtstopper, høyreback, midtbane eller spiss, forteller 25-åringen.

Tror Hovland får fortsette Nordtveit er også et slags offer for den gode kjemien mellom Forren og Hovland, som spilte sammen i Molde og som sammen er et lite radarpar.

IMPONERER: Håvard Nordtveit har imponert både i Bundesliga og i Champions League. Her i duell med Juventus-stjernen Paul Pogba. Foto: AP Photo/Sebastian Konopka
IMPONERER: Håvard Nordtveit har imponert både i Bundesliga og i Champions League. Her i duell med Juventus-stjernen Paul Pogba. Foto: AP Photo/Sebastian Konopka Vis mer

- Vi har prøvd ut mange makkere ved siden av Vegard Forren, og det er Hovland som har fungert best. De har en bra relasjon og bør få fortsette. Jeg er ikke bekymret over at Hovland har spilt lite i det siste. Nordtveit har spilt veldig bra, men det har vært mest som høyreback, sier Skullerud til Dagbladet.

Hovland er likevel klar på at han må prestere også i klubbhverdagen.

- Vi har en god kjemi, og det er en fordel at vi har spilt mye sammen. Men spiller du ikke på klubblaget og sitter på benken der, er der klart at vi må ha spillere som har kamptrening hver eneste helg, sier Hovland.